Tι Μπορείτε Να Κάνετε Όταν Το Νήπιο Γκρινιάζει - Τα 14 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρόλο που έχουν αναπτύξει καλό λεξιλόγιο και συνεννοούνται χωρίς πρόβλημα, ακόμα δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν εκφράσεις που δείχνουν συναίσθημα και να πουν πώς νιώθουν. Έτσι, όταν κατακλύζονται από έντονα συναισθήματα, καταφεύγουν στη γκρίνια. Το παιδί ξέρει ότι η γκρίνια είναι ο σίγουρος τρόπος για να κερδίσει την προσοχή του γονιού

Να ξεκαθαρίσω κάτι- τα παιδιά που γκρινιάζουν ΔΕΝ είναι απαραιτήτως κακομαθημένα, ούτε και το κάνουν επίτηδες για να σας σπάσουν τα νεύρα! Η γκρίνια είναι ο πιο εύκολος τρόπος για ένα μικρό παιδί να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του όταν είναι κουρασμένο, εκνευρισμένο, πεινασμένο, βαριέται ή κάτι το ενοχλεί.

Η γκρίνια είναι ένα μείγμα ομιλίας και κλάματος που συνεχίζεται όσο το παιδί ζητάει κάτι ή επικοινωνεί μαζί σας. Το ξέρετε ότι το αγγελούδι σας, προσχολικής ηλικίας, είναι χειριστικό όταν αρχίζει να γκρινιάζει- και στο τέλος νικάει και γίνεται το δικό του!

Επειδή ακριβώς έχουν δυσκολία στις κοινωνικές σχέσεις με τα άλλα παιδιά κι ενήλικες, τα κακομαθημένα παιδιά σύντομα γίνονται δυσαρεστημένα. Συχνά δείχνουν μειωμένη διάθεση και κίνητρα για μάθηση και τα παρατάνε όλα εύκολα. Στην εφηβεία είναι πιθανό να πειραματιστούν με τσιγάρα, αλκοόλ και ναρκωτικά. Γενικότερα, όταν οι γονείς κακομαθαίνουν ένα παιδί, στην ουσία δεν το προετοιμάζουν για τις απαιτήσεις του πραγματικού κόσμου εκτός σπιτιού.

Αργότερα, είναι πιθανό να κακομάθει κανείς το παιδί του παρέχοντας του πολλά αγαθά, μη θέτοντας όρια και μη έχοντας απαιτήσεις. Αλλά οπωσδήποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί κακομαθημένο ένα βρέφος έξι μηνών, σημειώνει ο Dr Elkind. Και τι συμβαίνει με τα νάζια και τον θυμό των νηπίων; Μήπως τελικά αυτά είναι κακομαθημένα; Όχι απαντά ο Dr Elkind. Ο θυμός είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξηςτου ανθρώπου.

Λίγο λοιπόν η επιθυμία να μην λείψει τίποτα στο παιδί, κάτι οι ενοχές επειδή δεν περνούν πολύ χρόνο μαζί του λόγω δουλειάς, λίγο η υπερβολική επιείκεια και η έλλειψη πειθαρχίας, αποτέλεσμα το παιδί γίνεται ένας μικρός εγωιστής που δεν ικανοποιείται με τίποτα, δεν υπακούει σε κανέναν και συνεχώς νευριάζει, όταν δενκαταφέρνει αυτό που θέλει.

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό οι γονείς να λάβουν υπόψη το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, ώστε τα παρακάτω βήματα να εφαρμοστούν με τρόπο κατάλληλο για το γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδό του. Για παράδειγμα, ο γονιός δε μπορεί να αρνηθεί την ανάγκη του βρέφους για θρέψη, μπορεί όμως να αρνηθεί στο παιδί των 2 ετών να φάει ένα τέταρτο μπισκότο. Έτσι, καλό είναι οι γονείς να εισάγουν σταδιακά την έννοια της ματαίωσης από τους 12 μήνες ζωής του παιδιού και μετά.

Όμως, η τακτική αυτή διδάσκει στο παιδί ότι οι επιθυμίες του πρέπει να ικανοποιούνται πάντα. Δε μαθαίνει να ελέγχει τις αντιδράσεις του, όταν βιώνει κάτι απρόβλεπτο, κάποια απαγόρευση, κάτι δυσάρεστο, να έχει, δηλαδή, ανοχή και αντοχή στη ματαίωση . Είναι σαν οι γονείς να του συμπεριφέρονται με τέτοιον τρόπο ώστε το παιδί να μη θυμώνει, να μην οργίζεται. Δεν του μαθαίνουν όμως, το πώς είναι να είναι κανείς θυμωμένος, να το υπομένει και να το διαχειρίζεται.

Κλαίει και φωνάζει όταν δεν του κάνετε το χατίρι; Το μυστικό για να το ηρεμήσετε και να του μάθετε να ελέγχει τις αντιδράσεις του

Για να αποτρέψετε την γκρίνια, η Schultz συμβουλεύει να μην περιμένετε να φτάσει το παιδί στα όριά του μέχρι να δώσετε σημασία στην απαίτησή του. «Είναι σημαντικό, εφόσον μπορείτε, να ανταποκριθείτε στην πρώτη έκκληση του παιδιού για προσοχή. Αν, π.χ., εκείνη τη στιγμή μιλάτε στο τηλέφωνο, κοιτάξτε το παιδί που σας καλεί και κάντε του ένα νόημα ότι θα είστε μαζί του σε λίγα λεπτά. Έπειτα δώστε στο παιδί όλη σας την προσοχή, όσο πιο ήρεμα μπορείτε». Αντιμετωπίζοντας την γκρίνια

Η παιδική γκρίνια είναι μία κατάσταση που (όπως ξέρουν καλά οι γονείς με μεγαλύτερα παιδιά) μπορεί να σε οδηγήσει σε… νευρική κρίση.

Το παιδί προσχολικής ηλικίας βασίζεται στους γονείς του για ο,τιδήποτε- φαγητό, νερό, αγάπη και πάει λέγοντας. Όταν χρειάζεται κάτι, πρέπει πρώτα να κερδίσει την προσοχή των γονιών του και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για το ίδιο. Γκρίνια είναι ο ήχος του παιδιού όταν νιώθει αδύναμο και ο τόνος της φωνής του γίνεται όλο και υψηλότερος. Γι αυτό και είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του με έναν πιο αποδεκτό τρόπο.

Όπως και πριν, έτσι και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η βασική αιτία είναι η απογοήτευση. Υπολογίστε, παράλληλα, ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά βιώνουν πολλές αλλαγές. Ξεκινούν παιδικό σταθμό, συνήθως αποκτούν αδελφάκι, γίνονται «μεγάλα» παιδιά, βγάζουν την πάνα, κόβουν την πιπίλα και κοιμούνται σε «μεγάλο» κρεβάτι… Όλα αυτά είναι σημαντικές αλλαγές που κάνουν τα παιδιά να αναζητούν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.

Η ψυχραιμία είναι ο πρώτος κανόνας όταν ένα βρέφος γκρινιάζει και κλαψουρίζει. Εάν, για παράδειγμα, το μωρό σας κλαψουρίζει επειδή δεν μπορεί να περιμένει 10 λεπτά μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό, ξεγελάστε το. Δώστε του την αμέριστη προσοχή σας και προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή. Μπορείτε ακόμη να του δώσετε και κάτι μικρό να τσιμπήσει μέχρι να έρθει το κανονικό γεύμα.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .