Πλήθος ιατρικών μελετών καταδεικνύει ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στις χρόνιες φλεγμονές και σε πολλές παθήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αγνώστου αιτιολογίας. Οι χρόνιες φλεγμονές εξασθενίζουν την άμυνα του οργανισμού, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσουν και στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

Οι μη επεξεργασμένες τροφές εκτός από πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τροφές όπως αυτές που προανέφερα, αλλά και οι ωμοί ξηροί καρποί, τα ψάρια, οι σπόροι, τα μούρα όπως και βιολογικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν φυσικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, καλά λίπη και ένζυμα τα οποία παρέχουν στο σώμα μας τις βασικές πρώτες ύλες και εξασφαλίζουν μια καλή υγεία.

Κρυφή είναι μια φλεγμονή κατά την οποία ξεκινάει μια διαδικασία επούλωσης και διόρθωσης της βλάβης, αλλά το σώμα δεν καταφέρνει να την ολοκληρώσει. Αυτή η φλεγμονή δεν εμφανίζεται με κάποιο οξύ πόνο αλλά υπολανθάνει. Για να την εντοπίσουμε, πρέπει να υποβληθούμε σε ειδικές αιματολογικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν δείκτες οι οποίοι εντοπίζουν τη φλεγμονή. Οι δύο βασικοί παράγοντες της κρυφής φλεγμονής

Φλεγμονή είναι η διαδικασία που ξεκινάει ο οργανισμός στην προσπάθειά του να επουλώσει μια βλάβη που έχει προηγηθεί. Για παράδειγμα, όταν χτυπάμε το χέρι μας, αυτό πρήζεται και πονάει. Αυτή είναι μια «καλή» φλεγμονή, γιατί η ολοκλήρωσή της οδηγεί σε αποκατάσταση της βλάβης.

Πλήθος ιατρικών μελετών καταδεικνύει ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στις χρόνιες φλεγμονές και σε πολλές παθήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αγνώστου αιτιολογίας. Οι χρόνιες φλεγμονές εξασθενίζουν την άμυνα του οργανισμού, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσουν και στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

Θα μπορούσε ένα αθώο διάστρεμμα στον αστράγαλο να οδηγήσει σε αρθρίτιδα; Είναι δυνατόν το τρύπημα ενός αγκαθιού ή μιας ακίδας ξύλου να εξελιχθεί σε χρόνια φλεγμονή;

Προσθέστε λίγα ψιλοκομμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ με κεφίρ και ικανοποιήστε το έντερό σας. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε καλά βακτήρια όμοια με αυτά της μικροχλωρίδας του εντέρου. Για να ενισχύσετε τα φιλικά προς το στομάχι βακτήρια, συνδυάστε το κεφίρ με αμύγδαλα. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών και των καλών βακτηρίων καταπολεμούν τη χρόνια εντερική φλεγμονή και ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, και η χρόνια φλεγμονή του θύλακα.

Οι πικάντικες γλυκοπατάτες δεν ικανοποιούν μόνο τη γεύση αλλά ωφελούν και την υγεία σας. Η προσθήκη πιπεριού καγιέν ή τσίλι σε σκόνη σε πορτοκαλί τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, όπως οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα, ενισχύει την απορρόφηση της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής του δέρματος (όπως ακμή) και αυτής που προκαλεί βρογχοπνευμονική δυσπλασία.

Εάν είστε γυναίκα και βρίσκεστε σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο, κινδυνεύετε από σιδηροπενική αναιμία. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως οι φακές και τα φασόλια, συνδυάζοντάς τις με εσπεριδοειδή και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ και καροτενοειδή, όπως το λεμόνι, αυξάνοντας έτσι την ποσότητα του σιδήρου που απορροφάται.

Οι φλεγμονές διακρίνονται σε οξείες (διάρκειας λίγων ημερών) και σε χρόνιες (μεγαλύτερης διάρκειας).Η φλεγμονή είναι στην πραγματικότητα ένας «πόλεμος μέσα στο σώμα».Θα πρέπει να γνωρίζετε εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει την ικανότητά να καταστείλει τη φλεγμονή στο σώμα σας ή έστω να την μειώνει. Καθένας μας είναι υπεύθυνος απέναντι στην ασθένεια και την πρόωρη γήρανση.

Ενδεικτικά, αιτίες που προκαλούν φλεγμονή είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το στρες, οι κρυφές ή χρόνιες μολύνσεις από ιούς , βακτηρίδια, ζυμομύκητες, ή παράσιτα, τα κρυφά αλλεργιογόνα από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον, οι τοξίνες όπως ο υδράργυρος και τα φυτοφάρμακα και τα αλλεργιογόνα.

Η φλεγμονή είναι ένας έμφυτος μηχανισμός του οργανισμού μας ενάντια σε εξωτερικές «απειλές» όπως το στρες, η λοίμωξη και οι τοξικές χημικές ουσίες.

Στην περίπτωση φλεγμονής παρατηρείται αύξηση στα λευκά αιμοσφαίρια. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ 'Αϊλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό δερματολογίας «JAMA Dermatology», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα: Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα ευπροσάρμοστο δίκτυο οργάνων που μαθαίνει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε απειλές.

Όμως, πιο τοξικά στελέχη, όπως αυτά που προκαλούν τη γρίπη των πτηνών, είναι πιο πιθανό να κατακλύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα από μόνα τους. Μια κοινή θεραπεία, όπως αντι-φλεγμονώδη φάρμακα ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη και τα στεροειδή όπως πρεδνιζόνη -αν και συχνά χρήσιμα για οξέα προβλήματα- μπορεί να παρεμβαίνει στις δικές της ανοσολογικές απαντήσεις του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειες.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .