Πρωταγωνιστής του παραμυθιού «Το Ντροπαλό Οκάπι» είναι ένα μικρό οκάπι. Τα οκάπι είναι σπάνια ζώα, που ζουν στα δάση βροχής του Κονγκό και ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ιδιαίτερη εμφάνισή τους, αλλά και για τον ντροπαλό χαρακτήρα τους. Τα μοναχικά αυτά ζώα συνηθίζουν να ζουν απομονωμένα.

Μπορεί το παιδί σας να είναι ακόμη μικρό για να μπορεί να συνειδητοποιήσει μόνο του τα δυνατά και τα αδύνατά του σημεία, μπορείτε όμως να το βοηθήσετε εσείς σε αυτό. Ανακαλύψτε τα προτερήματά του και τα ταλέντα του, μιλήστε του για αυτά και παρακινήστε το να τα καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο. 4. Ενθαρρύνετε τη επικοινωνία και την επαφή με άλλα παιδιά

Η ντροπαλότητα είναι ένα σύνηθες χαρακτηριστικό των παιδιών ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Οι εμπειρίες τους και οι καθημερινές τους παραστάσεις συμβάλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους ο οποίος «χτίζεται» σιγά σιγά. Κάθε μέρα, ανακαλύπτουν και κάτι καινούριο και ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους.

Οικογένεια Ντροπαλό παιδί στο σχολείο; Πέντε τρόποι για να το βοηθήσετε να βρει την αυτοπεποίθησή του

Εάν αναγνωρίσετε αυτό που αισθάνεται το παιδί, χωρίς αρνητική κρίση, θα το βοηθήσετε να αισθανθεί καλά για τον εαυτό του. Δίνοντάς του την εντύπωση ότι κάτι πάει στραβά μαζί του, θα κάνετε το παιδί να αισθανθεί χειρότερα για τον εαυτό του και ως εκ τούτου να νιώσει μεγαλύτερη ανασφάλεια. Κατανοώντας τις ανησυχίες του, θα το βοηθήσετε να ενισχύσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και να έρθει σε επαφή με τους άλλους. Δημιουργήστε ένα καλό πρότυπο

Ένα παιδί μπορεί να γίνει ντροπαλό εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, αλλά συνήθως πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που κληρονομείται από τους γονείς. Μπορεί, επίσης, να διαμορφωθεί από τη συμπεριφορά των γονέων προς το παιδί, εάν για παράδειγμα είναι υπερπροστατευτικοί μαζί του.

Η συστολή είναι ένα πολύ φυσιολογικό χαρακτηριστικό της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Ορισμένα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους καθώς μεγαλώνουν, ενώ άλλα υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά μέχρι και την ενήλικη ζωή τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συστολή ή η δυσκολία για ένα παιδί να κάνει φίλους στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι φυσιολογική. Αλλά κάποια σημάδια θα μπορούσαν να υποδείξουν ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Αν στην ηλικία των τριών, το παιδί σας έχει σπάνια επαφή με τα μάτια, είναι ασυνήθιστα μαζεμένο, δεν θέλει να παίξει με άλλα παιδιά, ή φαίνεται τρομοκρατημένο να πάει στο νηπιαγωγείο ή στην παιδική χαρά, μιλήστε με τον παιδίατρο σας.

Μια μαμά διηγείται ότι όταν ο ντροπαλός γιος της θα ανέφερε κάποιον από το σχολείο, του έλεγε: «Θέλεις να τον καλέσουμε στο σπίτι;». Αν η απάντηση ήταν ναι, αυτή θα μιλούσε με τον γονέα του παιδιού και θα οργάνωναν μια συνάντηση για παιχνίδι. Αυτές οι ανεπίσημες συναντήσεις έγιναν η βάση των προσπαθειών της συγκεκριμένης μητέρας να βοηθήσει το γιο της να κάνει φίλους.

Πολλοί γονείς έχουν βιώσει την ίδια ανησυχία. Το παιδί ξεκινάει παιδικό σταθμό, αλλά δεν κάνει φίλους. Αντιθέτως, δείχνει μοναχικό. Παίζει καλά μόνο του, ζωγραφίζει μόνο του και μελετά προσεκτικά τα βιβλία του, αλλά πάντα ντροπαλό και κάπως αδέξιο γύρω από τα άλλα παιδιά.

Το να περιγράφετε θετικά την εξωστρεφή συμπεριφορά άλλων παιδιών, το παιδί σας θα μάθει ότι ο εξωστρεφής χαρακτήρας είναι κάτι καλό. Όταν το παιδί σας ακούει, ακόμα κι αν δεν απευθύνεστε σε αυτό, σχολιάστε με θετικό τρόπο και χαμόγελο τον τρόπο που ένα άλλο παιδάκι ήρθε και σας συστήθηκε. Το σχόλιό σας θα δείξει στο παιδί ότι ανάλογες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και κρίνονται θετικά. Ποτέ μα ποτέ, μην σας ξεφύγει κάτι του τύπου «εσύ γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν κι αυτό το παιδί;»

Πολλές φορές όταν οι γονείς μιλούν με άλλους ενήλικες, παρουσία του παιδιού, αναφέρουν ότι το παιδί τους είναι ντροπαλό. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος. Τα παιδιά που ακούν τους γονείς τους να τα περιγράφουν ως ντροπαλά, αρχίζουν να σκέφτονται τον εαυτό τους ως τέτοιο άτομο και στη συνέχεια μπαίνουν σε αυτό το ρόλο χωρίς να κάνουν καμία προσπάθεια να αλλάξουν το οτιδήποτε. Γενικά αποφεύγετε τις ετικέτες που περιγράφουν αρνητικά χαρακτηριστικά.

Ντροπαλό θεωρείται γενικά ένα παιδί που εκδηλώνει συμπτώματα άγχους και εκδηλώνει αναστολές στη συμπεριφορά του όταν έρθει αντιμέτωπο με νέες καταστάσεις, χώρους ή άτομα. Αν και όλα τα παιδιά είναι ντροπαλά μερικές φορές, κάποια παιδιά είναι τόσο ντροπαλά που δεν μπορούν να αντιδράσουν σε κανέναν ερέθισμα. Στην ουσία αυτά τα παιδιά θέλουν να επικοινωνήσουν και να κοινωνικοποιηθούν αλλά ο φόβος τους είναι πιο δυνατός από την επιθυμία τους.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, θα πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να κινηθεί στους δικούς του ρυθμούς. Δώστε του το χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις και αφήστε το να σας κρατάει το χέρι όταν χρειάζεται πρόσθετη επιβεβαίωση. Αν αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του αυτή ως κάτι το δεδομένο, οι τρίτοι δεν θα το κοροϊδέψουν και το ίδιο θα αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα ντροπαλά παιδιά κάθονται ήσυχα στο θρανίο τους και σπάνια συμμετέχουν σε συζητήσεις ή δραστηριότητες παρά μόνο αν τους το ζητήσει ο δάσκαλος ή η δασκάλα τους.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .