Ο,τι Πρέπει Να Γνωρίζετε Για Την Υγεία Του Εντέρου Σας - Τα 16 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, η ύπαρξη δηλαδή των κατάλληλων πληθυσμών μικροοργανισμών στο έντερο, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και γενικότερα του οργανισμού, καθώς στο έντερο λαμβάνει χώρα η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένη η χορήγηση προβιοτικών και όχι αδίκως, καθώς αυτά είναι ένας άμεσος, αποτελεσματικός και πάνω από όλα ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Οι γαστρεντερικές διαταραχές αποτελούν πλέον μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης των καταναλωτών στο φαρμακείο.

Οι ζωικές πρωτεΐνες, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το λίπος, η ζάχαρη, το στρες και η έλλειψη άσκησης μετατρέπουν το έντερο σε μια αποθήκη συσσωρευμένων τοξινών που αποδυναμώνουν το σύστημα καθαρισμού του σώματος. Το τοξικό υλικό καταλήγει να εισέρχεται στο αίμα μας και να εισχωρεί στα κύτταρα μας. Το αποτέλεσμα αυτής της ‘’αυτο-δηλητηρίασης’’ είναι να νιώθουμε ένα μεγάλο έλλειμμα ενέργειας και να είμαστε πιο ευάλωτοι στις ασθένειες.

Το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων – τοξινών και των κοπράνων ενώ παράλληλα διεγείρει τους μύες που ελέγχουν τις κινήσεις του παχέος εντέρου. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των υγιών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Μπορεί το έντερο να σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν μπορώ να χάσω κιλά; Τελευταία οι ειδικοί τείνουν να θεωρούν ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε όλο αυτό, καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν διαφορετικά βακτήρια στο έντερό τους από τους αδύνατους. Αυτά φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην όρεξή τους και στο αίσθημα της πείνας που νιώθουν, καθώς και στο πόσο γρήγορα χρησιμοποιούν την ενέργεια από τα διάφορα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Να πίνω αλκοόλ; Ή μήπως επηρεάζει αρνητικά και το έντερό μου; Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (τρία με τέσσερα ποτά την ημέρα) συνδέεται με αυξημένη εκδήλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και δυστυχώς στην Ευρώπη έχουμε την τάση να πίνουμε αρκετό αλκοόλ, περισσότερο από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου. Επίσης, οι γαστρεντερολόγοι εξηγούν ότι το αλκοόλ συγκαταλέγεται στα όσα επιδεινώνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Τα προβιοτικά είναι οι καλοί οργανισμοί που ζούνε στο έντερό μας, και τα πρεβιοτικά είναι η τροφή που χρειάζονται για να ζήσουν. Σε πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε συνοπτικά τα δεδομένα πολλών ερευνών αποδείχθηκε πως η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά μειώνει ακόμα και κατά 20% συμπτώματα όπως ο πόνος, ο τυμπανισμός και το φούσκωμα.

Το 12 με 38% των ανθρώπων με σπαστική κολίτιδα παρατηρούν βελτίωση στα συμπτώματά τους όταν καταφέρνουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Είτε αυτή η βελτίωση αφορά την άσκηση, είτε αφορά τη διατροφή, το στρες ή τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής θεραπείας. Πώς πρέπει να αλλάξει ένα άτομο με σπαστική κολίτιδα τη διατροφή του;

Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για τις αιτίες που μπορεί να προκαλούν την σπαστική κολίτιδα. Μεταξύ αυτών είναι κακή υγεία των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο, κάποιες μολύνσεις του πεπτικού, αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρες. Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας;

Οι συμφύσεις μπορεί να συμβούν, σε περίπτωση φλεγμονής, αιμορραγίας, τραύματος ή μετά από χειρουργική επέμβαση, όπου η διαδικασία επούλωσης ενδεχομένως να οδηγήσει στο σχηματισμό ουλών. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση κοιλιάς, έχουν αναπτύξει σε κάποιο βαθμό ενδοκοιλιακές συμφύσεις. Αν και η διατροφή δεν μπορεί να αποτρέψει αυτές τις συμφύσεις, παρόλα αυτά ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ορισμένες διαιτητικές τροποποιήσεις σε περίπτωση μερικής απόφραξη του εντέρου.

Τα όργανά μας είναι ελεύθερα να κινούνται ανάμεσα στους ιστούς που τα περιβάλλουν και αυτή η ελευθερία επιτρέπει τη φυσιολογική τους λειτουργία. Από την άλλη μεριά οι συμφύσεις είναι παθολογικά κολλήματα των οργάνων με τους περιβάλλοντες ιστούς που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ελεύθερα.

Υγεία + Διατροφή Συμφύσεις εντέρου και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για να είστε γενικότερα υγιής και να διατηρείτε το παχύ σας έντερο σε εξαιρετική κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες . Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλίσουμε ότι το παχύ μας έντερο εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το παχύ έντερο έχει 1,5 μέτρο μήκος και 6,5 εκατοστά διάμετρο. Εκτείνεται από το μεσαίο τμήμα της κοιλιάς μας και φτάνει μέχρι το ορθό . Τα χαρακτηριστικά του καθώς και οι λειτουργίες που εκτελεί μπορεί να ποικίλουν ανά είδος, αλλά στα περισσότερα σπονδυλωτά είναι πάνω κάτω ίδιες.


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .