Αρκούν 25 λεπτά αεροβικής γυμναστικής όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι για να μειωθεί ο πόνος κατά 28%, όπως έδειξε σχετική μελέτη. Είτε πρόκειται για πόνο χαμηλά στην πλάτη, είτε για χρόνιους πόνους (ινομυαλγία), η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά. Άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αθλητές έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο σε σχέση με όσους δεν αθλούνται. Η άσκηση ενεργοποιεί τους υποδοχείς των οπιοειδών στον εγκέφαλο, που μειώνουν τον πόνο.

Η παρέα με τους αγαπημένους φίλους προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των μικρών αλυσίδων πρωτεϊνών (νευροπεπτίδια) που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Οι ενδορφίνες αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και θεωρούνται ισχυρότατο παυσίπονο.

Ο πόνος είναι προσωπική υπόθεση και δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος να εντοπιστεί ο βαθμός του. Ως εκ τούτου, ούτε ο γιατρός σας μπορεί να καταλάβει πώς ακριβώς αισθάνεστε, ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει.

Η βαθιά αναπνοή εξουδετερώνει τις επιδράσεις του στρες επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Καθίστε με ίσια την πλάτη, τα μάτια κλειστά και το χέρι στην κοιλιά σας. Σιγά-σιγά εισπνέετε από τη μύτη σας, νιώθοντας την αναπνοή να ξεκινά στην κοιλιά και να φτάνει έως στην κορυφή του κεφαλιού σας. Και το αντίστροφο καθώς εκπνέετε από το στόμα σας.

Νιώθετε άγχος σε καθημερινή βάση; Υπάρχουν απλοί τρόποι να το μειώσετε! Πάρτε μια βαθιά ανάσα, γελάστε και βάλτε τη μουσική και την κίνηση στη ζωή σας…

Δωρεάν εργαστήρια για Εκπαιδευτικούς στην ημερίδα «Education Evolution: οι προκλήσεις των εκπαιδευτικών στην ψηφιακή εποχή»

Ασκηση 1: Πάρε μια αναπαυτική στάση στο κρεβάτι. Κλείσε τα μάτια και φαντάσου ένα γνωστό μέρος που αντιπροσωπεύει για εσένα το ιδεώδες (στην άκρη της θάλασσας, στο βουνό, στον κήπο). Φαντάσου στη συνέχεια πως ακούς τους ήχους, νιώθεις τις μυρωδιές και αισθάνεσαι την ηρεμία και τη γαλήνη του τοπίου. Μείνε έτσι για πέντε λεπτά και απόλαυσε νοερά αυτό το ιδανικό καταφύγιο.

Ξάπλωσε ανάσκελα με τα χέρια στο πλάι, τα πόδια λίγο ανοιχτά και τα μάτια κλειστά. Εισπνέεις και εκπνέεις αργά από τη μύτη. Το μυαλό πρέπει να είναι συγκεντρωμένο μόνο στην αναπνοή και σε τίποτα άλλο. Η άσκηση αυτή, η οποία πρέπει να διαρκεί 10-20 λεπτά, μπορεί να γίνεται πολύ συχνά, όσες φορές αισθάνεσαι ότι την έχετε ανάγκη.

Μήπως αυτή η εποχή, αντί να σε χαλαρώνει, σου δημιουργεί περισσότερο στρες; Καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να το αποφύγεις, μάθε τουλάχιστον πώς να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και με την λιγοτερη δυνατή προσπάθεια . Υπάρχουν για να σε βοηθήσουν, οκτώ απλοί, έξυπνοι και ρεαλιστικοί τρόποι.

Όσο ταυτιζόμαστε με τον μικρό εαυτό, θα έχουμε μονίμως ένα υπαρξιακό άγχος, που εύκολα διογκώνεται σε νευρωτικό άγχος – δηλαδή υπερβολικό, μόνιμο και άσχετο με το παρόν. Όταν ενωθούμε με τον αληθινό Εαυτό, ανακαλύπτουμε το αίωνιο στοιχείο. Μόνο τότε εξουδετερώνεται ο φόβος ανυπαρξίας και αντικαθίσταται από θετικότητα, αγάπη και αρμονία. Εκεί μας οδηγεί η Γιόγκα.

Τα Σαμσκάρα δημιουργούν συνήθειες στον τρόπο αντίληψης, ερμηνείας και αντίδρασης. Οι αντιδράσεις εκνευρισμού, υπερέντασης και άγχους είναι επίκτητες. Δεν αποτελούν μέρος της φύσης μας. Τις έχει καλλιεργήσει κανείς μέσα από μίμηση των γύρω μας και επανάληψη, εκδηλώνοντας τις ξανά και ξανά με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο, σαν το μοναδικό τρόπο χειρισμού του κόσμου.

Μέσα στους πρώτους 4 μήνες τακτικής εξάσκησης στη Γιόγκα, ανακαλύπτει ότι αρχίζει να λειτουργεί πιο αποστασιοποιημένα, να μην εκνευρίζεται και να μην αγχώνεται τόσο εύκολα όσο πριν, να επιστρέφει πιο γρήγορα στην ηρεμία αφού παρέλθει μια κατάσταση διέγερσης, να είναι ως επί το πλείστον ευδιάθετος και ήρεμος και να έχει αποθέματα ενέργειας που δεν είχε πριν.

Η μηχανική υποστήριξη αναπνοής είναι η θεραπεία που επιλέγεται για ασθενείς με εγκαύματα οι οποίοι έχουν υποφέρει από τραυματισμό των αεροφόρων οδών. Αυτό το είδος τραυματισμού είναι συχνό σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα. Βασικά, αυτό προκαλείται από εγκαύματα στο αναπνευστικό…

Για να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο είναι σημαντικό να εντάξετε ορισμένες βασικές συμβουλές φροντίδας στην καθημερινή σας ρουτίνα. Παρότι οι κηλίδες από τον ήλιο δεν είναι ούτε επιβλαβείς ούτε επικίνδυνες για την υγεία, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τις αποφεύγουν…


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .