Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να γυμναστείτε είναι η ώρα που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Οι έρευνες συνεχώς αλλάζουν την κυρίαρχη άποψή μας πάνω σε αυτό το ζήτημα και τα οφέλη είναι πολλά τόσο το πρωί, όσο και αργότερα μέσα στη μέρα.

Στο τέλος, αυτό που έχει σημασία είναι η προσωπική προτίμηση και ο τρόπος ζωής. Το εξυπνότερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε μια ώρα της ημέρας που θα σας βοηθήσει να κάνετε τη γυμναστική ένα αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας σας. Και παρακάτω εξηγείται ο λόγος γι’ αυτή τη συμβουλή:

Όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς σας

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί κάποιοι από εμάς είναι πρωινοί τύποι, ενώ άλλοι δεν είναι; Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας ή αλλιώς τον κιρκάδιο ρυθμό σας.

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ο ημερήσιος κύκλος ύπνου και εγρήγορσης. Είναι ο κύκλος που ρυθμίζει τις σωματικές, πνευματικές και συμπεριφορικές αλλαγές στη διάρκεια ενός 24ώρου. Η θερμοκρασία του σώματος, η αρτηριακή πίεση και ο μεταβολισμός είναι κάποιες από τις φυσιολογικές διαδικασίες που μπορούν να επηρεαστούν από το εσωτερικό ρολόι του σώματος.

Αυτοί οι ρυθμοί ανταποκρίνονται στις αλλαγές του περιβάλλοντος και μπορούν να ρυθμιστούν και να επαναρρυθμιστούν. Οι αλλαγές στο περιβάλλον που μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό περιλαμβάνουν τη φωτεινότητα και το σκοτάδι, τις θερμοκρασίες, το τεχνητό φως, τη χρήση ξυπνητηριού, τις ώρες που γευματίζετε και την ώρα που γυμνάζεστε. Το προσωπικό σας ρολόι μπορεί να επηρεάσει την ώρα της ημέρας που προτιμάτε να γυμνάζεστε. Τι είστε λοιπόν; Πρωινός ή νυχτερινός τύπος;

Αν είστε πρωινοί τύποι…

Δεν χρειάζεται επιστήμη εδώ. Είναι καλύτερα να γυμνάζεστε πριν τις 12 το μεσημέρι. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι όσοι γυμνάζονται το πρωί τείνουν να ακολουθούν πιο πιστά τη ρουτίνα γυμναστικής τους. Η ιδέα είναι ότι θα γυμναστείτε πριν σας αποσπάσουν την προσοχή οι εργασίες και ευθύνες της ημέρας.

Όσοι γυμνάζονται νωρίτερα μέσα στη μέρα ισχυρίζονται ότι μπορούν γενικά να διαχειρίζονται καλύτερα το χρόνο τους και να νιώθουν περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα. Αν γυμνάζεστε το πρωί, βεβαιωθείτε ότι κάνετε και την απαραίτητη προθέρμανση, ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του οργανισμού σας και να ζεσταθούν οι μύες σας.

Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να γυμναστούν το πρωί λόγω ζαλάδας, κόπωσης ή αδυναμίας, επειδή έχουν άδειο στομάχι. Αν νιώθετε κάτι τέτοιο, καταναλώστε ένα μικρό σνακ, όπως μια μπανάνα ή ένα γιαούρτι πριν τη γυμναστική.

Αν είστε βραδινοί τύποι…

Η απογευματινή ή βραδινή γυμναστική είναι ο ιδανικότερος τρόπος να εκτονωθείτε. Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ότι η απογευματινή ή βραδινή γυμναστική είναι πιο παραγωγική και τους βοηθά να ανακουφίσουν το στρες της μέρας. Για αυτούς τους τύπους, το πρωί δεν είναι και η ιδανικότερη ώρα, επειδή, όταν ξυπνούν οι μύες είναι πιο άκαμπτοι και το σάκχαρο στο αίμα χαμηλό.

Η απογευματινή γυμναστική μπορεί να σας ταιριάζει περισσότερο, επειδή είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, η θερμοκρασία σας είναι μεγαλύτερη και οι μύες πιο ευέλικτοι και ζεστοί. Έχετε επίσης το επιπλέον όφελος του να έχετε ήδη φάει, οπότε έχετε ήδη πάρει ενέργεια από εκεί.

Είτε ασκήστε για να χάσετε βάρος, να ανακουφιστείτε από το στρες ή για άλλα οφέλη στην υγεία σας, είναι σημαντικό να εμμείνετε στο στόχο σας. Προγραμματίστε την ώρα της γυμναστικής βασισμένοι σε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού σας θα επαναρρυθμιστεί και οι συνήθειες του ύπνου και των γευμάτων θα αλλάξουν.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε

Γυμνάζεστε; Καλά κάνετε! Ωφελεί (και) το παιδί σας! | BLOKO

Γυμνάζεστε; Καλά κάνετε! Ωφελεί (και) το παιδί σας!Η γυμναστική ενισχύει τη μνήμη, την παραγωγικότητα και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, λόγω της αύξησης των επιπέδων οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Μια νέα γερμανική έρευνα υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι γονείς που γυμνάζονται μπορούν να κάνουν εξυπνότερα παιδιά και γενικότερα να ενισχύσουν τη νοημοσύνη των απογόνων τους.

Η έρευνα έγινε σε ποντίκια και απέδειξε ότι η άσκηση ενισχύει τη νοημοσύνη των απογόνων λόγω των αλλαγών που προκαλεί στο DNA του σπέρματος του πατέρα.


Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά ποντίκια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν απογόνους με βελτιωμένες ικανότητες μάθησης, ενώ παράλληλα ενσωματώνουν καλύτερα και περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτά που έχουν περιορισμένη κίνηση, αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή André Fischer, από το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών.

«Όσοι γυμνάζονται βοηθούν τον εγκέφαλό τους να εξελιχθεί περισσότερο, βελτιώνοντας τη σύνδεση των νευρώνων τους. Κατ’ επέκταση, αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να κάνουν εξυπνότερα παιδιά», εξηγεί ο καθηγητής Fischer.

Τα πορίσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Cell Reports».


Πηγή: onmed.gr
_Δημοσίευση: 11/11/2019

" /> Οσοι Γυμνάζονται Κάνουν Εξυπνότερα Παιδιά; - Τα 2 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι η ιδανικότερη ώρα της ημέρας για να γυμναστούμε; - Εναλλακτική Δράση