Γιατί Οι Γυναίκες Πρέπει Να Ξυπνούν Νωρίς - Τα 16 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί η διάρκεια του ύπνου ή οι συνήθειες μιας γυναίκας (πρωινός ή βραδινός τύπος) σχετίζεται με τον καρκίνο, αλλά σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα. Είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι οι νυχτερινές βάρδιες εργασίας σχετίζονται με χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι γυναίκες που είναι πρωινοί τύποι, δηλαδή ξυπνάνε νωρίς και λειτουργούν καλύτερα στην αρχή παρά στο τέλος της μέρας, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, που παρουσιάσθηκε σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο στη Γλασκόβη.

Η συμβουλή της «Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορείτε να ολοκληρώσετε μέχρι το απόγευμα. Προσωπικά δεν κοιτάω καν τη λίστα με το τι έχω να κάνω στο πρώτο μισό της ημέρας. Αντιθέτως φτιάχνω μια μικρή λίστα που αφορά όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και συγκεντρώνομαι σε αυτά. Μόλις αυτά ολοκληρωθούν περνάω στα άλλα».

Ξυπνάει κάθε πρωί στις 6:00 «Μου αρέσει να ξεκινάω την ημέρα μου κάνοντας διαλογισμό, γυμναστική και αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό μου πριν πάω στο γραφείο. Επειδή η δουλειά μου είναι πολύ απρόβλεπτη το να έχω μια σταθερή πρωινή ρουτίνα είναι αυτό που χρειάζομαι για να είμαι συγκεντρωμένη».

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Harvard Business Review, όσοι είναι «πρωινοί τύποι» είναι και πιο παραγωγικοί. Επομένως, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα επίπεδα της παραγωγικότητάς σας και να πετύχετε τους στόχους σας ίσως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε το πρωινό σας ξύπνημα.

Σε αυτό συμφώνησε και ο Ντάνιελ Μπαρόνε, ειδικός ύπνου του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης και στο Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Πρόσθεσε ότι η μελατονίνη συνιστά ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, το οποίο αν μειωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου. Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων για όσους δουλεύουν μέχρι αργά την νύχτα

Οι ερευνητές προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση σε αυτό το εύρημα, παρότι τα δεδομένα παραμένουν κάπως ασαφή. Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο, ο οποίος προτάθηκε από την καθηγήτρια επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία, είναι «η μη ισορροπημένη ρύθμιση του εξωτερικού με το εσωτερικό ρολόι». Έκανε λόγο για το ρόλο που διαδραματίζει η μελατονίνη, μια φυσικώς παραγόμενη ορμόνη.

Σύμφωνα με αυτήν, ο καρκίνος του μαστού έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε γυναίκες που συνήθως ξυπνούν νωρίς,ενώ αυτές που κοιμούνται αργά και πολλές ώρες (πάνω από οκτώ), έχουν ηπίως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Όχι δεν είμαι ηρωίδα. Είμαι μια γυναίκα σαν όλες τις άλλες. Μια 38χρονη γυναίκα που πάνω από όλα είμαι μητέρα. Μια γυναίκα που αγαπά τη δουλειά της και που καθημερινά εργάζεται με αγάπη και ζήλο για αυτή. Είμαι όμως και μια γυναίκα που αγαπά και νοιάζεται -όπως πρέπει να νοιάζονται όλες οι γυναίκες- για τον εαυτό της, την εμφάνιση και την υγεία της. Μια γυναίκα που μετά από 20 χρόνια εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη όσο ποτέ άλλοτε με τον σύζυγό της.

Προσπαθώ να ξεκινώ τη μέρα μου όσο πιο νωρίς και όσο πιο θετικά γίνεται, για να μπορώ να ανταπεξέρχομαι στις δύσκολες και πολλές υποχρεώσεις που έχω καθημερινά. Σε αυτό με βοηθά το πρωινό περπάτημα, παρέα με φίλους και έπειτα επιστρέφω στη βάση μου για να οργανώσω τη μέρα μου, βάσει των υποχρεώσεων που έχω. Συνήθως κοιτάω τα ραντεβού της μέρας, εκτυπώνω παρουσιάσεις και προετοιμάζομαι για οποιεσδήποτε παρουσιάσεις και ραντεβού.

Με ένα τσάι ανά χείρας, φεύγω από το σπίτι με την κόρη μου, στην 6:45. Δεν λέμε πολλά εκείνη την ώρα, αλλά ακούμε μουσική καθ’ οδόν για το σχολείο και αυτό είναι δικό μας. Μόλις την αφήσω στο σχολείο, πάω για περπάτημα στο πάρκο για μία ώρα. Κάποιες φορές με παρέα και άλλες, παρέα με τη μουσική μου. Αυτή η ώρα, είναι πραγματικά η στιγμή που καθαρίζει το μυαλό μου και επαναδιοργανώνεται.

Με αφορμή το κίνημα Movember ενημερωνόμαστε για ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες άνω των 40, τη δυσλειτουργία του προστάτη. Τα καλά νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα και ότι η πρόληψη και μερικοί απλοί κανόνες μπορούν να σας προφυλάξουν από τα χειρότερα.

Εάν παρακολουθείς τις διατροφικές τάσεις διεθνώς θα γνωρίζεις ήδη πως τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη φυτικά burger, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα burger που μέχρι πρότινος ξέραμε

Έρευνα: Το πρωινό ξύπνημα μιας γυναίκας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Σε όσους ξυπνούν μεταξύ 2 και 3 συχνά, οι ψυχολόγοι συνήθως λένε πως δεν πρέπει να ανησυχούμε. Πρόκειται για τις δικές μας σκέψεις και την φαντασία, που διακόπτουν τον ύπνο μας. Η επιστήμη πάλι λέει πως o ύπνος των γρήγορων κινήσεων των ματιών (REM), γίνεται περίπου εκείνη την ώρα. Οι παλμοί της καρδιάς, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή είναι ακανόνιστα και ίσως γι’ αυτό να αισθάνεστε αγχωμένοι ή τρομαγμένοι όταν ξυπνάτε.

Η πιο διαδεδομένη δεισιδαιμονία είναι πως αν ξυπνήσεις εκείνη την ώρα, είναι πολύ πιθανόν να ξύπνησες επειδή κάποιος σε κοιτάει επίμονα. Και αυτός ο κάποιος δεν είναι άνθρωπος. Όταν βλέπουμε όνειρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι βρίσκεται γύρω μας. Και αν ξυπνήσουμε, θα χρειαστεί λίγη ώρα ώστε τα μάτια μας να εγκληματιστούν στο σκοτάδι.


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .