Σύμφωνα με υποθέσεις των επιστημόνων, τα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια και ρυθμίζονται οι ορμόνες. Τα οξέα μπορούν να αυξήσουν την ενέργεια που καίει ο οργανισμός ή και να μειώσουν την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας. Αυτά δεν είναι επισημοποιημένα στοιχεία, καθώς πρόκειται για εικασίες των επιστημόνων.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν πως, όταν θέλουμε να ελέγξουμε το σωματικό βάρος μας, δεν είναι όλες οι θερμίδες που καταναλώνουμε ίσες. Ο οργανισμός επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Η κάθε λειτουργία του οργανισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Μια επιπλέον μελέτη του 2013 της Σκανδιναβικής Εφημερίδας για τη Φροντίδα Υγείας (Scandinavian Journal of Primary Health Care) κατέληξε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, είχαν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, συγκριτικά με όσους επέλεγαν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Δεδομένου ότι το cottage είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, αλλά χαμηλό σε θερμίδες, συνιστάται συχνά σε όσους κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το cottage, μπορεί να αυξήσει το συναίσθημα πληρότητας και να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Η μοτσαρέλα περιέχει επίσης βακτήρια που δρουν ως προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων στελεχών Lactobacillus casei και Lactobacillus fermentum. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές στο σώμα.

Το γνωστό ιταλικό, μαλακό, λευκό τυρί παράγεται από βουβαλίσιο ή αγελαδινό γάλα και κερδίζει μία θέση στη λίστα με τα πιο υγιεινά τυριά λόγω του χαμηλότερου ποσοστού νατρίου και θερμίδων που περιέχει.

Παρ’ όλα αυτά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν την απελευθέρωση ινσουλίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συνδεθεί με αυξημένη ακμή, αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι μέχρι τώρα έρευνες όμως, δεν έχουν καταλήξει σε ένα συμπέρασμα . Άλλες μιλούν για μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ άλλες για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Διίστανται οι απόψεις στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το γάλα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή και βοηθάει στην υγεία των οστών. Άλλοι όμως, πιστεύουν ότι όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά και ότι μπορεί να βλάψει τους καταναλωτές.

Καρχαρίας τριών μέτρων μπαίνει μέσα σε κλουβί που βρισκόταν δύτης. Πως απεγκλωβίστηκε και σώθηκε τη ζωή του (βίντεο)

Ο κύριος Θεόφιλος Μασούρας, Αναπληρωτής καθηγητής Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ανέφερε οτι το να παραχθεί ποιοτικό γάλα εξαρτάται από την ποιότητα διατροφής του ζώου από το οποίο προέρχεται. Έτσι, το κατσικίσιο γάλα καθιστάται ως πιο υγιεινό, λόγω της λιγότερης λακτόζης και της καζεϊνης που περιέχει, συνδυάζοντας επίσης καλύτερης ποιότητας λιπαρά οξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Κατσικίσιο γάλα: Είναι καλύτερη επιλογή;

Τα στοιχεία για το ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων και των διαφόρων μορφών καρκίνου είναι δυφορούμενα. Το αγελαδινό γάλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης και δεν φαίνεται να συνδέεται με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι το γάλα και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Αρσενικό, νικέλιο, το πυρίτιο και το βόριο είναι βασικά στοιχεία στα ζώα, έτσι μπορεί να υποτεθεί ότι αυτό συμβαίνει και με το ανθρώπινο σώμα. Οι θρεπτικές λειτουργίες των στοιχείων αυτών εξακολουθούν να είναι άγνωστες. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παρέχουν σημαντική συμβολή στη συνολική πρόσληψή τους, εκτός από το χρώμιο (21%) και νικέλιο (11%) Πότε αντενδείκνυται η προσλήψη γάλακτος; Στη δυσανεξία στη λακτόζη

Η μηχανική υποστήριξη αναπνοής είναι η θεραπεία που επιλέγεται για ασθενείς με εγκαύματα οι οποίοι έχουν υποφέρει από τραυματισμό των αεροφόρων οδών. Αυτό το είδος τραυματισμού είναι συχνό σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα. Βασικά, αυτό προκαλείται από εγκαύματα στο αναπνευστικό…

Για να φωτίσετε τους σκοτεινούς χώρους στα περισσότερα σπίτια απαιτείται συνεχής φωτισμός. Αν και αυτό το πρόβλημα μπορείτε να το λύσετε με λάμπες, πολλοί άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις όπου το ρεύμα δεν είναι απαραίτητο. Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να φωτίσετε τους…

Χρησιμοποιείτε σαπούνι χεριών για να πλύνετε τα χέρια σας στο μπάνιο. Ωστόσο, όσο το χρησιμοποιείτε, γίνεται όλο και μικρότερο. Έπειτα, κάποια στιγμή, γίνεται δύσχρηστο. Τότε είναι όπου οι περισσότεροι αποφασίζουμε να το πετάξουμε και να βάλουμε ένα νέο στη θέση…

Ψάξτε τόσο για τις προφανείς αλλά και τις όχι και τόσο προφανείς πηγές γαλακτοκομικών στα προϊόντα που ψωνίζετε. Για παράδειγμα, ορισμένα μπορεί να περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γαλακτοκομική καζεΐνη. Τα γαλακτοκομικά και τα παράγωγά τους μπορούν επίσης να βρεθούν σε τρόφιμα όπως τα συσκευασμένα γεύματα με κρέας, την μαγιονέζα ή τα πατατάκια. Υπάρχουν ακόμη σε φαρμακευτικά προϊόντα, βιταμίνες, λοσιόν για το δέρμα, σαπούνια κ.α.

Αν προσπαθούσατε παλαιότερα να βγάλετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας είτε λόγω υγείας ή δυσανεξίας στη λακτόζη ή αν ήσασταν vegan, θα δυσκολευόσασταν να βρείτε ασφαλείς επιλογές στην αγορά, καθώς τα γαλακτοκομικά είναι ένα από εκείνα τα πράγματα όπως η γλουτένη που μπορεί να εμφανιστούν στα πιο απρόσμενα προϊόντα.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .