Έχεις καστανά μάτια τόσο εσύ όσο και ο σύζυγός σου. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι και το παιδί σας θα κληρονομήσει το ίδιο χρώμα. Αν κάποιος από την οικογένεια (πηγαίνετε μέχρι και 7 γενεές πίσω) έχει ανοιχτόχρωμα μάτια, υπάρχουν πιθανότητες, να τα κληρονομήσει το παιδί. Μάλιστα, αν ο παππούς της μαμάς ή του μπαμπά ήταν για παράδειγμα γαλανομάτης, οι πιθανότητες αυξάνονται.

Αν, μάλιστα, οι γονείς έχουν καστανά μάτια, ενώ το παιδί γαλανά ή πράσινα, έρχεται αμέσως η άλλη κλασική απορία: «Ποιος από το σόι σας έχει τέτοια μάτια»; Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κληρονομούνται και κατά πόσο παίζει ρόλο και το υπόλοιπο γενεαλογικό δέντρο, πλην των γονιών.

Οι φωτογραφίες αυτών των παιδιών με σύνδρομο Down θα σας συγκινήσουν (pics)

Ο ερχομός ενός νέου μωρού απειλεί να ταράξει την ευαίσθητη ισορροπία που με κόπο αποκτήθηκε από τους γονείς μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού. Aπό τη μια πλευρά είναι πολύ χαρούμενοι για τον ερχομό του νέου μέλους, από την άλλη, όμως, φοβούνται μήπως διαταραχθεί η σχέση με το πρώτο τους παιδί και του δημιουργηθούν προβλήματα κι ερωτηματικά. Bομβαρδίζονται από το φιλικό τους περιβάλλον με ερωτήσεις του τύπου «προετοιμάσατε καλά το πρώτο παιδί;».

Η ιλαρά κάνει κακό στην υγεία μας με περισσότερους τρόπους απ’ όσους νομίζαμε

Παράγοντες που ενισχύουν την αντίσταση της σχιζοφρένειας στη θεραπεία

Μην απολογείστε: όταν αποφασίζετε να αναλάβετε δράση και, κοινώς, να επιβάλλετε την τάξη, μην προσπαθείτε να απαντήσετε στα συνεχή: «μα δεν έφταιγα εγώ!», «εκείνος/η το ξεκίνησε!», «είσαι άδικη/ος!» των παιδιών σας. Εξηγείστε μια μόνο φορά το λόγο της συμπεριφοράς σας και παραπέμψτε τα στους κανόνες συμπεριφοράς του σπιτιού: είναι ευθύνη των παιδιών να τους θυμούνται και να τους τηρούν.

Προσπαθείστε να μην ανακατεύεστε στο παιχνίδι τους : αφήστε τα να παίξουν μόνα τους, επεμβείτε μόνο αν χρειαστεί, δηλαδή σε περίπτωση χειροδικίας. Προσπάθειστε να βάζετε κοινές ποινές, όπως στέρηση προνομίων, π.χ. να κρύψετε το παιχνίδι-αφορμή του καυγά. Αντιμετωπίστε με ψυχραιμία και στωικότητα τις φωνές και διαμαρτυρίες τους.

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστείτε το παιδί σας όταν γίνεται πολύ ζηλιάρικο και ανταγωνιστικό με τον αδερφό/ή του;

Γύρω στους 3 πρώτους μήνες τα μωρά αρχίζουν να συνδέουν το πρόσωπο με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ τους. Η μητέρα κάνει κάτι, περιμένει, το μωρό ανταποκρίνεται. Μετά, περιμένει εκείνο να αντιδράσει η μητέρα. Κάτι τρέχει μεταξύ τους, που δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους. Έτσι δεν είναι διόλου απίθανο μετά τους 6 μήνες το μικρούλι να αρχίσει ν’ αντιδρά αρνητικά στα νέα πρόσωπα, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι προτιμά να είναι με τους γονείς του.

Μέχρι πριν λίγο καιρό χαμογελούσε σε όλους! Τώρα τους κοιτάζει με βλέμμα καχύποπτο κι αν πλησιάσουν πολύ, μπορεί… και να βάλει τα κλάματα. Μα, τι έπαθε ξαφνικά το μικρούλι σας;

Μέχρι πριν λίγο καιρό χαμογελούσε σε όλους! Τώρα τους κοιτάζει με βλέμμα καχύποπτο κι αν πλησιάσουν πολύ, μπορεί... και να βάλει τα κλάματα. Μα, τι έπαθε ξαφνικά το μικρούλι σας;

Φαγητό και ύπνος . Φτιάξτε μία λίστα με τα γεύματα και τα σνακ που θεωρείτε επιτρεπτά και μιλήστε για το περιβάλλον στο οποίο κοιμάται συνήθως το παιδί και ποιες είναι οι ρουτίνες του. Το ίδιο ισχύει και για το πώς αντιδράτε όταν κλαίει το παιδί αλλά και ποια είναι τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες που προτιμά.

Το θέμα πειθαρχία. Περιγράψτε μερικά σενάρια στο συγγενή σας έτσι ώστε να καταλάβει την προσέγγισή σας. Αν το παιδί έχει ένα ατύχημα ενώ εκπαιδεύεται για τουαλέτα, πείτε πώς το χειρίζεστε και τι λέτε στο παιδί όταν αυτό συμβεί. Εξηγήστε ότι η βία είναι κάτι που δεν ανέχεστε.

Φροντίστε να βρείτε έναν σταθμό κοντά στο σπίτι σας ώστε να μην κουράζεται το παιδί σας σε μετακινήσεις. Φροντίστε να βρείτε έναν σταθμό που τουλάχιστον ο υπεύθυνος να έχει αξίες παρόμοιες με τις δικές σας. Έχει μεγάλη σημασία για το παιδί σας η δική σας σιγουριά για τον χώρο που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του. Το ξέρω πως είναι δύσκολο, είναι όμως απαραίτητο.

Τα κτίρια που στεγάζουν τους παιδικούς σταθμούς συνήθως έχουν τροποποιηθεί ώστε να είναι κατάλληλα. Πολλές φορές όμως συνεχίζουν να είναι ακατάλληλα: - Κοιτάξτε τις αίθουσες. - Κοιτάξτε το μπάνιο. - Έχει πυρασφάλεια; - Έχει αντισεισμική πρόβλεψη; - Η θέρμανση είναι ικανοποιητική; - Ο χώρος είναι καθαρός; - Αν παρασκευάζεται εκεί φαγητό, δείτε τους χώρους παρασκευής του.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .