Η άσκηση γιόγκα που εξουδετερώνει το άγχος

Η άσκηση γιόγκα που εξουδετερώνει το άγχος | vita.gr

Έπειτα από ένα βιαστικό απόγευμα στο γραφείο ή μία έντονη διαμάχη με το σύντροφό σας, ίσως να μην νιώθετε ότι έχετε το κατάλληλο κίνητρο για να γυμναστείτε. Οι ερευνητές όμως ανακαλύπτουν ότι η σωματική άσκηση είναι το καλύτερο αντίδοτο του άγχους. Κι αυτό γιατί η αύξηση των χτύπων της καρδιάς μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του άγχους, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Το χρόνιο στρες αυξάνει την έκκριση των προαναφερθεισών ορμονών και με το πέρασμα του χρόνου αυτό οδηγεί σε πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα, αϋπνία, κατάθλιψη και άλλα θέματα υγείας. Με τη γυμναστική όμως, δεν είναι ότι ‘απαντάτε’ μόνο στο άγχος, αλλά συμβάλετε στην απελευθέρωση ενδορφινών , ορμόνες που ελαττώνουν τον πόνο και βελτιώνουν τη διάθεση.

Σύνδεση με το πνεύμα. Οι ασκήσεις που συνδέουν το πνεύμα με το σώμα μέσα από συνειδητή κίνηση βοηθούν στην απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας, κοινώς του στρες. Ξεκινήστε λοιπόν με την παρακάτω ήρεμη αλλά αποτελεσματική άσκηση τσι-γκονγκ.

  1. Σταθείτε όρθια με τα πόδια ελαφρώς πιο ανοιχτά από το ύψος των ώμων, λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα και κρατήστε την πλάτη ίσια. Με τους αγκώνες χαλαρούς, φέρτε τα χέρια μπροστά στην κοιλιά και λίγο πιο κάτω από τον αφαλό με τις παλάμες να κοιτούν ή μία την άλλη. Φτιάξτε έναν κύκλο με τα χέρια σαν να κρατάτε μία μπάλα και καθώς εισπνέετε σηκώστε τα χέρια προς το πλάι μέχρι το ύψος του σαγονιού. Κάντε το αργά σαν να βρίσκεστε μέσα στο νερό.
  2. Εκπνεύστε, γυρίστε τις παλάμες με φορά προς τα κάτω και πιέστε τα χέρια προς τα κάτω σαν να πιέζετε μπάλα μέσα στο νερό.
  3. Ξαναφέρτε τα χέρια στην αρχική θέση, λίγο πιο κάτω από τον αφαλό.

 

 

Δείτε επίσης:
Αναζήτηση
Στο τεύχος που κυκλοφορεί
Το προτείνει

Τρόποι για να μειώσετε το άγχος σας - Flowmagazine

Τρόποι για να μειώσετε το άγχος σας

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Influence:

Νιώθετε άγχος σε καθημερινή βάση; Υπάρχουν απλοί τρόποι να το μειώσετε! Πάρτε μια βαθιά ανάσα, γελάστε και βάλτε τη μουσική και την κίνηση στη ζωή σας…

Αναπνεύστε βαθιά

Η βαθιά αναπνοή εξουδετερώνει τις επιδράσεις του στρες επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Καθίστε με ίσια την πλάτη, τα μάτια κλειστά και το χέρι στην κοιλιά σας. Σιγά-σιγά εισπνέετε από τη μύτη σας, νιώθοντας την αναπνοή να ξεκινά στην κοιλιά και να φτάνει έως στην κορυφή του κεφαλιού σας. Και το αντίστροφο καθώς εκπνέετε από το στόμα σας.

Μείνετε στο παρόν

Κόψτε ταχύτητα. Πάρτε 5 λεπτά και επικεντρωθείτε συνειδητά μόνο σε ένα πράγμα. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε τον αέρα στο πρόσωπό σας όταν περπατάτε και πώς αισθάνεστε το έδαφος στα πόδια σας. Απολαύστε την υφή και τη γεύση κάθε μπουκιάς φαγητού. Όταν αφιερώνετε χρόνο στην κάθε στιγμή και επικεντρώνεστε στις αισθήσεις σας, θα πρέπει να αισθάνεστε λιγότερη ένταση.

Γελάστε δυνατά

Ένα καλό γέλιο δεν ελαφραίνει μόνο το ψυχικό φορτίο. Επίσης, μειώνει την κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) στο σώμα σας και ενισχύει τις ενδορφίνες, χημικές ουσίες του εγκεφάλου που βοηθούν τη διάθεσή σας. Συντονιστείτε στην αγαπημένη σας κωμική σειρά ή βίντεο, διαβάστε κόμικς ή κουβεντιάστε με κάποιον που σας κάνει να χαμογελάτε.

Βάλτε μουσική

Έρευνες δείχνουν ότι ακούγοντας απαλή μουσική μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και το άγχος. Δημιουργήστε μια λίστα με τραγούδια ή ήχους της φύσης, και αφήστε το μυαλό σας να επικεντρωθεί στις διαφορετικές μελωδίες, όργανα ή φωνές. Μπορείτε επίσης να εκτονωθείτε χορεύοντας σε πιο έντονη μουσική ή τραγουδώντας δυνατά!

Κινηθείτε

Δεν χρειάζεται να αρχίσετε να τρέχετε. Όλες οι μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα και το περπάτημα, μπορούν να διευκολύνουν την κατάθλιψη και το άγχος, βοηθώντας τον εγκέφαλο να απελευθερώσει χημικές ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά και δίνοντας στο σώμα μας την ευκαιρία να εξασκηθεί στην αντιμετώπιση του άγχους. Μπορείτε να πάτε μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο, να ανεβοκατεβείτε τις σκάλες ή να κάντε διατάσεις.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.


Δημοσίευση: 11/11/2019

" /> Η Άσκηση Γιόγκα Που Εξουδετερώνει Το Άγχος - Τα 2 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η άσκηση γιόγκα που εξουδετερώνει το άγχος | Vita.gr