Πώς Θα Φτιάξετε Τον Πιο Κρεμώδη Πουρέ Πατάτας - Τα 16 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Βάζουμε τις λιωμένες πατάτες στην κατσαρόλα σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά, προσθέτουμε ένα μεγάλο κομμάτι βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, χωρίς να αφήνουμε τον πουρέ να κοχλάζει. Προσθέτουμε το ζεστό ολόπαχο γάλα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δουλεύεται σχεδόν άνετα το μείγμα. Η σωστή εμφάνιση του πουρέ έχει βουναλάκια που στέκονται, δεν είναι μια λεία, νερουλή κι επίπεδη επιφάνεια – αυτό είναι το δεύτερο μυστικό (μετά το καλό βράσιμο) για άψογο πουρέ.

Πλένουμε καλά τις πατάτες, αφαιρώντας το χώμα από τη φλούδα τους με ένα βουρτσάκι. Τις βάζουμε με τη φλούδα τους σε ευρύχωρη κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με κρύο νερό βρύσης και τις βάζουμε στην εστία σε δυνατή φωτιά. Νερό και πατάτες ξεκινούν τη βράση μαζί, δεν βράζουμε πρώτα το νερό και βάζουμε μετά τις πατάτες.

Αν ο πουρές πατάτας σε παραπέμπει σε ανιαρές παιδικές γευστικές υποχρεώσεις, τότε ήρθε η ώρα της ενηλικίωσης! Αυτά είναι δέκα μυστικά επιτυχίας που στεφανώνουν τον πουρέ πατάτας ως χειμερινό θριαμβευτή στο καθημερινό τραπέζι σου!

Τα βήματα είναι πολύ απλά Λιώστε το βούτυρο σε μπρίκι ή στα μικροκύματα και ανακατέψτε το με τα θρυμματισμένα μπισκότα. Μεταφέρετέ τα σε ένα τσέρκι και πιέστε τα καλά για να φτιάξετε τη βάση. Χτυπήστε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και κατόπιν προσθέστε την κρέμα γάλακτος. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να πήξει και να αφρατέψει. Αδειάστε το μίγμα πάνω από τη βάση και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Φτιάξτε με απλά βήματα αυτό το εύκολο τσιζκέικ χωρίς ψήσιμο. Θα σας ενθουσιάσει με την κρεμώδη υφή και την υπέροχη γεύση του. Σερβίρετέ το με μαρμελάδα ή ροδάκινα σωτέ.

Έπειτα, κλείστε τη φωτιά, σουρώστε τις πατάτες και ξαναβάλτε τις στην κατσαρόλα τους στο ίδιο μάτι που έκαιγε πριν. Αφήστε τις να «κάτσουν» εκεί για δέκα λεπτά, χωρίς να ανοίξετε τη φωτιά (το μάτι θα είναι αρκετά ζεστό από πριν). *Μην παραλείψετε αυτό το βήμα γιατί έτσι θα εξατμιστεί το νερό που έχει μείνει από πριν και ο πουρές σας δεν θα βγει «νερουλός». Βήμα έκτο

Κόψτε τις πατάτες ομοιόμορφα. Αρχίστε το κόψιμο αλλά φροντίστε να τις κόψετε σε ομοιόμορφα κυβάκια που δεν ξεπερνούν τα 5 εκατοστά το καθένα. Έτσι, θα βράσουν πιο εύκολα και δεν κινδυνεύετε να έχετε τα μισά κομμάτια επαρκώς βρασμένα και τ’ άλλα μισά σκληρά. Βήμα τρίτο

Ξεφλουδίστε τις πατάτες και στη συνέχεια πλύντε τις καλά. Για να γλυτώσετε χρόνο, μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε από την προηγούμενη μέρα και να τις βάλετε σε ένα μπολ με νερό στο ψυγείο, για να μην χαλάσουν. Βήμα δεύτερο

Όταν λιώνουμε τις πατάτες, απελευθερώνεται το άμυλο που περιέχουν. Όσο περισσότερη ώρα διαρκεί η διαδικασία τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα του αμύλου, του συστατικού που κάνει τον πουρέ να έχει κολλώδη υφή. Γι' αυτό, αν θέλετε να είναι ο πουρές κρεμώδης και αφράτος δεν πρέπει να λιώνετε τις πατάτες για πολλή ώρα και επιπλέον να το κάνετε είτε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ είτε με μύλο λαχανικών και όχι στο μίξερ που χτυπάει υπερβολικά και πολύ έντονα.

Ρίξτε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, οι πατάτες θα απορροφήσουν νερό και αλάτι -έτσι θα γίνουν πιο νόστιμες και δεν θα χρειάζεται να προσθέσετε (πολύ) αλάτι μετά. Επίσης, εάν τις ρίξετε σε νερό που ήδη βράζει θα μαγειρευτούν ανομοιόμορφα και το εξωτερικό τους θα μαλακώσει υπερβολικά πριν το εσωτερικό προλάβει να βράσει.

Ιδανικές για πουρέ είναι οι πατάτες που είναι πιο πλούσιες σε άμυλο, όπως αυτές από το Νευροκόπι, την Τρίπολη ή την Κύπρο, γιατί απορροφούν καλύτερα τα υλικά που θα προσθέσουμε στον πουρέ. Αντίθετα, οι πατάτες που στο βράσιμο παραμένουν εντελώς λείες, συνήθως απαιτούν περισσότερο χτύπημα για να λιώσουν με αποτέλεσμα ο πουρές να παίρνει μια υφή σαν «λάστιχο».

Περιγραφή: Καθαρό, μέτριας έντασης λεμονί, με χαρακτηριστικές νότες από φρούτα όπως πράσινο μήλο και γκρέιπφρουτ στη μύτη, λευκά άνθη, ορυκτότητα και αρώματα μαγιάς και ζύμης. Το στόμα έχει διαπεραστική οξύτητα, λεμονάτο φρούτο, καλή ισορροπία οξύτητας και λιπαρότητας λόγω batonnage και μέτρια σε διάρκεια, αναζωογονητική, επίγευση. Έτοιμο προς κατανάλωση αλλά και δύο τρία χρόνια στη φιάλη μόνο καλό θα του κάνουν.

Η ιδέα της συγκεκριμένης συνταγής δεν εξαντλείται στη πληθωρικότητα της ποσότητας βούτυρου, ούτε στην επιλογή της κρέμας, αντί γάλακτος, σαν συστατικό. Η κεντρική ιδέα του δημιουργού της συνταγής, ήταν σαφώς η ενίσχυση της γεύσης της πατάτας, που την γιορτάζεις στην κάθε μπουκιά. Και για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί τις φλούδες της πατάτας, με ένα εξαιρετικά έξυπνο, σύγχρονο τεχνικά τρόπο.

Ήδη έχουν βγει 4 επεισόδια στον αέρα και σύντομα θα κυκλοφορήσει και αυτό που εγώ μαγειρεύω με τον Μιχάλη για τους υπόλοιπους. Στην δικιά μου σειρά να μαγειρέψω λοιπόν, είχαμε αποφασίσει με τον Μιχάλη να κάνουμε ένα Chateaubriand και ως γαρνίρισμα μου έμαθε να κάνω αυτόν τον πουρέ. Ένα πουρέ με τον οποίο πάθαμε όλοι την πλάκα μας.

Όπως και πολλά άλλα φαγητά έτσι και ο πουρές πατάτας είναι καλύτερος όταν είναι φρεσκομαγειρεμένος και όχι όταν τον ξαναζεσταίνουμε . Μια καλή τακτική είναι να προετοιμάζετε τα υλικά από την προηγούμενη ημέρα, έτσι ώστε όταν θέλετε να μαγειρέψετε να βράζετε μόνο τις πατάτες, να τις λιώνετε και να τις αναμειγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Ενώ αναμειγνύετε την κρέμα, το γάλα ή τη μαγιονέζα (ή και πολλά άλλα!) στη συνταγή σας, προσπαθήστε να μην προσθέσετε μεγάλη ποσότητα από αυτά τα υλικά. Με αυτό τον τρόπο ο πουρές πατάτας δεν θα γίνει πολύ νερουλός. Η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να προσθέσετε περισσότερες πατάτες. Λίγο βούτυρο είναι υπεραρκετό


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .