Τα Αίτια Της Δυσχρωμίας Στα Δόντια Του Παιδιού - Τα 14 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ακατάλληλο ή ανεπαρκές βούρτσισμα. Τα περισσότερα παιδιά μισούν το βούρτσισμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλάκα, προκαλώντας δυσχρωμία. Φαρμακευτική αγωγή. Κάποια φάρμακα περιέχουν σίδηρο και αυτό μπορεί να δώσει περίεργους χρωματισμούς στα δόντια. Τραυματισμοί. Αν χτυπήσει τα δόντια ή τα ούλα του, αυτό θα προκαλέσει, συν τοις άλλοις, δυσχρωμία. Πολύ φθόριο. Οι λεκέδες στα δόντια μπορεί να οφείλονται σε φθορίωση.

Οι αιτίες που προκαλούν δυσχρωμίες μπορεί με ενημέρωση και πρόληψη του ασθενούς να αποφευχθούν. Ακόμη και αν οι δυσχρωμίες είναι μόνιμες, ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα με συντηρητικές μεθόδους γρήγορες και άμεσες να αλλάζει επί το λευκότερο το χρώμα των δοντιών με μόνιμο αποτέλεσμα.

Ο οδοντίατρος οφείλει όχι μόνο να θεραπεύει σωστά και μακροχρόνια τον ασθενή του έτσι ώστε η οδοντιατρική επιστήμη να λειτουργεί μετά τη θεραπεία, προληπτικά, αλλά ταυτόχρονα να αναδεικνύει και επί το λευκότερο το χαμόγελο του ασθενούς.

Δίκτυο Συνεργατών | Α’ Βοήθειες | Τηλέφωνα Α’ Ανάγκης | Προειδοποιήσεις Φαρμάκων

Λεύκανση: Πρόκειται για μια μέθοδο συντηρητική (δεν απαιτεί ούτε εξαγωγές, ούτε τρόχισμα), απλή, ανώδυνη, ακίνδυνη, γρήγορη, αποτελεσματική και σχετικά προσιτή οικονομικά. Eφαρμόζεται στο ιατρείο ή στο σπίτι ή μπορεί να ξεκινήσει με μια συνεδρία στο ιατρείο και να ολοκληρωθεί στο σπίτι με την χρήση ειδικά κατασκευασμένων ναρθήκων, πραγματοποιώντας εύκολα και άμεσα την επιθυμία του καθενός για λευκό και γοητευτικό χαμόγελο.

Ασθένειες: Πολλές ασθένειες που επηρεάζουν την αδαμαντίνη (το σμάλτο,τη σκληρή επιφάνεια των δοντιών) και την οδοντίνη (βρίσκεται κάτω απο την αδαμαντίνη) μπορούν να οδηγήσουν σε αποχρωματισμό των δοντιών. Επιπλέον, οι θεραπείες για ορισμένες παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των δοντιών. Για παράδειγμα, η ακτινοβολία στην περιοχή του τραχήλου και η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό των δοντιών.

Συσσώρευση πλάκας και τρυγίας: είναι η συχνότερη αιτία για τη μεταβολή του χρώματος των δοντιών.Η έλλειψη βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος ή το ανεπαρκές βούρτσισμα συντελεί στην δημιουργία δυσχρωμιών καθώς τα υπολείμματα των τροφών όταν δεν απομακρύνονται επιτυχώς, δημιουργούν στα δόντια τη μικροβιακή πλάκα με αποτέλεσμα η δυσχρωμία των δοντιών να είναι εντονότερη.

Τα παιδικά δόντια έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην παρούσα όσο και στη μελλοντική στοματική υγεία του παιδιού. Προάγουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των γνάθων και των μυών και διατηρούν το χώρο στον οποίο θα ανατείλουν τα μόνιμα δόντια. Εξάλλου, ορισμένα παιδικά δόντια δεν αντικαθίστανται μέχρι την ηλικία των 10-12 ετών. Πώς μπορεί η πρόωρη απώλεια νεογιλού δοντιού να δημιουργήσει προβλήματα στη μόνιμη οδοντοφυΐα;

Τα νεογιλά δόντια παραμένουν στο στόμα του παιδιού, μέχρι να αντικατασταθούν από τα αντίστοιχα μόνιμα δόντια. Δυστυχώς, πολλά παιδιά χάνουν κάποια από τα παιδικά τους δόντια πιο νωρίς, λόγω τραυματισμού ή τερηδόνας. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να σας προτείνει λύσεις, έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στο μέλλον.

Συνήθη στοματικά προβλήματα στα παιδιά Πρόωρη απώλεια νεογιλών (παιδικών) δοντιών Γιατί τα παιδιά χάνουν τα νεογιλά τους δόντια;

Health Tip : Αν ο γιατρός έχει συστήσει τη χρήση φθορίου για να αντιμετωπίσει για παράδειγμα την ξηροστομία (λόγω χρήσης φαρμάκων ή ακτινοβολίας της κεφαλής ή του τραχήλου), τότε κρίνεται απαραίτητη η συχνή χρήση του για αποφυγή του πολυτερηδονισμού των δοντιών. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται με καθοδήγηση του θεράποντος οδοντιάτρου.

Χριστούγεννα! Χωρίς αμφιβολία η πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου. Τα ρούχα σου εκμπέμπουν χολιγουντιανό φως, το σπίτι είναι στολισμένο και φωταγωγημένο όπως καμιά άλλη περίοδο του χρόνου και… λάμπει. Και εσύ; Το χαμόγελό σου; Θα είναι όσο φωτεινό πρέπει για μια τόσο φανταχτερή γιορτή;

Δέσποινα Κωστομοίρη Τι «θαμπώνει» το χαμόγελό σου; Τι μπορείς να κάνεις; Ρεβεγιόν έρχεται… Προετοιμάσου!

Ακατάλληλο ή ανεπαρκές βούρτσισμα. Τα περισσότερα παιδιά μισούν το βούρτσισμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλάκα, προκαλώντας δυσχρωμία. Φαρμακευτική αγωγή. Κάποια φάρμακα περιέχουν σίδηρο και αυτό μπορεί να δώσει περίεργους χρωματισμούς στα δόντια. Τραυματισμοί. Αν χτυπήσει τα δόντια ή τα ούλα του, αυτό θα προκαλέσει, συν τοις άλλοις, δυσχρωμία. Πολύ φθόριο. Οι λεκέδες στα δόντια μπορεί να οφείλονται σε φθορίωση.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .