Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στο αλκοόλ. Το ύψος, το βάρος και το φύλο, είναι μερικοί από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ μας επηρεάζει. Ακόμη, η τροφή και ο ύπνος, μπορεί να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά το πως αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια που καταναλώνουμε το αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Το αλκοόλ είναι στην πραγματικότητα ταξινομημένο ως φάρμακο και είναι γνωστό καταθλιπτικό. Στην κατηγορία αυτή, είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο στον κόσμο. Μπορεί να έχει πολύ ισχυρές επιπτώσεις στη διάθεση και την ψυχική σας κατάσταση. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τον αλκοολισμό είναι γνωστά, αλλά τι γίνεται με το αντίκτυπο της κοινωνικής κατανάλωσης ή με μέτρια πρόσληψη αλκοόλ;

Οι παρεμβατικοί γονείς και πώς να τους αντιμετωπίσουμε

Επειδή το αλκοόλ επιβραδύνει τη λειτουργία των τμημάτων του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την κίνηση των μυών, οδηγεί σε παραπατήματα και αδέξιες κινήσεις. Μπορεί να αυξήσει την παροχή αίματος στο σώμα και να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι κάνει κάποιον να νιώσει περισσότερο ζεστός όταν υπάρχει κρύο. Επίσης, αυξάνει την ανάγκη για ούρηση επειδή μειώνει την αντιδιουρητική ορμόνη.

To αλκοόλ (αιθανόλη) επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και διεγείρει την έκκριση ουσιών που προκαλούν το αίσθημα ευφορίας και μέθης, αναφέρει η American Chemistry Society.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι γενικώς αποδεκτή και στενά συνυφασμένη με τις κοινωνικές μας εξόδους αλλά και κάποιες φορές με τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά, σε κάποια άτομα όπως στους διαβητικούς το αλκοόλ μπορεί να δημιουργεί κάποια προβλήματα. Τα διαβητικά άτομα , που δεν ανήκουν στις ομάδες που αποκλείονται, μπορούν να κάνουν κάποια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες για αποφυγή πρόκλησης υπογλυκαιμικού επεισοδίου.

Επίσης, η απορρόφηση αλκοόλ αυξάνει την ικανότητα της λιποπρωτεινικής σύνθεσης και ειδικότερα τη VLDL χοληστερίνη. Αυτή η αύξηση της σύνθεσης εντείνεται όταν συνυπάρχει γενετική προδιάθεση, διαβήτης, δίαιτα με υψηλό περιεχόμενο σε λίπος. Ακόμη, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Το τελικό αποτέλεσμα της πρόσληψης οινοπνεύματος στα άτομα με διαβήτη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ποσότητα της αιθανόλης που καταλώνεται, το είδος του ποτού, η ταχύτητα κατανάλωσης του, η σωματική διάπλαση του ατόμου , η άσκηση και η κατανάλωση ή μη κάποιου γεύματος. Ανεπιθύμητες δράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ Υπέρταση

Αμερικανοί νευροεπιστήμονες που χρησιμοποίησαν μύγες για να κατανοήσουν τα χημικά «μονοπάτια» που επηρεάζει το αλκοόλ στον εγκέφαλο, βρήκαν ένα νέο τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση οινοπνεύματος αλλάζει τις περιοχές που συνδέονται με τις θετικές εμπειρίες και τους πόθους. Ακόμη και μόνο ένα ποτήρι κρασί μπορεί να είναι αρκετό για να ξεχάσετε τις κακές αναμνήσεις σας και να εστιάσετε μόνο στις καλές, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Το αλκοόλ επηρεάζει ένα γονίδιο που κάνει το μυαλό να ξεχνάει τις δύσκολες στιγμές και να θυμάται μόνο τις καλές. Ακόμα και ένα-δυο ποτά μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αλλαγής της μνήμης, η οποία μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω έντονες λιγούρες και επιθυμίες που καταλήγουν κάποια στιγμή σε εθισμό.

Ο κίνδυνος για τη διατροφική ασφάλεια των ψαριών δεν έγκειται τόσο στην κατάψυξή τους, όσο στη σωστή απόψυξή τους, τονίζουν οι ειδικοί ΥΓΕΙΑ

Σε γενικές γραμμές, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αρκεί να προσέξετε πόσο θα πιείτε και τι θα καταναλώσετε μαζί με το ποτό σας, γιατί τις περισσότερες φορές τα συνοδευτικά των ποτών είναι αυτά που είναι πλούσια σε θερμίδες! Σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής δεν αποκλείεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αρκεί η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο.

Δίαιτα Αλκοόλ: Πώς εντάσσεται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους;

Το οποίο σημαίνει ότι προκαλεί απώλεια νερού και αφυδάτωση . Μαζί με το νερό χάνονται και σημαντικά μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και ψευδάργυρος. Αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, τις χημικές αντιδράσεις, και την σύσπαση και χαλάρωση των μυών. Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες το γραμμάριο και δεν έχει καμία θρεπτική αξία

Όταν είναι άδειο το στομάχι, τα μόρια του αλκοόλ διαχέονται στα τοιχώματα του στομαχιού γρήγορα, και μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και στο συκώτι μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτή η διαδικασία είναι πιο αργή όταν υπάρχει φαγητό στο στομάχι, αλλά αμέσως μόλις το φαγητό εισέλθει στο λεπτό έντερο, το αλκοόλ παίρνει προτεραιότητα και απορροφάται γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .