Πώς Μπορούμε Να Διαχειριστούμε Την Απώλεια; - Τα 16 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Μερικές φορές, η ιστορία μπορεί να ειπωθεί πάνω από μία φορά ως κομμάτι της διαδικασίας του πένθους, και αυτό είναι εντάξει. Ως ψυχοθεραπευτής ακούω προσεκτικά τους θεραπευόμνεους και τους δίνω το χρόνο που χρειάζονται. Μαζί εξερευνούμε τις αναμνήσεις, την έκφραση του πένθους, ακόμη και αν το πένθος εκφράζεται με θυμό. Αυτή η εξερεύνηση γίνεται με ασφαλή τρόπο και στην ασφάλεια του χώρου της ψυχοθεραπείας, χωρίς κριτική.

Οι πιο συχνές συναισθηματικές αντιδράσεις στο πένθος περιλαμβάνουν το θυμό, τη θλίψη, τις ενοχές, το σοκ, το φόβο, την άρνηση, τη διαπραγμάτευση και τη λαχτάρα. Όταν το άτομο λαμβάνει βοήθεια για να κατανοήσει και να εξερευνήσει αυτά τα συναισθήματα του πένθους και/ή της απώλειας, μπορεί να καταλάβει ότι αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά, και αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Ένα παράδειγμα επιπλεγμένου πένθους είναι όταν ένα άτομο έχει μείνει κολλημένο στη φάση της άρνησης και δεν μπορεί να αποδεχτεί την απώλεια. Αν αυτό συμβεί, το άτομο πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για να βοηθηθεί και να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Μερικά από τα σωματικά συμπτώματα του πένθους μπορεί να είναι τα εξής: Δυσκολίες στον ύπνο- δυσκολία να σε πάρει ο ύπνος, διακοπές του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Απώλεια ή αύξηση βάρους – λίγη ή υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Χαμηλή ενέργεια και ζωτικότητα, αίσθηση κούρασης. Πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος. Διαταραχές στο στομάχι και στο πεπτικό σύστημα. Απώλεια μαλλιών.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανόηση της διαδικασίας του πένθους λόγω της απώλειας βοηθάει σημαντικά στην πληρέστερη και καλύτερη αντιμετώπισή του. Όταν γνωρίζεις ότι οι άνθρωποι που πενθούν έχουν παρόμοιες σκέψεις και συναισθήματα και σωματικές αντιδράσεις με σένα, τότε κατανοείς ότι αυτό που σου συμβαίνει είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Δίκτυο Συνεργατών | Α’ Βοήθειες | Τηλέφωνα Α’ Ανάγκης | Προειδοποιήσεις Φαρμάκων

Σύμφωνα με έρευνες, παρατηρείται ότι τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος μετά την απώλεια του σκύλου του, είναι συγκρίσιμα με εκείνα που βιώνει κάποιος μετά την απώλεια ενός στενού φίλου ή συγγενή. Οι περισσότεροι που δεν έχουν δεθεί συναισθηματικά με έναν σκύλο δεν μπορούν να αντιληφθούν τον πόνο που δημιουργεί η απώλεια, το τεράστιο κενό, καθώς επίσης και το θυμό που προκαλεί σε κάποιον που πενθεί την απώλεια μια φράση όπως “σύνελθε...ήταν απλά ένας σκύλος”.

Αποτελέσματα διαγωνισμού για 3 θεραπείες αναίμακτου lifting προσώπου από τα Μedi Prinou

Αποτελέσματα διαγωνισμού 3 συνεδρίες με το ιατρικό μηχάνημα Icoone από τα Medi Prinou

Είναι η φάση, που το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με το γεγονός. Υπάρχει μούδιασμα και συναισθηματική ουδετερότητα. Σε αυτήν την φάση πολλοί δίνουν έμφαση στα διαδικαστικά: (κλείνουν εκκρεμότητες στην δουλειά, μαζεύουν τα πράγματα από το σπίτι μετά από έναν χωρισμό, κανονίζουν τις λεπτομέρειες της κηδείας κ.τ.λ. ). Μοιάζει λίγο σαν να βρίσκουν έναν τρόπο, να προστατευτούν από τον μεγάλο πόνο.

Η απώλεια και το πένθος, θα έλεγε κανείς, ότι είναι δύο συνυφασμένες έννοιες, δηλαδή μετά από μια απώλεια ακολουθεί μια περίοδος πένθους. Είναι όμως έτσι, για όλους τους ανθρώπους; Μήπως, ενώ οι απώλειες είναι μέρος της ζωής μας, το πένθος μας φοβίζει και συχνά το αποφεύγουμε;

Κρίσεις πανικού: Τι μου λέει ο εαυτός μου τόσο δυνατά;

Η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου συνοδεύεται πάντα από έντονη θλίψη και επώδυνα συναισθήματα. Ο πόνος, οι αναμνήσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα μπορεί να μας στοιχειώσουν. Υπάρχουν, όμως, υγιείς τρόποι να διαχειριστούμε την απώλεια και το πένθος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη ζωή μας μπροστά.

Δίκτυο Συνεργατών | Α’ Βοήθειες | Τηλέφωνα Α’ Ανάγκης | Προειδοποιήσεις Φαρμάκων

Καθώς χρειάζεται τον απαιτούμενο χρόνο για να διαχειριστεί όλα αυτά τα συναισθήματα μπαίνει στο τελευταίο στάδιο της αποδοχής. Αποδοχή φυσικά δεν σημαίνει ότι το άτομο σταματά να πενθεί ή ότι ξεχνάει το γεγονός που του συνέβη, απλά κατανοεί την απώλεια, αρχίζει να αποενοχοποιείται και προσπαθεί είτε να αποχαιρετήσει το δικό του άνθρωπο είτε να διατηρήσει τη ανάμνηση του άσβεστη σε ένα μέρος της ψυχής του προχωρώντας όμως λειτουργικά.

Από τότε που χάσαμε το πρώτο αντικείμενο με το οποίο είχαμε δεθεί συναισθηματικά μέχρι που μαλώσαμε με τον αγαπημένο μας παιδικό φίλο, από τον πρώτο μας χωρισμό έως την ολοκληρωτική απώλεια ενός δικού μας προσώπου, η ζωή μας δείχνει το σκληρό της πρόσωπο μέσα από πόνο, θλίψη και πολλές φορές ενοχή.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .