Το Να Λες Ευχαριστώ, Ακόμα Και Γραπτώς, Βελτιώνει Την Υγεία - Τα 16 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τα συναισθήματα συχνά εμφανίζονται ξαφνικά, μπορεί να είναι φευγαλέα και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, από το πόσο καλά έχουμε κοιμηθεί μέχρι το τι φάγαμε πρόσφατα. Εκφράζοντάς τα, δεν τα μεταδίδουμε μόνο στους άλλους, αλλά χρειάζεται επίσης και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού. Για παράδειγμα, εκφράζοντας τον θυμό μας στο/στη σύντροφό μας μπορεί στην αρχή να είναι ανακουφιστικό, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει τη σχέση μας.

Η έρευνα αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα που δείχνει πώς η απόκρυψη των συναισθημάτων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τη συναισθηματική καταπίεση με υψηλότερα ποσοστά άγχους, αϋπνίας και άλλων ανθυγιεινών συνεπειών. Αλλά αν και η καταπίεση των συναισθημάτων είναι συχνά αρνητική, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ορισμένες φορές μπορεί να οδηγεί και σε καλύτερα αποτελέσματα.

Ως μέρος της έρευνας, κάποιοι συμμετέχοντες δεν έπρεπε να δείχνουν στους άλλους τα συναισθήματά τους. Συγκριτικά με όσους εξέφραζαν τα συναισθήματά τους, όσοι τα έκρυβαν εμφάνισαν απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης και περισπασμό. Επιπλέον, δεν επιτύγχαναν ικανοποιητική σύνδεση μεταξύ τους.

Το REACH αποτελεί μια πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και, όταν τεθεί σε εφαρμογή, θα αυξήσει σημαντικά τις γνώσεις που έχουμε για τα χημικά προϊόντα, θα βελτιώσει την ασφάλειά τους και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα χημικά προϊόντα με τα οποία έρχονται σε επαφή. Επί πλέον, θα δώσει ώθηση στην καινοτομία και θα ενθαρρύνει την υποκατάσταση προϊόντων με άλλα πιο ασφαλή.

Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος και την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και, βεβαίως, τον εισηγητή, κ. Sacconi, ο οποίος, με ακούραστες και πάντοτε εποικοδομητικές προσπάθειες, συνέβαλε αποφασιστικά στο να προχωρήσει αυτή η πρόταση. Επίσης, να ευχαριστήσω τις Επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας και τους εισηγητές τους, τον κ. Nassauer και την κ. Ek, για τις εποικοδομητικές τους προτάσεις.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η συμβιβαστική της πρόταση τελικά διατηρεί την σωστή ισορροπία. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να προσφέρονται στο Διαδίκτυο πληροφορίες που είναι πραγματικά απαραίτητες για την εξασφάλιση της προστασίας της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Σταδιακά, ο Οργανισμός θα αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία και τις πληροφορίες για τους καταναλωτές, αυτό όμως δεν είναι ο δεδηλωμένος κύριος στόχος του κανονισμού REACH.

Σ' αυτό το εγχείρημα βρίσκουν απόπειρες ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Αν είναι καλά. Υπάρχει κοινό γι' αυτά τα επιχειρήματα στην Ελλάδα; Αν υπάρχει, είναι μειοψηφικό. Εμείς, η αίθουσα αυτή, το ελληνικό πολιτικό σύστημα στην πλειοψηφία του συγκροτείται από δυνάμεις που θέλουν να σώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δύο κόμματα που ασκούν κυβερνητικό ρόλο στην Ελλάδα συγκλίνουν σε αυτό και τα δύο κόμματα συγκλίνουμε σε αυτό ότι η συνένωση δυνάμεων είναι απαραίτητη.

Όσο μπορούμε καλύτερη διάρθρωση των δυνάμεών μας. Εμείς παλεύουμε και πιστεύουμε πολύ αυτό. Εμείς παλεύουμε και πιστεύουμε πολύ σ' αυτή τη μέθοδο συνένωσης δυνάμεων και ως Υπουργείο αυτό περιμένουμε να ακούσουμε κατά βάση. Δεν θέλουμε να κλείσουμε νοσοκομεία. Δεν θα κλείσουμε κανένα. Εάν τα καταφέρουμε το 2011 να πάμε όπως έχουμε υποσχεθεί και οι αριθμοί μέχρι τον Απρίλιο λένε ότι παρ’ όλες τις αντιδράσεις και την υπονόμευση κάτι γίνεται. Εκεί είμαστε.

Θα λάβει υπ' όψιν του λοιπόν του κ. Λιαρόπουλου, την πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που σε μια συνάντηση που είχαμε πριν από λίγο, μάθαμε πως έχει εκπονήσει και το ευχαριστούμε πάρα πολύ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απόψεις που κατατίθενται, ολοκληρωμένες, ή μη, μερικές, ή γενικές και ο κ. Ζηλίδης και ο κ. Μπουσουλέγκας με όλες αυτές τις συζητήσεις υπ' όψιν τους θα πουν τι προτείνουν.

Έπειτα οι ερευνητές ζήτησαν από τους εφήβους να ξοδέψουν 8 λεπτά για να γράψουν ένα ευχαριστήριο γράμμα, μία φορά την εβδομάδα σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, απευθυνόμενοι σε κάποιον που τους έχει βοηθήσει και υποστηρίξει εκείνη την περίοδο. Έπειτα από ένα μήνα περίπου, οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες με ένα άλλο γκρουπ όπου τους είχε ζητηθεί να καταγράψουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα στο μεγάλωμα του παιδιού είναι το να τα μάθουμε να λένε ευχαριστώ. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι, εκτός των άλλων, κάνει καλό στη συνολική υγεία.

Εκφράστε την ανάγκη σας. Δυστυχώς, το να είστε η σουπερ μαμά στις μέρες μας είναι ακατόρθωτο. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τι έχετε στο μυαλό σας, οπότε πείτε το. Αν δεν προλαβαίνετε να πάτε τα παιδιά στις δραστηριότητές τους και να μαγειρέψετε, ας κάνει κάτι και ο σύζυγός σας. Έτσι και χρήσιμος θα νιώσει και εσείς δεν θα νιώθετε τόση πίεση. Απλώς, πείτε τι χρειάζεστε με ευγένεια και όλα θα είναι καλύτερα για όλους σας… Πείτε του «ευχαριστώ»

Του ζητήσατε να ετοιμάσει πρωινό για τα παιδιά, αλλά δεν έκανε το γάλα όπως το πίνουν ή το τοστ όπως ακριβώς το τρώνε. Ε, και; Με το να του υποδεικνύετε πώς πρέπει να κάνει τα πράγματα, τον προσβάλετε. Ακούει διαρκώς ένα «εγώ το κάνω σωστά», ακόμα και αν δεν το λέτε ξεκάθαρα. Δεν είναι και πολύ καλό αυτό για τη σχέση σας, αλλά και την ψυχολογία του. Ζητήστε βοήθεια

Προσλάβετε μια κοπέλα να σας βοηθά με τα παιδιά, έστω ένα βράδυ την εβδομάδα ή τον μήνα, και μην την ακυρώσετε καθόλου. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα ζητήστε βοήθεια από κάποιο μέλος της οικογένειάς σας και περάστε λίγη ώρα με το σύζυγό σας, ακόμα και μέσα στο σπίτι, αλλά να είστε οι δυο σας και μόνο. Δουλειές του σπιτιού

Έπειτα οι ερευνητές ζήτησαν από τους εφήβους να ξοδέψουν 8 λεπτά για να γράψουν ένα ευχαριστήριο γράμμα, μία φορά την εβδομάδα σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, απευθυνόμενοι σε κάποιον που τους έχει βοηθήσει και υποστηρίξει εκείνη την περίοδο. Έπειτα από ένα μήνα περίπου, οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες με ένα άλλο γκρουπ όπου τους είχε ζητηθεί να καταγράψουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα στο μεγάλωμα του παιδιού είναι το να τα μάθουμε να λένε ευχαριστώ. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι, εκτός των άλλων, κάνει καλό στη συνολική υγεία.


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .