Το μωρό στις 8 εβδομάδες: Έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται όλα τα βασικά όργανα του εμβρύου, η καρδιά του αρχίζει να χτυπά, τα χέρια και τα πόδια του μεγαλώνουν, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα δάχτυλα στα χέρια και τα πόδια, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά το προσώπου και είναι εμφανής πια ο ομφάλιος λώρος. Στο τέλος των 8 εβδομάδων, το μωρό έχει φτάσει σχεδόν τα 2,5 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια.

Το μωρό στις 4 εβδομάδες: Στις τέσσερις εβδομάδες της κύησης έχει αρχίσει να σχηματίζεται το νευρικό σύστημα του μωρού (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) και η καρδιά του και αναπτύσσονται σιγά-σιγά τα άκρα του. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 10 χιλιοστά.

Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες της γυναίκας: Η γυναίκα ίσως χρειάζεται να κοιμάται πιο νωρίς ή να τρώει πιο συχνά. Άλλες γυναίκες νιώθουν δυσφορία και άλλες όχι. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική ακόμη και στην ίδια γυναίκα.

Η άσκηση, ίσως σου προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους της μέσης. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει με τα προβλήματα του ύπνου, αρκεί να μην γυμνάζεσαι πολύ κοντά στην ώρα της κατάκλισης. Για να χαλαρώσεις πριν τον ύπνο δοκίμασε τεχνικές όπως: yoga, streching, βαθιές αναπνοές, δημιουργικό οραματισμό και μασάζ. Πάντα να ενημερώνεις τον γυμναστή σου ότι είσαι έγκυος, ή καλύτερα, επέλεξε προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για εγκύους.

Το βακτήριο της σαλμονέλας μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Μπορείς να το πάθεις από μη επαρκώς μαγειρεμένο κοτόπουλο και από μελάτα ή ωμά αυγά. Οπότε, μαγείρεψε τα αυγά, μέχρι το ασπράδι και ο κρόκος γίνουν συμπαγή. Επίσης, πλένε καλά τα σκεύη, τους πάγκους και τα χέρια σου, όταν μαγειρεύεις κοτόπουλο. Η υγιεινή στην κουζίνα είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα που είσαι έγκυος.

Βέβαια, δεν χρειάζεται να τρέφεσαι για δυο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Δεν χρειάζεσαι επιπλέον θερμίδες κατά το πρώτο εξάμηνο. Κατά το τελευταίο τρίμηνο, θα χρειαστείς περίπου 200 επιπλέον θερμίδες τη μέρα. Μπορείς να ανεβάσεις τα επίπεδα της ενέργειας που λαμβάνεις επιλέγοντας υγιεινά σνακ

Όσον αφορά την υπέρταση (ελέγχεται κατά τη μηνιαία επίσκεψη στον γιατρό) η οποία μπορεί να συνδυάζεται με την παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα, στην ηλικία των 40 ετών είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη. Αυτή ενδέχεται να προκαλέσει προεκλαμψία, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία λευκώματος στα ούρα και από οίδημα. Ορισμένες φορές αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου. Αυτές οι παθολογίες ενδέχεται να οδηγήσουν το γιατρό στην απόφαση για πρόωρο τοκετό.

Η συχνότερη επιπλοκή της όψιμης κύησης είναι ο διαβήτης της κύησης, ιδιαίτερα στις υπέρβαρες γυναίκες. Η ινσουλίνη, η ορμόνη η οποία επιτρέπει στο σάκχαρο να διεισδύσει στα κύτταρα του οργανισμού, δεν κατορθώνει πλέον να ασκήσει φυσιολογικά τη λειτουργία της. Το σάκχαρο κυκλοφορεί τότε σε αυξημένες τιμές στο αίμα, και το μωρό μεγαλώνει υπερβολικά. Όταν διαγιγνώσκεται διαβήτης, τότε στην έγκυο χορηγείται αυστηρή δίαιτα και αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

Από την ηλικία των 37 ετών, η γονιμότητα και η παραγωγή ωαρίων μειώνονται σημαντικά. Οι ορμονικοί δείκτες επηρεάζονται και υπάρχει πιθανότητα η μήτρα να εμφανίσει ινομυώματα ή πολύποδες. Μετά τα 40, τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο αφού οι πιθανότερες εγκυμοσύνης πέφτουν σημαντικά. Οι ωορρηξίες είναι αραιότερες και λιγότερο καλής ποιότητας.

Η ακοή του στην φάση αυτή βρίσκεται κοντά στην πλήρη ολοκλήρωσή της. Το μωρό σας έχει την δυνατότητα να σας ακούσει. Αντιλαμβάνεται την ύπαρξη συνομιλιών μεταξύ των γονέων ή άλλων ατόμων που το περιβάλλουν συχνά. Το μωρό σας μαθαίνει και εξοικειώνεται με ήχους, φωνές, μουσικές και θορύβους.Αυτά του φαίνονται οικεία και γνώριμα και μετά την γέννησή.

Το ενδιαφέρον του αυτό μπορεί να αποτυπωθεί μέσω ενός υπερηχογραφήματος. Μάλιστα μπορεί να έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε το μωρό σας να ανοιγοκλείνει τα μάτια.

Το μωρό σας την εβδομάδα αυτή έχει μήκος CRL 23 εκατοστά και το συνολικό του βάρος προσεγγίζεται γύρω στα 820 γραμμάρια.

Τις πρώτες 12-13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, καθώς και μετά τον 8ο μήνα συνήθως καλό είναι να μην ταξιδέψετε μακριά, ακόμη κι αν όλα πηγαίνουν καλά. Σε αυτή την περίπτωση και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας προτιμήστε να κάνετε τις διακοπές σας κάπου που θα είστε σε απόσταση το πολύ δύο ωρών απ' το μαιευτήριο όπου θα γεννήσετε. Αποφεύγονται επίσης τα ταξίδια και γενικότερα οι μετακινήσεις αν υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή επαπειλούμενος πρόωρος τοκετός.

Ελλάδα ή εξωτερικό; Νησί ή ηπειρωτικά; Κοντά ή μακριά; Όλα είναι σχετικά! Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, κάθε περίπτωση όμως είναι μοναδική κι έτσι οφείλετε να την αντιμετωπίζετε, συζητώντας με τον γυναικολόγο σας τις επιλογές και τις αποφάσεις σας. Γενικά το δεύτερο τρίμηνο είναι το καλύτερο για τις διακοπές: οι πρώτες «ευαίσθητες» για την εγκυμοσύνη εβδομάδες έχουν περάσει και δεν έχετε βαρύνει ακόμη, όπως θα συμβεί τους τελευταίους μήνες.

Αν η εγκυμοσύνη σας κυλά ομαλά και ο γυναικολόγος σας δεν έχει κάποια αντίρρηση, δεν υπάρχει λόγος να μην απολαύσετε τις διακοπές, ακόμη και με την κοιλιά στο στόμα, όπως συνηθίζουμε να λέμε!

Ποιες οι ψυχολογικές προεκτάσεις της προσπάθειας σύλληψης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης στη γυναίκα, αλλά και στη σχέση μεταξύ του ζευγαριού; «Η υπογονιμότητα προκαλεί μεγάλο στρες στις οικογενειακές και συζυγικές σχέσεις. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αναπτύσσονται πολύπλοκα συναισθήματα από όλες τις πλευρές και γι’ αυτό ο γιατρός θα πρέπει να βοηθά το ζευγάρι, να το ενημερώνει σωστά, αλλά και να το στηρίζει ακόμη και σε μια ενδεχόμενη αποτυχία».

Είναι επικίνδυνες οι κυήσεις έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση; «Τα δεδομένα δείχνουν έναν ελαφρά μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές, ωστόσο και αυτό έχει συσχετιστεί με την ηλικία της γυναίκας. Η ηλικία επηρεάζει και τη γονιμότητα, αλλά και το πώς θα εξελιχθεί η εγκυμοσύνη. Οσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της γυναίκας που μένει έγκυος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών».


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .