Γενικοί κανόνες Όσο πιο ψύχραιμα και λιτά απαντήσετε στο παιδί, τόσο πιο εύκολα θα ηρεμήσετε τα πνεύματα. Αποφύγετε απαντήσεις όπως: «Δε θα μου μιλάς εμένα έτσι» και μην το τιμωρήσετε. Δεν θέλετε αυτό το στιγμιαίο ξέσπασμα να εξελιχθεί σε παιχνίδι δύναμης μεταξύ σας. Αν δεν καταφέρετε να συγκρατηθείτε, μόλις ανακτήσετε την ψυχραιμία σας ζητήστε του συγγνώμη και εξηγήστε του γιατί φορτιστήκατε τόσο. Τα παιδιά το εκτιμούν πολύ όταν τα αντιμετωπίζουμε ισότιμα.

Οξύθυμα νήπια Κατά πάσα πιθανότητα δεν ξέρει καν τι ακριβώς σημαίνει αυτό που σας είπε. Άκουσε αυτή τη φράση να χρησιμοποιείται σε περίπτωση καβγά, στο σπίτι ή στην τηλεόραση, και όταν δεν του επιτρέψατε να πετάξει το πιάτο του στο πάτωμα βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσει. Όπως θα κάνατε και στην περίπτωση μιας βρισιάς, αγνοήστε εντελώς το περιστατικό. Αν καταλάβει ότι τραβά την προσοχή σας το πιθανότερο είναι να το επαναλάβει.

Πριν αποκτήσουμε τα δικά μας παιδιά, ένα δίχρονο που φωνάζει με όλη τη δύναμη της φωνής του: «Σε μισώ! Σε μισώ!», ίσως μας φαινόταν από κωμικό έως και χαριτωμένο. Όταν όμως ακούμε το δικό μας παιδί να χρησιμοποιεί για πρώτη (ή και για εκατοστή) φορά αυτή τη φρικτή φράση, χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας.

Ο λόγος που αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή τη διάσκεψη ως UNICEF έγκειται στο ότι οι πόλεις έχουν βαθύ αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους. Οι πόλεις μεταφράζουν τις εθνικές πολιτικές σε τοπική δράση και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παροχής βασικών υπηρεσιών. Για ένα παιδί αυτό είναι άκρως σημαντικό.

Το μήνυμα ότι οι πόλεις έχουν μέλλον μόνον όταν τις αγαπήσουν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης , ανοίγοντας την διήμερη Περιφερειακή Διάσκεψη 50 δημάρχων από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, που διοργανώνεται για πρώτη φορά από τη UNICEF και τον δήμο Αθηναίων

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη φωτιά σε διαμέρισμα στην Κυψέλη

Μην απολογείστε: όταν αποφασίζετε να αναλάβετε δράση και, κοινώς, να επιβάλλετε την τάξη, μην προσπαθείτε να απαντήσετε στα συνεχή: «μα δεν έφταιγα εγώ!», «εκείνος/η το ξεκίνησε!», «είσαι άδικη/ος!» των παιδιών σας. Εξηγείστε μια μόνο φορά το λόγο της συμπεριφοράς σας και παραπέμψτε τα στους κανόνες συμπεριφοράς του σπιτιού: είναι ευθύνη των παιδιών να τους θυμούνται και να τους τηρούν.

Προσπαθείστε να μην ανακατεύεστε στο παιχνίδι τους : αφήστε τα να παίξουν μόνα τους, επεμβείτε μόνο αν χρειαστεί, δηλαδή σε περίπτωση χειροδικίας. Προσπάθειστε να βάζετε κοινές ποινές, όπως στέρηση προνομίων, π.χ. να κρύψετε το παιχνίδι-αφορμή του καυγά. Αντιμετωπίστε με ψυχραιμία και στωικότητα τις φωνές και διαμαρτυρίες τους.

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστείτε το παιδί σας όταν γίνεται πολύ ζηλιάρικο και ανταγωνιστικό με τον αδερφό/ή του;

Η έρευνα δείχνει ότι ιατρικές συνταγές για κοινά φάρμακα και κυρίως για παυσίπονα μειώνονται στις Πολιτείες όπου νομιμοποιείται η χρήση ιατρικής κάνναβης. Αυτό υποδηλώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων σε αυτές τις Πολιτείες προτιμά τη μαριχουάνα από τα παραδοσιακά φάρμακα.

Το μήνυμα ότι οι πόλεις έχουν μέλλον μόνον όταν τις αγαπήσουν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανοίγοντας την διήμερη Περιφερειακή Διάσκεψη 50 δημάρχων από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία που διοργανώνεται για πρώτη φορά από την UNICEF και τον Δήμο Αθηναίων.

Κ. Μπακογιάννης: Οι πόλεις έχουν μέλλον μόνον όταν τις αγαπήσουν τα παιδιά και οι νέοι Περιφερειακή Διάσκεψη 50 δημάρχων Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας από την UNICEF και τον Δήμο Αθηναίων

Χρησιμοποιώ μια μεταφορά που οι οικογένειες βρίσκουν πολύ χρήσιμη. Σκεφτείτε μια στρογγυλή πηγή που έχει εκατοντάδες μικρά σιντριβάνια. Φανταστείτε καθεμιά από αυτές τις μικρές τρύπες, σαν ένα σύμβολο της προσωπικής μας ανάπτυξης. Καθώς μεγαλώνουμε, όλο και περισσότερα σιντριβάνια ανοίγουν. Άλλα τελειώνουν και κλείνουν. Το σχέδιο των νερών συνεχώς αλλάζει. Μπορεί πάντα να είναι όμορφο.

Οι ενήλικοι ίσως να μην αντιλαμβάνονται ότι ο τρόπος με τον οποίο πιάνουν ένα παιδί μπορεί να συμβάλλει στην αυτοεκτίμησή του. Τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν τον εαυτό τους από τις φωνές που ακούνε, από τις εκφράσεις των ματιών των μεγάλων που τα κρατάνε στην αγκαλιά τους, από το μυϊκό τόνο της αγκαλιάς που τα κρατάει, από τον τρόπο που οι μεγάλοι ανταποκρίνονται στα κλάματά τους.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .