Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο ο ξένος θύμιζε κάποιον αξιόπιστο γνωστό, τόσο μεγάλωνε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει πόσο ο εγκέφαλος παίρνει αποφάσεις και κάνει αξιολογικές κρίσεις, βασιζόμενος στις προηγούμενες εμπειρίες του και στη μάθηση του παρελθόντος – κάτι όμως που δεν αποτελεί εγγύηση ορθότητας για το μέλλον (επειδή ο ξένος μπορεί να είναι ένας απολύτως αξιόπιστος άνθρωπος, παρόλο που μας θυμίζει κάποιον πλήρως αναξιόπιστο).

Το ένστικτο μας απέναντι στους ξένους επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο μοιάζουν με ανθρώπους που γνωρίζουμε και είναι αξιόπιστοι, αποκαλύπτει νέα έρευνα αμερικανών ψυχολόγων. Ολοι ασυναίσθητα τείνουμε να αξιολογούμε την αξιοπιστία ενός αγνώστου με βάση το πόσο μοιάζει με κάποιον που ξέρουμε. Αν πάλι ο άγνωστος μάς θυμίζει κάποιο αναξιόπιστο πρόσωπο που ήδη γνωρίζουμε, τότε πολύ δύσκολα το ένστικτο μας θα μας πει να τον εμπιστευτούμε.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποιες φορές το ένστικτο μας μας λέει να εμπιστευτούμε έναν άγνωστο που μόλις συναντήσαμε; «Μόλις τον είδα μου έβγαλε κάτι οικείο», «Αν και δεν την ξέρω, νιώθω όμορφα μαζί της». Πόσες φορές μας έχει τύχει να δούμε κάποιον άγνωστο και να νιώσουμε άνετα μαζί του από το πρώτο δευτερόλεπτο; Πώς εξηγείται αυτό; Η επιστήμη έχει την απάντηση.

Συνήθως ένα βλέμμα ή μία κουβέντα είναι αρκετή. Ωστόσο αν δεις κάποιο από τα παρακάτω σημάδια σε κάποιον, αυτό σημαίνει ότι έχει αφήσει καιρό πίσω του την καλοσύνη. Δεν χρειάζεται καν να πω ότι τέτοιους ανθρώπους πρέπει να τους αποφεύγεις, όπως αποφεύγει ο διάολος το λιβάνι. Δεν έχουν τίποτα καλό να σου προσφέρουν, οπότε κρατά τους μακριά από τη ζωή σου, την οικογένειά σου και τις παρέες σου

Ψυχολογία 15 σημάδια ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, είναι κακόψυχος

Όλοι έχουμε πράγματα που μας ενοχλούν και ειδικά αν αναφερόμαστε στον κόσμο της τεχνολογίας, που είναι πλέον μέρος της ζωής μας Αν όμως είστε και οι δύο ενεργοί στα social media (Facebook, Instagram), σίγουρα θα υπάρχουν πράγματα που εκείνος κάνει (ή δεν κάνει) και εσένα σε στενοχωρούν.

Η ιλαρά κάνει κακό στην υγεία μας με περισσότερους τρόπους απ’ όσους νομίζαμε

Παράγοντες που ενισχύουν την αντίσταση της σχιζοφρένειας στη θεραπεία

Όπως αποδεικνύουν οι επιστήμονες, λοιπόν, η διαίσθηση κάθε άλλο παρά μεταφυσικό φαινόμενο είναι, αφού έχουν εντοπίσει στο σώμα μας τους μηχανισμούς πίσω από τη λειτουργία της. Γι’ αυτόν το λόγο η δρ Caroline Myss, συγγραφέας πολλών μπεστ σέλερ όπως το «Γιατί οι άνθρωποι δεν θεραπεύονται – και πώς μπορούν» (εκδ. Διόπτρα), έχει δηλώσει για την διαίσθηση: «Δεν είναι μαγικό, δεν είναι χάρισμα, δεν είναι κάτι που έχουν μόνο κάποιοι άνθρωποι…

Όσο μεταφυσικά κι αν μοιάζουν μερικές φορές τα μηνύματα που λαμβάνουμε μέσω της διαίσθησής μας, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού βασίζεται στις λειτουργίες του ίδιου μας του σώματος. Ο ψυχολόγος δρ David Myers λέει: «όσο και αν δεν το συνειδητοποιούμε, η σκέψη μας, η μνήμη μας και οι συμπεριφορές μας λειτουργούν σε δύο επίπεδα –το συνειδητό και το υποσυνείδητο».

Τι έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στον εγκέφαλό μας; Και, τελικά, πώς μπορούμε να μάθουμε να την εμπιστευόμαστε;

Στη νέα σειρά after office drinks του Andro, συναντάμε τον φωτογράφο Γιώργο Καπλανίδη. Με παγωμένο ροζέ L’Ésprit du Lac, συζητάμε για το τι κάνει μια φωτογράφηση επιτυχημένη, το πώς εκπαιδεύονται ο πελάτης και το κοινό, την ανάγκη να έχει κανείς δίπλα του συνεργάτες που τους εμπιστεύεται τυφλά, αλλά και τα προσόντα που οφείλει να διαθέτει ένας επικεφαλής για να εμπνεύσει την ομάδα του.

Με άλλα λόγια, αν κάθεσαι όλη μέρα σε μια καρέκλα και απλώς εμπιστεύεσαι την διαίσθησή σου, δεν χρησιμοποιείς και πολλή από την ευφυΐα σου. Όταν, όμως, ερευνάς σε βάθος ένα θέμα και μελετάς τις αμέτρητες δυνατότητες και επιλογές, χρησιμοποιείς την ευφυΐα σου για να διαχωρίσεις -με βάση τη διαίσθησή σου- τι είναι σημαντικό και τι όχι, γράφει ο Kasanoff.

Η διαίσθηση, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Gerd Gigerenzer , διευθυντή του Max Planck Institute for Human Development, συνίσταται λιγότερο στο να «ξέρεις» αυτόματα τη σωστή απάντηση και περισσότερο στο να κατανοείς ενστικτωδώς ποια πληροφορία είναι ασήμαντη και μπορείς να την αγνοήσεις.

Εδώ είναι όμως που την πατάνε οι περισσότεροι. Οι πραγματικά επικίνδυνοι ξένοι δεν είναι τρομακτικοί ούτε είναι μόνο άντρες. Μπορεί να είναι κάθε ηλικίας, κάθε φύλου, κάθε εθνικότητας, κάθε, κάθε, κάθε και φυσικά σκαρφίζονται ατελείωτα και απίστευτα ευρηματικά κόλπα για να ξεγελάσουν ένα παιδί. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δεν πρέπει να μιλάνε στο παιδί τους για τον κακό άγνωστο κύριο αλλά για τον κακό άγνωστο κύριο ή την κακιά άγνωστη κυρία.

Από τα πρώτα μαθήματα που δίνει ένας γονιός στο παιδί του είναι να μη μιλάει σε αγνώστους. «Πρόσεχε στο σχολείο όταν πηγαίνεις και όταν σχολάς, μη σε πλησιάσει κάποιος και σου μιλήσει. Δεν μιλάμε σε αγνώστους και δεν παίρνουμε πράγματα από αγνώστους». Κανόνας απαράβατος που πρέπει να ακολουθούν όλα τα παιδιά όταν τα πλησιάζει κάποιος κάκος, τρομακτικός άντρας.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .