Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πλέον ευρέως γνωστά και αφορούν όχι μόνο το βρέφος αλλά και τη μητέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό, χωρίς την προσθήκη άλλου υγρού, κατά τους πρώτους έξι μήνες και συνέχιση του έως τα δύο έτη ή και περισσότερο με μικτή διατροφή. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θηλασμό.

Υγεία + Διατροφή 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το θηλασμό

Ο θηλασμός στη δουλειά θα είναι ευκολότερος αν έχεις κάνει λίγη προετοιμασία. Οπότε ξεκίνα να αντλείς το γάλα σου ένα μήνα πριν επιστρέψεις. Έτσι θα έχεις μια καλή ποσότητα γάλακτος για να αποθηκεύσεις, γεγονός που θα εξασφαλίζει ότι το μωρό θα έχει άφθονη ποσότητα τροφής όταν θα είσαι μακριά. Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μπιμπερό ή ειδικό ποτηράκι σίτισης για πρώτη φορά, θα πρέπει να προετοιμάσεις το μωρό για αυτήν τη σημαντική αλλαγή, αρκετό καιρό πριν την αποχώρησή σου.

Ναι. Παρ’ όλο που ο θηλασμός και η εργασία φαντάζει δύσκολο να συνδυαστούν, είναι όμως κάτι που μπορεί να γίνει. Ο τρόπος που θα το κάνεις θα πρέπει να ταιριάζει σε εσένα, στο μωρό και σε όποιον φροντίζει το μωρό στο σπίτι. Έτσι θα ξέρεις ότι το μωρό σου δέχεται την κατάλληλη τροφή και τα οφέλη του μητρικού γάλακτος ακόμα και αν δεν είσαι εσύ εκεί όλη την ώρα.

Αν πιστεύεις ότι ο θηλασμός και η επιστροφή στην εργασία δε συνδυάζονται, να είσαι σίγουρη ότι πολλές μητέρες τα καταφέρνουν με επιτυχία. Απλώς χρειάζεται λίγο περισσότερο προγραμματισμό.

Όμως, αυτές οι συστάσεις δεν ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες της μητέρας, του μωρού και ολόκληρης της οικογένειας. Δεν λαμβάνουν υπόψη τις συναισθηματικές και σωματικές βλάβες -για να μην αναφέρουμε τις ουλές που μπορούν να παραμείνουν για πάντα αν ο θηλασμός δεν λειτουργεί για διάφορους λόγους. Δεν κάνουν καμία αναφορά στον ζωτικής σημασίας δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό, ο οποίος απαιτεί πρωτίστως μια ασφαλή, σταθερή κι ευτυχισμένη μαμά.

Είχε σώσει άλλο παιδί: Συγκλονίζει η ιστορία του πατέρα της 13χρονης που «έφυγε» στον ύπνο της

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αποθήκευσης γάλακτος στη δουλειά; Αν χρησιμοποιείτε την αντλία στη δουλειά, αυτό θα παράγει κι άλλο γάλα όταν θηλάζετε. Το μωρό σας θα έχει την υγεία και τα θρεπτικά οφέλη του μητρικού γάλακτος ακόμα κι όταν δεν είστε παρούσα. Εξοικονομείτε χρήματα εφόσον δεν αγοράζετε γάλα εμπορίου και δεν θα ανησυχείτε για το μωρό σας όσο λείπετε, αφού οι έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν.

Ναι, αν μπορείτε. Αν μένετε κοντά στη δουλειά, μπορείτε να παίρνετε διαλείμματα για να θηλάσετε το μωρό σας. Αν αυτό δεν είναι επιλογή: μπορείτε να συνεχίσετε την παροχή γάλακτος με μία ηλεκτρική αντλία στήθους ώστε να αποθηκεύσετε το γάλα που παράγετε στη δουλειά. Όπως είναι αναμενόμενο, θα πρέπει να υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος για να μπορέσετε να το κάνετε αυτό.

Δείτε επίσης: 20 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρετε για το φιλί

Είναι σε όλους γνωστό ότι τα μεγάλα οφέλη του μητρικού γάλακτος μπορεί μια μητέρα να τα προσφέρει στο μωρό της κάλλιστα μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Φυσικά, μετά την ηλικία των έξι μηνών προστίθενται και άλλες τροφές στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, όπως κρέας, χόρτα και άλλα. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες μητέρες είναι υποχρεωμένες να απουσιάζουν από το σπίτι, όταν πρέπει να εργαστούν είτε με μειωμένο, είτε με πλήρες ωράριο.

Δρ. Σπύρος Μαζάνης Θηλασμός και εργαζόμενη μητέρα: Πώς να συντηρήσεις το γάλα σου όταν λείπεις από το σπίτι

Τζένη Θεωνά: Έχασε όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης της! Η chic εμφάνισή της σε θεατρική πρεμιέρα

Σκεφτήκατε ποτέ όταν ακούτε το μωρό σας να κλαίει στις 2 το πρωί, ότι στην πραγματικότητα σαν κάνει δώρο περισσότερο ύπνο, μειώνει την πιθανότητα να πάθετε επιλόχειο κατάθλιψη, χτίζει και αναπτύσσει τον εγκέφαλό του, αναπτύσσει το δικό του κιρκάδιο ρυθμό, παίρνει περισσότερο γάλα αφού η παραγωγή σας είναι μεγαλύτερη, διατηρεί σταθερή την παραγωγή σας μακροπρόθεσμα και σας δίνει την δυνατότητα να αντλείτε λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Και τα μεγάλα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού δίνουν αυτά τα βιβλία δώρο μαζί με κάθε είδους εξάρτημα που υποτίθεται ότι μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο των μωρών, από κουβέρτες φασκιώματος μέχρι μηχανές ήχου, γνωρίζοντας από την έρευνα του μάρκετινγκ, ότι οι απελπισμένοι και ξενυχτισμένοι γονείς θα αγοράσουν οτιδήποτε πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει το μωρό τους να κοιμηθεί περισσότερο.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .