Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων.

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν κατά της τάσης να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου.

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν κατά της τάσης να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και ν…

Γιατί είναι το πρωτόγαλα τόσο σημαντικό; Ονομάζεται αλλιώς και υγρό χρυσάφι γιατί έχει κίτρινο χρώμα και παράγεται πριν καν γεννηθεί το μωρό. Έχει πολλή πρωτεΐνη και λίγα λιπαρά, κάνοντας την πέψη εύκολη για το βρέφος. Είναι πλούσιο σε αντισώματα, λευκά αιμοσφαίρια και σε ποικιλία αναπτυξιακών και ανοσοποιητικών παραγόντων. Αν η μητέρα τρέφεται σωστά, τότε το μωρό παίρνει από το γάλα της όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Όταν το μωρό γεννιέται, χρειάζεται θρεπτικό φαγητό για να αναπτυχθεί σωστά. Η φύση έχει δώσει στο σώμα της μητέρας να παράγει την ιδανική τροφή ώστε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του μωρού κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών. Οι ειδικοί προτείνουν το θηλασμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες μπορούν να το κάνουν. Επομένως, το βρεφικό γάλα εμπορίου είναι η εναλλακτική.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Συχνά ακούει κανείς αόριστα, ότι ο θηλασμός είναι το καλύτερο για το μωρό, σπάνια όμως ακούει κανείς ποια ακριβώς είναι τα πλεονεκτήματά του. Επίσης, από πολλούς ακούγεται η άποψη, ότι βέβαια, είναι καλός ο θηλασμός, αλλά και το τροποποιημένο γάλα αγελάδας, που κυκλοφορεί στο εμπόριο, είναι τόσο καλά επεξεργασμένο που είναι σχεδόν όπως το μητρικό! Προχωρώντας λοιπόν, θα αναφερθούμε στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος, που από μόνη της εξηγεί πολλά από τα πλεονεκτήματά του.

Δίκτυο Συνεργατών | Α’ Βοήθειες | Τηλέφωνα Α’ Ανάγκης | Προειδοποιήσεις Φαρμάκων

Είναι φλεγμονή του μαστού αρκετά επώδυνη για την μητέρα που μπορεί να οδηγήσει και σε απόστημα .Μπορεί να δημιουργηθεί όταν υπάρχουν ραγάδες στις θηλές απ’ όπου είναι εύκολη η είσοδος μικροβίων καθώς επίσης και όταν οι μαστοί είναι υπερφορτωμένοι και δεν αδειάζουν. Τα συμπτώματα είναι πυρετός 39° - 40° C, ταχυσφυγμία, κρυάδες, κακουχία, πονοκέφαλος, βάρος και θερμότητα στο στήθος. Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να μας ενημερώσετε.

Την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, όταν το πρωτόγαλα μετατρέπεται σε ώριμο γάλα, θα αισθάνεστε το στήθος σας βαρύ και γεμάτο. Το αίσθημα αυτό εξαφανίζεται μετά από λίγες μέρες. Η υπερφόρτωση του στήθους εμφανίζεται όταν το μωρό σας δεν τρωει αρκετό γάλα, ώστε να μειωθεί η ποσότητα στο στήθος σας. σε αυτή την περίπτωση θα αισθάνεστε το στήθος σας σκληρό, θα πονάει και θα είναι πολύ ζεστό.

Σκεφτείτε το κι έτσι: Ο άνθρωπος είναι θηλαστικό. Όλα τα θηλαστικά ζώα, όταν γεννούν τα μικρά τους, τα θηλάζουν χωρίς καμία ιατρική υποστήριξη, χωρίς συμβουλές, χωρίς ενημέρωση και χωρίς να χρειάζονται συμπλήρωμα από το γάλα ενός άλλου ζώου. Χρησιμοποιούν μονάχα το φυσικό τους ένστικτο. Αφού όλα τα ζώα μπορούν να το κάνουν και έχουν αρκετό γάλα, τότε για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος έχει μειωμένη παραγωγή γάλακτος και χρειάζεται συμπλήρωμα από άλλα ζώα;

Μερικοί υπεύθυνοι παράγοντες είναι η ελλιπής ή λανθασμένη ενημέρωση, η ανεπαρκής υποστήριξη από το άμεσο και ιατρονοσηλευτικό περιβάλλον, η γρήγορη επιστροφή της μητέρας στην εργασία, οι λανθασμένες συμβουλές από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, η χρήση πιπίλας και μπιμπερό, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και η ηλικία της μητέρας και η παράνομη διαφήμιση και διακίνηση προϊόντων βρεφικού γάλακτος που σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται ως ισάξιο του μητρικού.

Ο μητρικός θηλασμός είναι μια πολύπλοκη και μαγική διαδικασία που έχει προβλέψει η φύση για όλα τα θηλαστικά ζώα, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Το στήθος της γυναίκας μετά τον τοκετό εκκρίνει ειδικές ορμόνες που το βρέφος μπορεί να μυρίζει και έχουν παρόμοια σύνθεση με το αμνιακό υγρό. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί όταν θηλάζει δένεται με τη μητέρα του, νιώθει οικεία, δημιουργεί ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς και αισθάνεται ήρεμο και γαλήνιο.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .