Το απόλυτο σκοτάδι – ιδίως στα παιδικά δωμάτια – αποτελεί έμπνευση για τρομακτικά σενάρια, σε βαθμό που συχνά τα πιτσιρίκια μουδιάζουν από τον φόβο. Αντιστρόφως αντίθετα, η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τις τρομακτικές επιπτώσεις της απώλειας του φυσικού σκοταδιού. Και προειδοποιεί ότι η φωτορρύπανση – η… ασθένεια του ουρανού που ξεθωριάζει τα άστρα – έχει σοβαρές επιπτώσεις (και) στον ανθρώπινο οργανισμό.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Όπως είπε ο Κίμπα, ακόμη κι αν μια πόλη αντικαταστήσει στους δρόμους της το συμβατικό φωτισμό με LED, τελικά η μείωση στην ενέργεια υπεραντισταθμίζεται από την τοποθέτηση ακόμη περισσότερων ή πιο φωτεινών λαμπτήρων σε άλλα μέρη της πόλης ή γύρω από αυτήν. Έτσι, τόνισε, οι όποιες εξοικονομήσεις επιτυγχάνονται με τις LED σε ένα τομέα, εξουδετερώνονται, επειδή οι άνθρωποι φωτίζουν τα βράδια με LED όλο και περισσότερα μέρη, π.χ. ένα ποδηλατόδρομο ή ένα επαρχιακό δρόμο.

Ο κόσμος μπορεί να γίνεται πιο φωτεινός και να διώχνει τα σκοτάδια της νύχτας, αλλά οι ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ολοένα μεγαλύτερες επιπτώσεις της φωτορύπανσης σε ανθρώπους, ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς. Μεταξύ άλλων, διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι και ο φυσιολογικός κύκλος του ύπνου, με περαιτέρω συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία (παχυσαρκία, διαβήτης, καρκίνος, κατάθλιψη κ.α.).

Με άλλα λόγια, το τεχνητό φως στη Γη γίνεται ολοένα περισσότερο και πιο έντονο. Καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμοι σταδιακά αλλάζουν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες τους σε LED για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, τα όποια κέρδη εξανεμίζονται, επειδή εγκαθίστανται συνεχώς περισσότερες και πιο ισχυρές λάμπες σε άλλα σημεία.

Αναφορικά με τη σπατάλη ενέργειας ο φωτισμός ευθύνεται τουλάχιστον για το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο υπερβολικός φωτισμός προκαλεί σπατάλη ενέργειας, ιδιαίτερα δε το νυχτερινό εξωτερικό φως που κατευθύνεται προς τα πάνω. Η σπατάλη ενέργειας αποτελεί επίσης σπατάλη χρημάτων αλλά προκαλεί και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η Φωτορρύπανση αφορά τα αποτελέσματα του υπερβολικού, λάθος προσανατολισμένου τεχνητού (συνήθως εξωτερικού) φωτισμού. Η υπερβολική φωτορρύπανση έχει ως συνέπειες: να μην φαίνονται τα αστέρια κατά τις βραδινές ώρες, να εμποδίζεται η αστρονομική έρευνα, να βλάπτονται τα οικοσυστήματα, η ανθρώπινη υγεία να επηρεάζεται αρνητικά και τέλος να κατασπαταλάται ενέργεια.

Από την άλλη, εξέφρασαν αμφιβολίες κατά πόσο όλη αυτή η φωταψία όντως μειώνει την εγκληματικότητα. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης και μείωσης του τεχνητού φωτισμού, αναφέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τις ΗΠΑ, όπου η εκπομπή τεχνητού φωτός ανά κεφαλή είναι τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γερμανία.

Με άλλα λόγια, το τεχνητό φως στη Γη γίνεται ολοένα περισσότερο και πιο έντονο. Καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμοι σταδιακά αλλάζουν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες τους σε LED για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, τα όποια κέρδη εξανεμίζονται, επειδή εγκαθίστανται συνεχώς περισσότερες και πιο ισχυρές λάμπες σε άλλα σημεία.

Καιρός: Η «Βικτώρια» σαρώνει τη χώρα με ακραία φαινόμενα - Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία σήμερα

Κοινωνιολόγος, συγγραφέας του βιβλίου Les besoins artificiels. Comment sortir du consumérisme (Οι τεχνητές ανάγκες. Πως να βγούμε από τον καταναλωτισμό ) , εκδ.La Découverte, Paris, Σεπτ. 2019. Το παρόν κείμενο που δημοσιεύτηκε στη Monde Diplomatique είναι μία ανασκευασμένη εκδοχή του προλόγου.

Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.

Για παράδειγμα, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις σχετικά με το θέμα τα αστέρια, διάρκειας περίπου 30-40 λεπτών, στο τμήμα τεχνολογίας ενέργειας που αρχίζει το μεσημέρι. Εάν προτιμάτε να ανακαλύπτετε αντί να ακούτε, έχετε την ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά μέσα από τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου και του Sonnenuhrengarten στον καθαρό ουρανό και στο διάστημα.

Όλοι όσοι αγαπούν το να παρατηρούν τον ουρανό και τα θαύματά του, δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το βράδυ όταν έξω είναι σκοτεινά, για να ρίξουν μια ματιά στο μεγαλείο του σύμπαντος. Το Γερμανικό Μουσείο προσφέρει εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βουτήξετε στην απεραντοσύνη του διαστήματος.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .