Μετά τη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων, όπως η εθνικότητα, το ιστορικό χρόνιων παθήσεων, η ηλικία, το οικογενειακό εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν 56% μικρότερος στα παιδιά των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους και τον τρόπο ζωής τους περιλαμβανομένου του Δείκτη Μάζας Σώματος, της σωματικής δραστηριότητας και της διατροφής. Επίσης οι μητέρες είχαν ερωτηθεί για την κατανάλωση αλκοόλ και το τσιγάρο.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος ειδικά για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες διατηρούν πάντα ένα φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονται τακτικά, δεν καπνίζουν, τρώνε υγιεινά και πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ.

Η απογευματινή ή βραδινή γυμναστική είναι ο ιδανικότερος τρόπος να εκτονωθείτε. Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ότι η απογευματινή ή βραδινή γυμναστική είναι πιο παραγωγική και τους βοηθά να ανακουφίσουν το στρες της μέρας. Για αυτούς τους τύπους, το πρωί δεν είναι και η ιδανικότερη ώρα, επειδή, όταν ξυπνούν οι μύες είναι πιο άκαμπτοι και το σάκχαρο στο αίμα χαμηλό.

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ο ημερήσιος κύκλος ύπνου και εγρήγορσης. Είναι ο κύκλος που ρυθμίζει τις σωματικές, πνευματικές και συμπεριφορικές αλλαγές στη διάρκεια ενός 24ώρου. Η θερμοκρασία του σώματος, η αρτηριακή πίεση και ο μεταβολισμός είναι κάποιες από τις φυσιολογικές διαδικασίες που μπορούν να επηρεαστούν από το εσωτερικό ρολόι του σώματος.

Στο τέλος, αυτό που έχει σημασία είναι η προσωπική προτίμηση και ο τρόπος ζωής. Το εξυπνότερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε μια ώρα της ημέρας που θα σας βοηθήσει να κάνετε τη γυμναστική ένα αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας σας. Και παρακάτω εξηγείται ο λόγος γι’ αυτή τη συμβουλή:

Ο Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος, Χρήστος Αποστολίδης, είναι παρών και συντονίζει την όλη διαδικασία, η οποία θα διαρκέσει αυστηρά μόλις είκοσι λεπτά από την έναρξή της. Τα τετράδια με το τεστ και τα απαντητικά φυλλάδια μοιράζονται σε όλους, ανάλογα με την ηλικία τους –άνω ή κάτω των 14 ετών–, δίνεται η οδηγία να μην ανοιχθούν μέχρι να ξεκινήσει ο χρόνος να μετράει, τρία παραδείγματα επιλύονται και σχολιάζονται και η κλεψύδρα γυρνάει.

Το τεστ διεξάγεται σχεδόν ανά ενάμιση μήνα στην Αθήνα, δύο φορές τον χρόνο στη Θεσσαλονίκη, ετήσια σε Πάτρα, Ηράκλειο και Χανιά και περιστασιακά σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η σχετική διαφήμιση για την επόμενη συνάντηση μου έσκαγε αρκετά συχνά στο Facebook, ίσως γιατί, θέλοντας από παλιά να μπω σε αυτή τη διαδικασία, είχα ψαχουλέψει πληροφορίες για τον οργανισμό.

Υπάρχουν εργαλεία μέτρησης που χρησιμοποιούνται ευρέως και μπορούν να υπολογίσουν παραμέτρους όπως η θεωρητική ή η πρακτική σκέψη, η λεκτική ή χωρική ικανότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη και ούτω καθεξής, κανένα από αυτά όμως δεν μπορεί να αποφανθεί για τον απόλυτο αριθμό που ονομάζουμε δείκτη νοημοσύνης. Εικονογράφηση: Ατελιέ / LiFO

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά ποντίκια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν απογόνους με βελτιωμένες ικανότητες μάθησης, ενώ παράλληλα ενσωματώνουν καλύτερα και περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτά που έχουν περιορισμένη κίνηση, αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή André Fischer, από το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών.

Μια νέα γερμανική έρευνα υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι γονείς που γυμνάζονται μπορούν να κάνουν εξυπνότερα παιδιά και γενικότερα να ενισχύσουν τη νοημοσύνη των απογόνων τους.

Η γυμναστική ενισχύει τη μνήμη, την παραγωγικότητα και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, λόγω της αύξησης των επιπέδων οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά ποντίκια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν απογόνους με βελτιωμένες ικανότητες μάθησης, ενώ παράλληλα ενσωματώνουν καλύτερα και περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτά που έχουν περιορισμένη κίνηση, αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή André Fischer, από το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών.

Μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, έδειξαν ότι η γυμναστική ενισχύει τη μνήμη , την παραγωγικότητα και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, λόγω της αύξησης των επιπέδων οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Μετά από χρόνια ερευνητικής διαμάχης για το κατά πόσο υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στην αντιβίωση και το έκζεμα μια μεγάλη έρευνα δείχνει ότι η λήψη αντιβίωσης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του παιδιού αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει έκζεμα (δερματικό πρόβλημα) κατά 40%, ενώ κ άθε επιπλέον αγωγή με αντιβιοτικά αυξάνει τον κίνδυνο εκζέματος κατά 7%.

Τα μωρά που λαμβάνουν αντιβίωση πριν την ηλικία του ενός έτους είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν έκζεμα σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .