Οι Δερματοπάθειες Του Καλοκαιριού - Τα 17 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η χωρίς προστασία έκθεση στον δυνατό ήλιο, ιδιαίτερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα , μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, το οποίο αρχικά εμφανίζεται με κοκκίνισμα και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πιο έντονη μορφή με την παρουσία φυσαλίδων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ηλιακό έγκαυμα κυρίως σε νεαρές ηλικίες θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή. Φωτοδερματίτιδα:

Είναι αυτές οι ενοχλητικές κηλίδες που το χρώμα τους κυμαίνεται από καφετί έως πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο. Εμφανίζονται ποιο συχνά σε γυναίκες και κυρίως στο πρόσωπο. Βέβαια εκτός της ηλικιακής ακτινοβολίας επίσης, ορμονολογικά αίτια, κληρονομική προδιάθεση, κάποια φάρμακα και μερικά συστατικά καλλυντικών παίζουν σημαντικό ρόλο για την πρόκλησή τους. Ηλιακό έγκαυμα:

Καλοκαίρι, δηλαδή καλός καιρός, ευχάριστη διάθεση, διακοπές και βέβαια αύξηση της θερμοκρασίας που σημαίνει αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, ζέστη, υγρασία εφίδρωση και γενικά κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση διάφορων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα μας.

Ποικιλόχρους Πιτυρίαση : εκδηλώνεται με υπόχρωμες κηλίδες που εντοπίζονται διάσπαρτες στο δέρμα. Εντοπίζεται συνήθως στον λαιμό, τους ώμους, τον θώρακα και την ράχη. Είναι συχνότερη το καλοκαίρι, καθώς μεταδίδεται κυρίως από την άμμο και τις ξαπλώστρες της παραλίας. Συνιστάται τοπική θεραπεία με αντιμυκητιασικά σε μορφή λοσιόν ή gel ή σε περιπτώσεις που ανθίστανται σε τοπικά σκευάσματα, με συστηματική λήψη αντιμυκητιασικών σκευασμάτων από το στόμα.

Αντιμετωπίστε το ηλιακό έγκαυμα τοποθετώντας κρύα επιθέματα (εμποτισμένες γάζες με φυσιολογικό ορό) σε ήπια εγκαύματα και ενυδατώνοντας συνεχώς το δέρμα. Ακόμη, συνίσταται η τοπική εφαρμογή κορτιζονούχων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του άλγους, και η παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον. Για σοβαρότερα εγκαύματα, επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Ηλιακή ακτινοβολία, υψηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν «κόκκινο», έντονη ζέστη και υγρασία είναι μερικές από τις συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση ορισμένων δερματοπαθειών τους θερινούς μήνες. Ποιες όμως είναι αυτές οι δερματοπάθειες; Έχουμε μάθει να εντοπίζουμε τα αναγνωριστικά σημάδια τους στο δέρμα μας;

Συμπτώματα: Έντονη φαγούρα. Παρουσιάζεται εξάνθημα με τη μορφή ερυθρών βλατίδων, πομφών, φυσαλίδων, ακόμα και πομφολύγων (φουσκάλες). Οι βλάβες είναι συνήθως διάσπαρτες και εντοπίζονται, κυρίως, στα ακάλυπτα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα που είναι πιο προσιτά στα παράσιτα.

Η χωρίς προστασία έκθεση στον δυνατό ήλιο, ιδιαίτερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα. Το ηλιακό έγκαυμα κυρίως σε νεαρές ηλικίες θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, την περίοδο του καλοκαιριού, σημαίνει αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, ζέστη, υγρασία, εφίδρωση και γενικά κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση διάφορων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα μας.

Η δερματοχειρουργική είναι η χειρουργική αφαίρεση διαφόρων βλαβών του δέρματος, υπό τοπική αναισθησία, στο χώρο του ιατρείου. Στο ιατρείο πραγματοποιούνται διάφορες δερματοχειρουργικές πράξεις, με κυριότερη τη χειρουργική αφαίρεση σπίλων (ελιές δέρματος) τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα, αφού πρώτα έχει γίνει δερματοσκόπηση, η οποία είναι η ειδική απεικονιστική μέθοδος που αφορά στον έλεγχο σπίλων για τυχόν μελανώματα.

Ασχολείται με την κλινική και αισθητική δερματολογία και την δερματοχειρουργική και στο ιατρείο του οι ασθενείς μπορούν να κάνουν πληθώρα επεμβάσεων και θεραπειών. Εκτός από κρυοχειρουργική και διαθερμοπηξία, αναλαμβάνει θεραπείες για αλωπεκία, παθήσεις τριχών, όπως τριχόπτωση, καθώς και θεραπείες ονύχων (ονυχομυκητίαση).

Για αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο και αποφυγή των δερματοπαθειών που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, συνιστάται:

Όταν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο, αντιδρά με δύο τρόπους, που είναι επακόλουθο της βλάβης που υφίσταται το DNA των δερματικών κυττάρων από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV): Μαύρισμα: Οφείλεται στην παραγωγή της μελανίνης η οποία είναι μια χρωστική ουσία που απορροφά την UV. Πάχυνση: Είναι η αύξηση του πάχους του δέρματος μέσα σε λίγες μέρες από την έκθεση στον ήλιο.

Στην ψωρίαση η βελτίωση είναι πιο σημαντική, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία Α του ηλίου μειώνει τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων που ευθύνονται για τις χαρακτηριστικές «πλάκες» της νόσου. Στην ατοπική δερματίτιδα ο μηχανισμός της βελτίωσης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος. Οι Έλληνες είναι επιρρεπείς στην ηλιακή ακτινοβολία

Μπορεί να βελτιώσει ορισμένες παθήσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα. Στην ακμή η βελτίωση είναι περισσότερο αισθητική, επειδή παίρνει χρώμα το δέρμα όπως επίσης και ψυχολογική, ενώ ίσως ασκείται και κάποια ήπια αντιβακτηριακή δράση από τον ήλιο.

Η χωρίς προστασία έκθεση στον δυνατό ήλιο, ιδιαίτερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, το οποίο αρχικά εμφανίζεται με κοκκίνισμα και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πιο έντονη μορφή με την παρουσία φυσαλίδων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ηλιακό έγκαυμα κυρίως σε νεαρές ηλικίες θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή. Φωτοδερματίτιδα

Είναι αυτές οι ενοχλητικές κηλίδες που το χρώμα τους κυμαίνεται από καφετί έως πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο. Εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες και κυρίως στο πρόσωπο. Βέβαια εκτός της ηλικιακής ακτινοβολίας, σημαντικό ρόλο στην πρόκλησή τους παίζουν επίσης ορμονολογικά αίτια, κληρονομική προδιάθεση, κάποια φάρμακα και μερικά συστατικά καλλυντικών. Ηλιακό έγκαυμα


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .