Σύμφωνα με έρευνες, θύματα bullying πέφτουν συνήθως παιδιά που διαφέρουν από τον μέσο όρο, είτε στη συμπεριφορά είτε στην εμφάνιση. Μπορεί να πρόκειται για ένα παχύσαρκο παιδί, ένα παιδί κλειστό ή για έναν πολύ καλό μαθητή. Οι θύτες έχουν συνήθως παρορμητική προσωπικότητα και δυσκολία στο να ακολουθούν κανόνες και όρια.

Τα σχολεία άνοιξαν, το… bullying έρχεται. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι το παιδί μας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, τι μπορούμε να κάνουμε…

Τα σχολεία άνοιξαν το bullying έρχεται. Ποια τα σημάδια πως το παιδί έχει πέσει θύμα, τί να κάνουν οι γονείς

Δυστυχώς, οι θύτες εκφοβισμού κατατρέχουν τα παιδιά που αντιλαμβάνονται ότι είναι ευάλωτα. Αν το παιδί σας έχει δυσκολίες στις κοινωνικές δεξιότητες, δώστε προτεραιότητα να το υποστηρίξετε με όλους τους άλλους τρόπους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, για να το κάνετε «λιγότερο ελκυστικό» για τους θύτες.

Ο εκφοβισμός ξεκινά στην προσχολική ηλικία και επεκτείνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Είναι διάχυτος παντού και ιδιαίτερα με την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι έχει γίνει πολύ επικίνδυνος ψυχολογικά, ώστε τα παιδιά να φτάνουν σε αυτοκτονία εξαιτίας του.

Ο στόχος του γονέα δεν είναι να «μονώσει» το παιδί του αλλά να το υποστηρίξει για να αναπτύξει επίγνωση και δεξιότητες ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του και να ζητήσει βοήθεια όταν είναι απαραίτητο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα του Workplace Bullying Institute το οποίο συνδέει το bullying στο χώρο της δουλειάς με την ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλέξει, φαίνεται πώς τα άτομα που υφίστανται τέτοιου είδους κακομεταχείριση στην εργασία τους μπορεί να ξεσπάνε στο άμεσο περιβάλλον τους επίσης με βίαιο τρόπο διαιωνίζοντας το πρότυπο που θέλει το θύμα να γίνεται θύτης όταν του δίνεται η ευκαιρία.

Το bullying δεν είναι "προνόμιο" μόνο των παιδιών και των εφήβων κι ούτε ανθεί μόνο στο σχολείο και στο ίντερνετ. Και οι ενήλικες μπορούν να παίξουν αυτό το "παιχνίδι" καθώς το φαινόμενο του εκφοβισμού παρατηρείται -και όχι σπάνια- και στον εργασιακό χώρο. Τα πώς, τα γιατί και το τι μπορεί να γίνει για να καταπολεμηθεί, είναι το αντικείμενο μιας μεγάλης συζήτησης.

Α. Καππάτου: Πανελλήνιες 2018 - Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς κρίνονται σε λίγες στιγμές....

Ορίστε τι θα συμβεί σε περίπτωση που η συμπεριφορά του επαναληφθεί, φροντίζοντας η τιμωρία να μην είναι υπερβολική. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί ξέρει καλά τι να περιμένει σε μια τέτοια περίπτωση και υπενθυμίζετε τους κανόνες ανά τακτά διαστήματα. Όποτε χρειαστεί, εφαρμόστε τους με αποφασιστικότητα. Αντίστοιχα, μπορείτε να προτείνετε άλλους τρόπους να λύνει τα προβλήματά του με τους φίλους του. Όταν μαθαίνετε ότι λειτούργησε σωστά, επιβραβεύετέ το. Δημιουργήστε τα κατάλληλα δίκτυα

Από όταν το παιδί σας ξεκίνησε να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπήρχε η αγωνία ότι θα γίνει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Δεν είχατε φανταστεί καν το ενδεχόμενο να γίνει εκείνο ο θύτης.

Παιδί: Τα παιδιά που βιώνουν κοινωνική απόρριψη είναι πιο πιθανόν να γίνουν θύτες. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, βιώνουν συναισθήματα αναξιότητας και συχνά αυτές οδηγούν σε θυμό, ο οποίος συχνά εκτονώνεται εναντίον των άλλων παιδιών. Τα παιδιά ακόμη κι όταν συγκρίνονται από τους γονείς τους με άλλα παιδιά, δίκαια ή άδικα, βιώνουν βαθιά συναισθήματα απόρριψης και αναξιότητας και είναι πιθανόν να θυμώνουν γιατί καλούνται συνεχώς να αποδεικνύουν ότι αξίζουν.

Όταν στο οικογενειακό περιβάλλον η αυστηρή πειθαρχία είναι ο κανόνας, τότε δημιουργείται μεγάλη ένταση στα παιδιά, θυμώνουν, μαθαίνουν ότι η επιθετικότητα είναι μια συνήθης και μάλιστα αρκετά αποτελεσματική πρακτική. Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά εισπράττουν επιθετικότητα και μιμούνται, σε πλαίσια όπου μπορούν, προς κάποιους που νομίζουν ως πιο αδύναμους,, το μοντέλο που έχουν αντιγράψει από το σπίτι τους.

Το γεγονός ότι κάποιος έχει μεγαλύτερη κοινωνική αναγνώριση για την αρνητική παρά για τη θετική του συμπεριφορά μπορεί να είναι ένας λόγος για να εμπλακεί σε περιστατικά εκφοβισμού. Στη σύγχρονη κοινωνία το να δρω με υπερβολικό τρόπο είναι πιο παρατηρήσιμο και αποδεκτό από τους άλλους από το να συμπεριφέρομαι πολιτισμένα.

Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί στον πραγματικό ή στον ψηφιακό κόσμο. Μπορεί να συμβεί στο σχολείο, στη γειτονιά ή σε οποιασδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμας όπου τα παιδιά αλληλεπιδρούν. Μάλιστα στην πραγματικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός και ο κυβερνο-εκφοβισμός έχουν αρχίσει να διασταυρώνονται τόσο πολύ, που ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι γίνονται το ένα και το αυτό - ειδικά τώρα που τα παιδιά συχνά έχουν τα κινητά τηλέφωνά τους μαζί τους ακόμα και στο σχολείο.

Ο ορισμός του bullying που υιοθετούν όλο και περισσότερο οι ακαδημαϊκοί δηλώνει ότι είναι μια μορφή επιθετικότητας μεταξύ ατόμων ή ομάδων που έχουν διαφορετικά επίπεδα εξουσίας . Πρόκειται για έναν ορισμό που ίσως αδυνατεί να συλλάβει τις φοβερές επιπτώσεις που έχει για τα θύματα ο εκφοβισμός ή τους περίπλοκους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι γίνονται εκφοβιστές κατά πρώτο λόγο. Αλλά ένα βασικό στοιχείο είναι η διαφορά στην ισχύ τους.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .