Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και της Ιατρικής Σχολής της Αδελαΐδας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Cancer», ανέλυσαν στοιχεία για 178 χώρες και βρήκαν ότι η συχνότητα διαφόρων ειδών καρκίνου αυξάνεται, όταν είναι το μικρό το μέγεθος της οικογένειας.

Οι οικογένειες με πολλά παιδιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος της οικογένειας τόσο περισσότερο μειωμένη είναι η πιθανότητα καρκίνου στις γυναίκες και στους άνδρες, ιδίως στους δεύτερους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και της Ιατρικής Σχολής της Αδελαΐδας, η συχνότητα διαφόρων ειδών καρκίνου αυξάνεται, όταν είναι το μικρό το μέγεθος της οικογένειας

Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα διατρέχουν όσοι έχουν στενό συγγενή με τη νόσο, καθώς η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στο 1%-2% των κρουσμάτων μελανώματος, όσοι έχουν πάθει αρκετά ηλιακά εγκαύματα πριν από την ηλικία των 18 ετών, όσοι κάνουν συστηματικά σολάριουμ και όσοι λατρεύουν την ηλιοθεραπεία και υπερεκτίθενται στον ήλιο για να μαυρίσουν αρκετά.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου. Τα κρούσματά του αυξάνονται στις χώρες με μεγάλη ηλιακή ακτινοβολία, όπως η Ελλάδα. Έρευνες έχουν δείξει πως ένας στους τρεις καρκίνους που ανιχνεύονται σε όλο τον κόσμο είναι καρκίνος του δέρματος και ένας στους πέντε ανθρώπους θα παρουσιάσει δερματικό καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του!

Η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού και τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ανάμεσα σε δύο διαδοχικές περιόδους (εμμηνόρροιες) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες. Αντίθετα, όσες γυναίκες είχαν καθυστερημένη έναρξη εφηβείας και αργότερα εμμηνόπαυσης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η χρήση αντισυλληπτικού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη Η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού και τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ανάμεσα σε δύο διαδοχικές περιόδους (εμμηνόρροιες) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνει την οστική πυκνότητα, ρυθμίζει τη χοληστερόλη, ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνει την κυκλοφορία και τη φυσική κατάσταση. Εξαιτίας αυτών των επιδράσεων, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων να εκδηλώσετε καρκίνο, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικό, οστεοπόρωση, διαβήτη, κατάθλιψη, άνοια και αρθρίτιδα.

Οι ώρες στην παραλία προσφέρονται για πολλών ειδών ασκήσεις και παιχνίδια. Βόλεϊ στην παραλία, ρακέτες ακόμα και περπάτημα πάνω στην άμμο. Πολλές ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε και μέσα στη θάλασσα. Ακόμη κι αν δεν ξέρουμε να κολυμπάμε, καλό θα ήταν να περπατάμε μέσα στο νερό και να κινούμαστε όση ώρα θα είμαστε μέσα σ’ αυτό. Επίσης η γυμναστική μέσα στο νερό βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της κυτταρίτιδας αλλά και στη σύσφιξη του δέρματος σαν μία μορφή θαλασσοθεραπείας.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει μέσω αρκετών επιστημονικών ερευνών, ταυτιστεί με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, καρκίνου παχέος εντέρου στους άντρες και καρκίνου οισοφάγου, ήπατος, φάρυγγα και λάρυγγα και στα δυο φύλα. Οι διεθνείς φορείς συνιστούν, αν δεν καταναλώνετε αλκοόλ, να συνεχίσετε έτσι. Αν όμως καταναλώνετε αλκοόλ, τότε περιορίστε τη κατανάλωσή του, σε ένα «ποτό» καθημερινά εφόσον είστε γυναίκα και δύο εφόσον είστε άνδρας.

Αν και η εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να σώσει ζωές, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που θεωρούν τη διαδικασία πολύ δυσάρεστη, ντροπιαστική ή ανησυχούν ότι θα πονέσουν, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με βρετανικά στατιστικά δεδομένα μία στις τέσσερις γυναίκες να μην κλείνει εντέλει ραντεβού. Οι Βρετανοί ερευνητές που διεξήγαγαν αυτή την έρευνα ελπίζουν ότι αυτός ο ευκολότερος τρόπος εξετάσεων θα γίνει ρουτίνα για τις γυναίκες μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που παρουσιάστηκαν χτες στο φετινό Συνέδριο του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, έδειξαν ότι η διαδικασία συλλογής δείγματος ούρων και κολπικών εκκριμάτων και η εν συνεχεία εργαστηριακή τους εξέταση ταυτοποίησε σωστά το 80% των γυναικών με "προ-καρκινικές" ενδείξεις, όταν χρησιμοποιήθηκε δείγμα 600 γυναικών που ήταν γνωστό πως έχουν τέτοιου τύπου αλλοιώσεις.

Αν και η εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να σώσει ζωές δεν είναι λίγες οι γυναίκες που θεωρούν τη διαδικασία πολύ δυσάρεστη, ντροπιαστική ή ανησυχούν ότι θα πονέσουν, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με βρετανικά στατιστικά δεδομένα μία στις τέσσερις γυναίκες να μην κλείνει εντέλει ραντεβού

Ο καθηγητής Μάικ Γουίντον, που συντόνισε την έρευνα στο πανεπιστήμιο του Εξετερ, τόνισε: «Η ύπαρξη πολλών συμμετεχόντων στη μελέτη μας σημαίνει ότι διαθέτουμε στα χέρια μας τις ισχυρότερες αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι νυχτερινοί τύποι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ψυχικά νοσήματα, όπως είναι η σχιζοφρένεια. Ωστόσο, πρέπει να εκπονηθούν και περαιτέρω μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως αυτή τη σχέση».

Όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, σε σχέση με εκείνους που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .