Κι αν η έγκυος μπορέσει να αρκεστεί σε 1 με 2 τσιγάρα την ημέρα; «Ένα και δύο τσιγάρα ίσον κανένα», λέει ο γυναικολόγος, εξηγώντας ότι « η ευχαρίστηση που δίνουν ένα ή δύο τσιγάρα είναι ελάχιστη, οπότε ποιος ο λόγος να καπνίζει; Άλλωστε, από τα δύο δεν είναι δύσκολο να πάει μία γυναίκα στα τρία και στα τέσσερα. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να διακόψει το κάπνισμα εγκαίρως και αν το επιθυμεί, ας το συνεχίσει αφού γεννήσει».

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που η έγκυος δυσκολεύεται να διακόψει το κάπνισμα; «Το πρώτα πράγμα που κάνω, όταν μία έγκυος μου λέει ότι καπνίζει, είναι να την ενημερώσω για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η συνήθεια αυτή στο έμβρυο», λέει ο κ. Γκικόντες και κάνει λόγο για χαμηλό βάρος στη γέννηση, χαμηλό ανοσολογικό, κακή θρέψη από τον πλακούντα, ακόμα και αποβολή , ειδικά στις αρχές της εγκυμοσύνης.

Ότι το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία και μπορεί να γίνει αιτία για ανεπανόρθωτα προβλήματα το γνωρίζετε καλά. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι το πώς ακριβώς μπορεί να βλάψει το έμβρυο που κυοφορείται από μία καπνίστρια. Συγκεντρώνουμε στοιχεία από έρευνες και τις απόψεις των ειδικών και σας δίνουμε τον σπουδαιότερο λόγο για να σταματήσετε το κάπνισμα τώρα: Την υγεία του παιδιού σας!

Τέτοιες είναι οι αμνιοπαρακέντηση και υπερηχογράφημα β΄επιπέδου, το οποίο πραγματοποιείται την 21-22η εβδομάδα της κύησης, από ειδικό ιατρό όπου εξετάζονται ανατομικά όλα τα συστήματα του εμβρύου όπως καρδιαγγειακό, γαστρεντερικό, ουροποιητικό, με σκοπό να εντοπισθούν συγγενείς ανωμαλίες, όπως ατρησία του οισοφάγου καρδιακές συγγενείς ανωμαλίες (μετάθεση αγγείων). Το υπερηχογράφημα αυτό συνιστάται σε όλες τις έγκυες ανεξάρτητα της ηλικίας.

Σε ότι αφορά τη μέλλουσα μητέρα είναι απαραίτητος ο έλεγχος για τυχόν καρδιολογικά ή νεφρολογικά προβλήματα, καθώς και με για προβλήματα που σχετίζονται με το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό.

Οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά μετά τα 40 έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ορισμένες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως:

Στη μελέτη αυτή, λοιπόν, η Δρ. Deniz Ozalp Kizilay και οι συνεργάτες της από το νοσοκομείο Cigli State Training της Τουρκίας μέτρησαν την πρωκτογεννητική απόσταση σε 56 νεογέννητα κορίτσια και 64 νεογέννητα αγόρια, που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι η απόσταση αυτή ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στα κορίτσια και σχετιζόταν με το πόσο κάπνιζαν οι μητέρες τους, ενώ αντίθετα στα αγόρια δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής υποδεικνύουν ότι το τσιγάρο είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης που μπορεί να φέρει τα κορίτσια σε μεγαλύτερη από τη φυσιολογική επαφή με την ορμόνη της τεστοστερόνης μέσα στη μήτρα και ότι οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να προκαλούν ορμονικά και αναπαραγωγικά προβλήματα στις κόρες τους σε βάθος χρόνου.

Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσιάζουν σημάδια αυξημένης έκθεσης στην τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και την αναπαραγωγική τους λειτουργία, σύμφωνα με μία έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας.

Το σάκχαρο στα ούρα είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της κύησης, μιας και σε αυτό το διάστημα τα νεφρά επιτρέπουν ευκολότερα τη διέλευση της γλυκόζης. Σε περίπτωση που οι τιμές είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες, ο γυναικολόγος σας θα ζητήσει να κάνετε καμπύλη γλυκόζης. Μόνο με αυτή την εξέταση θα βεβαιωθεί αν έχετε διαβήτη κύησης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε ειδική δίαιτα κι αν δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ίσως χρειαστεί να κάνετε θεραπεία με ινσουλίνη.

Σε γενικές γραμμές, όχι. Ο αμνιακός σάκος και το αμνιακό υγρό λειτουργούν σαν ασπίδα, προστατεύοντας το έμβρυο από τυχόν χτυπήματα. Σε περίπτωση όμως που πρόκειται για δυνατό χτύπημα στην κοιλιακή χώρα που σας πονάει ακόμα και μετά από ώρες ή αν δείτε έστω και μικρή αιμόρροια από τον κόλπο, καλύτερα να ειδοποιήσετε το γυναικολόγο σας. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, ένα ιδιαίτερα ισχυρό χτύπημα μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση πλακούντα.

Όχι αν αυτό συνέβη μόνο για λίγες ημέρες. Το έμβρυο λαμβάνει μέσω του πλακούντα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες (εκτός από φυλλικό οξύ), ακόμη κι αν η μαμά δεν φάει για λίγες μέρες φρούτα και λαχανικά. Εφόσον όμως το συνειδητοποιήσατε, φροντίστε άμεσα να αναπληρώσετε τις «αποθήκες» των βιταμινών σας με σωστή, ισορροπημένη διατροφή, καθώς επίσης και με τα απαραίτητα συμπληρώματα που σας συστήνει ο γιατρός σας.

Ο πλακούντας είναι ένα σημαντικό όργανο που μεταφέρει αίμα και θρεπτικές ουσίες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και “ξεφορτώνεται” τα απόβλητα. Στους καπνιστές, τοξίνες από τον καπνό μπορεί να εισέλθουν στον πλακούντα και να επηρεάσουν την ικανότητά του να λειτουργήσει σωστά. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει ένα έμβρυο, το οποίο συχνά οδηγεί σε καχεκτική προγεννητική ανάπτυξη.

Τα ευρήματα αυτά εξηγούν εν μέρει το γιατί τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζουν καθυστέρηση σε σχέση με την επεξεργασία της ομιλίας. Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται επίσης με χαμηλότερη βαθμολογία σε λεκτικές παραμέτρους και χαμηλότερη απόδοση σε εξειδικευμένα τεστ ομιλίας και ακουστικής ικανότητας.

Αν και όλα τα βρέφη γεννήθηκαν υγιή, οι επιστήμονες κατέγραψαν σημαντικές διαφορές την περίοδο που ήταν ακόμα έμβρυα. Η αυξημένη ακούσια κίνηση των άκρων και του στόματος στα έμβρυα που οι μητέρες τους κάπνιζαν υποδεικνύουν μειωμένο έλεγχο στο κεντρικό τους νευρικό σύστημα, κάτι που με τη σειρά του οφείλεται σε υπανάπτυξη.

Τα ευρήματά τους είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι τα κορίτσια που γεννιούνται από καπνίστριες εγκυμονούσες ίσως δυσκολεύονται να κάνουν δικά τους παιδιά. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η στέρηση οξυγόνου, γνωστή και ως υποξία, οδήγησε στη γέννηση θηλυκών ποντικιών με λιγότερους ωοθηκικούς αδένες. Οι ερευνητές είπαν ότι τα ποντίκια είναι ένα χρήσιμο μοντέλο για τη μελέτη της ανθρώπινης εγκυμοσύνης επειδή η αναπαραγωγική βιολογία τους μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .