Η Εποχή Του Χρόνου Επηρεάζει Την Επιδείνωση Της Νόσου Αλτσχάιμερ - Τα 14 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η πιθανότητα ήταν περίπου 30% μεγαλύτερη να εμφανίσει κανείς συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής ή άνοιας κατά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης από ό,τι του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Αυτό ίσχυε άσχετα με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η κατάθλιψη, η ποιότητα του ύπνου, η σωματική δραστηριότητα και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Ο Δρ Αντριου Λιμ του Πανεπιστημίου του Τορόντο και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι κατά μέσο όρο οι γνωστικές δεξιότητες είναι υψηλότερες το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, ενώ μειώνονται το Χειμώνα και την Άνοιξη.

Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ ή άνοια παρουσιάζουν εποχικές διακυμάνσεις ως προς τη συμπτωματολογία τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Το Γλουταμινικό οξύ και η L-Ακετυλοκαρνιτίνη είναι θρεπτικά συστατικά που προάγουν την παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα ώστε αυτά να επιτελούν σωστά τις λειτουργίες τους. Επιπλέον, περιέχει σημαντικά μέταλλα, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών.

Στη διατήρηση της μνήμης βοηθά το σκεύασμα Memovigor 2, που είναι κατάλληλο για διατήρηση και βελτίωση της μνήμης, προστασία και επιβράδυνση της εκφύλισης των κυττάρων, νόσο αλτσχάιμερ, γεροντική άνοια. Είναι ιδανικό και για vegeterians και vegans. Μπορεί να λαμβάνεται από την ηλικία των 14 ετών και άνω.

Η νόσος Alzheimer αποτελεί μάστιγα στις μέρες μας, για αυτό η πρόληψη είναι κρίσιμη. Αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα και εκτός από τους ασθενείς με τη νόσο, φορτίο έχουν και οι φροντιστές τους, ενώ κοστοβόρα είναι η νόσος και για τα συστήματα υγείας.

Σκοπός της έρευνας ήταν να ερευνηθεί η τάση εμφάνισης της άνοιας σε άτομα από 65 ετών και άνω ενός ορεινού Δήμου. Επιμέρους σκοποί, ήταν διερεύνηση και ανίχνευση της λειτουργικότητας και της συναισθηματικής κατάστασης των ηλικιωμένων. Βασικός προβληματισμός ήταν η διερεύνηση των πιθανών παραγόντων (φύλο,ηλικία, μορφωτικό επίπεδο) που επιδρούν τόσο στην εμφάνιση έκπτωσης γνωστικών λειτουργιών, όσο και στην εμφάνιση της τάσης για κατάθλιψη.

Συναντήσεις φροντιστών στις οποίες έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους φροντιστές ασθενών με άνοια, να ενημερωθούν και να πάρουν συμβουλές από επαγγελματίες υγείας με διαφορετική θεματολογία σε κάθε συνάντηση, όπως προβλήματα συμπεριφοράς των ασθενών,μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δημιουργική απασχόληση στο σπίτι, τρόποι μείωσης της επιβάρυνσης του φροντιστή, φροντίδα του ασθενή, νομοθεσία και ασφαλιστικά ζητήματα κ.α.

Η παρούσα εργασία είναι μια προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης της νόσου Αλζχειμερ έχοντας ως κεντρικό άξονα τον Νοσηλευτή και τον ρόλο του. Έπειτα από την ιστορική αναδρομή αναλύεται η ανατομία, η φυσιολογία και η παθολογία της νόσου. Υπογραμμίζεται η σημασία της πρόγνωσης, όταν αυτή είναι δυνατή και στο βαθμό που είναι, της πρόληψης και τέλος παρουσιάζονται αναλυτικά οι τρόποι θεραπείας μέσα από τη συντηρητική αγωγή.

Αν και οι ιοί του έρπητα 6 και 7 είναι συχνοί στους ανθρώπους, δεν είναι πλήρως μελετημένοι. Σχεδόν κάθε άνθρωπος είναι φορέας τους, κυρίως κατά τη βρεφική ηλικία. Και όπως άλλοι ερπητοϊοί (όπως ο ιός του απλού έρπητα και ο Epstein Barr) τα στελέχη 6Α και 7 διατηρούν την κυριαρχία τους στο σώμα και μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Αυτά τα στελέχη έχουν σχετιστεί με την εγκεφαλίτιδα και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Οι εγκέφαλοι ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ περιέχουν υψηλά επίπεδα δύο στελεχών του ιού του έρπητα που προσβάλλει στον άνθρωπο, υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Icahn στη Νέα Υόρκη.

Οι ιοί ενδεχομένως να παίζουν καίριο ρόλο στη εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neuron.

Διάφοροι όροι έχουν προταθεί για τη περιγραφη αυτής της κατάστασης, αλλά η κανονική απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας, η άνοια, δηλαδή, φαίνεται να είναι η πιο σωστή. Αυτά τα συμπτώματα, τα οποία, εξ ορισμού, δεν είναι τρανταχτά σε οικείους ή άλλους εξωτερικούς παρατηρητές του ατόμου, είναι γενικά ήπιας μορφής. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποια πρόσφατα στοιχεία, τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα χειροτερεύουν με ταχύτερους ρυθμούς από ό, τι παρόμοιας ηλικίας άτομα, τα οποία είναι απολύτως υγιή.

Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν είναι κάποιος, ενδεχομένως να μην αντιμετωπίζει αντικειμενικά ή υποκειμενικά συμπτώματα της γνωστικής λειτουργίας, ούτε αλλαγές συμπεριφοράς και διάθεσης, αλλά να έχει μια ομαλή καθημερινή ζωή. Αυτά τα άτομα τα ονομάζουμε ψυχικά υγιή, ή αλλιώς φυσιολογικά ή το πρώτο στάδιο.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .