Αν θέλετε να πετύχετε τη μεταξύ τους ειρήνη, πρέπει να κάνετε λιγότερα. Αν είστε ο μόνιμος κριτής και διαιτητής στη σχέση τους, δεν κερδίζει κανείς. Ακόμα κι αν θεωρείτε ότι είστε πολύ δίκαιη, τα παιδιά θα εντοπίσουν τα λάθη ή τις πολύ μικρές αδικίες και αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Το θέμα είναι να ζυγίζετε διαφορετικά τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Και φυσικά δεν μπορείτε να φτιάξετε εσείς τη δική τους σχέση.

Αν θέλετε να πετύχετε τη μεταξύ τους ειρήνη, πρέπει να κάνετε λιγότερα

Είναι επίσης βοηθητικό, ως γονείς, να τους εκμυστηρευτείτε τις δικές σας εμπειρίες και αντιδράσεις, όπου και εσείς βιώσατε παρόμοιες συμπεριφορές όταν ήσασταν μικροί. Δρα ανακουφιστικά, ιδίως στα μικρά παιδιά. Τα δυναμώνει και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους. Επίσης, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια ανταλλαγής ρόλων, όπου θα τους δείξετε στην πράξη πώς θα μπορούσαν ευρισκόμενοι σε παρόμοια κατάσταση να αντιδράσουν, δηλαδή να εμπλακούν ή να την αγνοήσουν.

Ας το παραδεχτούμε: η κοροϊδία είναι υπαρκτή στη ζωή μας, πολύ δε περισσότερο στο παιδί μας. Αν και είναι δύσκολο να αποτρέψουμε την πρόκλησή της, μπορούμε παρόλα αυτά να παρέχουμε στο παιδί μας τις ανάλογες στρατηγικές που θα το βοηθήσουν να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Πόσες φορές θυμάστε το παιδί σας να γύρισε από το σχολείο θυμωμένο ή κλαμένο γιατί κάποιος ή κάποιοι το κορόιδεψαν; Και πόσες φορές εσείς προσπαθήσατε να παρέμβετε για να γιατρέψετε τον θιγμένο εγωισμό του; Φαντάζομαι πολλές…

Να κρατάς ουδέτερη στάση. Τι μπορείς να κάνεις αν οι γονείς σου σε πιέζουν να πάρεις το μέρος του ενός ή του άλλου σε ζητήματα τα οποία δεν σε αφορούν άμεσα; Προσπάθησε να κρατήσεις ουδέτερη στάση. Ίσως μπορέσεις να το αποφύγεις με ωραίο τρόπο λέγοντας κάτι όπως: «Μαμά, μπαμπά, σας αγαπώ και τους δύο. Αλλά σας παρακαλώ, μη μου ζητάτε να πάρω το μέρος του ενός ή του άλλου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το τακτοποιήσετε μεταξύ σας».

Το σημείο είναι ότι η ενότητα δεν απαιτεί ομοιομορφία. Δύο άνθρωποι που αγαπούν ο ένας τον άλλον είναι δυνατόν να βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά μερικές φορές. Παρ’ όλα αυτά, ίσως σου είναι δύσκολο να ακούς τις αντιπαραθέσεις των γονέων σου. Τι μπορείς να κάνεις ή να πεις που θα σε βοηθήσει να αντέξεις;

Σίγουρα, όμως, το γεγονός ότι οι γονείς σου έχουν διαφωνίες δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ο γάμος τους καταρρέει. Κατά πάσα πιθανότητα, εξακολουθούν να αγαπούν ο ένας τον άλλον​—έστω και αν σε κάποια ζητήματα έχουν διαφορετικές απόψεις.

Eίναι γνωστό ότι οι φίλοι φιλονικούν. Η συμφιλίωση ύστερα από έναν καβγά είναι μια σπουδαία ικανότητα που το παιδί είναι καλό να καλλιεργήσει από νωρίς. Σε περίπτωση που δείχνει αδύναμο να διαχειριστεί το πρόβλημα με το φίλο του, τότε μπορείτε να επέμβετε συζητώντας μαζί του και ίσως κάνοντας κάποιες προτάσεις, π.χ., «προσπάθησε αυτό και, αν δεν έχει αποτέλεσμα, θα σκεφτούμε μαζί κάτι άλλο».

Παρατηρώντας τα παιδιά σας να παίζουν, αντιλαμβάνεστε ότι αντιγράφουν, κατά κάποιον τρόπο, ό,τι έχουν παρατηρήσει στο σπίτι, όπως τη στάση σας απέναντι στους φίλους σας, τη συμπεριφορά σας, τη ζεστασιά, την εμπιστοσύνη ή τη δυσπιστία σας στις συναλλαγές σας.

Α. Καππάτου: Όταν παρουσιάζονται δυσκολίες στις φιλίες μην τους δείχνετε υπερβολική συμπόνια.

Οι τρεις αυτοί ήρωες για μένα είναι το ίδιο πρόσωπο. Είναι ο μάρτυρας και αν θέλετε και το θύμα μιας απερίγραπτης τραγωδίας. Στόχος μου λοιπόν ήταν να ενοποιήσω με κάποιον τρόπο τις φιγούρες των τριών τους – εξάλλου υπάρχει και στο έργο αυτή η ιδέα. Κατά συνέπεια αντιμετώπισα όλο το έργο σαν να είναι ένας μονόλογος του Κυρίου όπου μέσα από τις μνήμες του το ιστορικό μπλέκεται με το ατομικό, το παρελθόν με το παρόν και οι γενιές μεταξύ τους. Έχει πλάκα όλο αυτό.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του ανερχόμενου Βαγγέλη Παπαδάκη, επιχειρεί μία νέα ανάγνωση στο πολυβραβευμένο έργο του Kalinoski θολώνοντας τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, το παρελθόν και το παρόν. Με πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου, τη Σοφία Λιάκου, τον Βαγγέλη Παπαδάκη και τη φιλική συμμετοχή του μικρού Τσέταν Γλύκα η παράσταση φιλοδοξεί να συγκινήσει και να αφυπνίσει ταυτόχρονα.

Δείτε επίσης: Γονείς-τέρατα βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 5χρονο γιο τους

Είναι αλήθεια, πως η προσοχή πέφτει σ’ αυτόν που φωνάζει περισσότερο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μαθαίνουν πως το να φωνάζουν είναι ένας εύκολος τρόπος να κερδίζουν την προσοχή σας. Επίσης, το πιο ήσυχο παιδί, στερείται την προσοχή και τη φροντίδα που τόσο πολύ χρειάζεται. Ο καλύτερος τρόπος να κρατήσετε μια ισορροπία, είναι, πριν στρέψετε την προσοχή σας στον ταραξία, να δείξετε στο παιδί που μένει ήρεμο ότι είστε ευχαριστημένη με τη συμπεριφορά του.

Παρά το φορτωμένο καθημερινό σας πρόγραμμα μην αμελείτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα πιτσιρίκια μέσα από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες. Κάντε κατασκευές, αθληθείτε, δείτε θεατρικές παραστάσεις και γενικότερα κάντε πράγματα από κοινού . Η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση «Πόσο χρόνο πρέπει να περνάω με το παιδί μου;» είναι «Όσο περισσότερο μπορείς»


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .