Πολλά από αυτά τα μικρόβια των μυγών σχετίζονται με ανθρώπινες λοιμώξεις στο έντερο (π.χ. από ελικοβακτήριο του πυλωρού), στους πνεύμονες, στο αίμα κ.α. Όπως έδειξαν τα πειράματα, οι μύγες μεταφέρουν τα βακτήρια κυρίως με τα πόδια τους, αλλά και με τα φτερά τους. Με κάθε βήμα που κάνει μια μύγα, μπορεί να αφήσει πάνω σε μια επιφάνεια ή σε έναν άνθρωπο μια ολόκληρη αποικία από ζωντανά βακτήρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοτεχνολογίας και βιοχημείας Ντόναλντ Μπράϊαντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", ανέλυσαν το DNA 116 μυγών από τρεις ηπείρους, καθώς και το μικροβίωμα των μικροοργανισμών που ζουν πάνω και μέσα στις μύγες.

Με αυτό το δεδομένο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καλό θα είναι κανείς να διώχνει όσο μπορεί τις μύγες για να μην κάτσουν στο φαγητό του ή να μη το τρώει αν έχουν κάτσει πάνω του.

Ο Ρον Χάρισον, ένας ειδικός στην καταπολέμηση των παρασίτων, δηλώνει: «Χρειάζεται μόνο να αγγίξουν το φαγητό για ένα δευτερόλεπτο με τα πόδια τους ή τις μικροσκοπικές τρίχες σε όλο τους το σώμα, για να μεταφέρουν μικρόβια από όλα τα άσχημα πράγματα που τρώνε, σε αυτό που θα φάτε.» «Επειδή οι μύγες μπορούν να μεταφέρουν σοβαρές, μεταδοτικές ασθένειες όπως χολέρα, δυσεντερία και τυφοειδή πυρετό, είναι καλύτερα να αποφύγετε τα τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με τις μύγες.»

Φανταστείτε τα βακτηρίδια που προσκολλούνται στα πόδια τους και πως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα προσγείωσης στο φαγητό σας, έχετε ήδη μολυσμένη τροφή. Οι μύγες κάνουν εμετό στο φαγητό τους ώστε να το μαλακώσουν, αλλά τα τρόφιμα δεν μολύνονται λόγω αυτού.

Τα πόδια των μυγών, καλύπτονται με μικροσκοπικές τρίχες που μεταφέρουν μικρόβια. Φυσικά τις έχουν ώστε να μπορούν να προσγειώνονται σχεδόν σε οτιδήποτε θέλουν, συμπεριλαμβανομένων των σκουπιδιών και των κοπράνων.

Η έντονη φαγούρα και τα εξανθήματα εμφανίζονται αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Η φαγούρα είναι εξαιρετικά ενοχλητική και συνήθως χειροτερεύει τη νύχτα. Συνήθως εμφανίζονται εξανθήματα στα δάκτυλα, στους καρπούς, στους αγκώνες, στα γεννητικά όργανα και τους γλουτούς. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη αγωγή και να πλύνετε καλά με ζεστό νερό τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σκεπάσματα.

Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στα τσιμπήματα ψύλλων αλλά το ξύσιμο μπορεί να δημιουργήσει πληγή ή μόλυνση. Η καλύτερη λύση είναι να κρατάτε μακριά τους ψύλλους από τα κατοικίδια και το σπίτι σας. Ψεκάστε τα κατοικίδια σας με ειδικά spray και σκουπίζετε τα χαλιά καθημερινά. Ελέγξτε συχνά τα κατοικίδια για ψύλλους και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το κατάλληλο παρασιτοκτόνο.

Το καλοκαίρι, η καθημερινή επαφή με την φύση πέρα από ευχάριστες στιγμές μπορεί να μας χαρίσει και...επαφές με ανεπιθύμητους επισκέπτες. Δείτε, πόσο επικίνδυνα είναι τα έντομα του καλοκαιριού και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

Πολλά από αυτά τα μικρόβια των μυγών σχετίζονται με ανθρώπινες λοιμώξεις στο έντερο (π.χ. από ελικοβακτήριο του πυλωρού), στους πνεύμονες, στο αίμα κ.ά. Όπως έδειξαν τα πειράματα, οι μύγες μεταφέρουν τα βακτήρια κυρίως με τα πόδια τους, αλλά και με τα φτερά τους. Με κάθε βήμα που κάνει μια μύγα, μπορεί να αφήσει πάνω σε μια επιφάνεια ή σε έναν άνθρωπο μια ολόκληρη αποικία από ζωντανά βακτήρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοτεχνολογίας και βιοχημείας Ντόναλντ Μπράιαντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", ανέλυσαν το DNA 116 μυγών από τρεις ηπείρους, καθώς και το μικροβίωμα των μικροοργανισμών που ζουν πάνω και μέσα στις μύγες.

Με αυτό το δεδομένο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καλό θα είναι κανείς να διώχνει όσο μπορεί τις μύγες για να μην κάτσουν στο φαγητό του ή να μην το τρώει αν έχουν κάτσει πάνω του.

Τα καλά νέα με τα κουνούπια είναι ότι, αν εξοπλιστείτε καλά και εγκαίρως, είναι λίγο πιο εύκολο να τα αποφύγετε, συγκριτικά με τις μύγες. Και στην περίπτωση των κουνουπιών, είναι σημαντικό να καθαρίσετε πρώτα το σπίτι από τα «στέκια» τους. Τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα σκοτεινά και υγρά μέρη (στάσιμα νερά) και δη στη μούχλα. Μπορεί, λοιπόν, να κρύβονται κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας ή ακόμα και κάτω από πολύ παλιούς καναπέδες.

Απαλλαγείτε φυσικά από τα κουνούπια Εξίσου βρωμερά και σιχαμένα, τα κουνούπια κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους όταν πέφτει ο ήλιος και μάλιστα με τρόπο πολύ πιο ενοχλητικό, αφού όχι μόνο μεταφέρουν και αυτά τα μικρόβιά τους, αλλά τσιμπούν αγρίως, αφήνοντας πίσω τους πρήξιμο, κοκκινίλα και έντονη φαγούρα. Αν, μάλιστα, έχετε αλλεργία στο τσίμπημα των κουνουπιών, ξέρετε πολύ καλά πόσο επίπονο μπορεί να γίνει.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε φυσικά τις μύγες είναι να καθαρίσετε ή να καταστρέψετε τις αναπαραγωγικές πηγές τους. Έτσι θα μπορέσετε να τις απομακρύνετε και να εμποδίσετε να εμφανιστούν καινούργιες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δώσετε μάχη με τις μύγες που έχουν απομείνει. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε έχουν ως εξής:

Σύμφωνα με το Bustle, επειδή οι μύγες δεν μπορούν να μασήσουν, βγάζουν τα ένζυμα της πέψης πάνω στο φαγητό ή αφήνουν τα αβγά τους. Βέβαια, υπάρχει και ένα τυρί, το Casu Marzu, το οποίο ο Gordon Ramsay έχει αποκαλέσει «το πιο επικίνδυνο τυρί του κόσμου», αφού για να φτιαχτεί το αφήνουν να σαπίσει και να αφήσουν οι μύγες πάνω τα αβγά τους.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα φημίζεται για την επέλαση των μυγών. Οι περισσότεροι τις θεωρούμε ακίνδυνες και δεν τις κυνηγάμε σαν τα κουνούπια. Δείτε όμως τι συμβαίνει όταν μια μύγα ακουμπήσει το φαγητό σας.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .