Αλλά το πρόβλημα είναι ο εθισμός. Εκατομμύρια παιδιά δεν αφήνουν την καρέκλα, δεν αθλούνται, δεν παίζουν έξω από το σπίτι, δεν διαβάζουν για το σχολείο και περνάνε ώρες μπροστά στην οθόνη παίζοντας το παιχνίδι. Οι γονείς είναι σε απόγνωση και μόνο η αυστηρή επίβλεψη και τα όρια στο παιχνίδι μπορούν να δώσουν μια λύση.

Το Fortnite είναι δωρεάν και πλέον παίζεται όχι μόνο σε όλες τις κονσόλες και τος υπολογιστές, αλλά και στα κινητά και στα τάμπλετ. Ετσι δεν χρειάζεται να είσαι καλωδιωμένος αλλά μπορείς να παίξεις οπουδήποτε και κάθε στιγμή, αφήνοντας την κονσόλα.

Η Ιλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-θεραπεύτρια του Αιγινήτειου Νοσοκομείου μιλάει στο Open TV και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι φαίνεται... «Το πρόβλημα είναι οι δραστηριότητες στο μέσο, όχι το μέσο καθ’ αυτό. Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes.

Συγκλονίζουν οι αριθμοί που καταγράφουν τον εθισμό των παιδιών στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα social media και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Όταν οι γονείς του προσπάθησαν να βρουν τη χρυσή τομή, να βάλουν φραγμούς και να περιορίσουν το ίντερνετ στο σπίτι και στο κινητό του, το αγόρι επιτέθηκε στα μέλη της οικογένειάς του. Οι γονείς, παρά το γεγονός ότι ζουν σε μία κλειστή κοινωνία, για να βοηθήσουν το παιδί τους, το οποίο δεν δεχόταν να επισκεφθεί κάποιο γιατρό, αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια της Αστυνομίας. Αστυνομικοί με διακριτικότητα επενέβησαν και μετέφεραν το παιδί σε ειδικούς επιστήμονες για να το βοηθήσουν.

Η συγκεκριμένη οικογένεια βλέποντας ότι ούτε οι κουβέντες, αλλά ούτε και τα παρακάλια από τους δύο γονείς και τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν είχαν αποτέλεσμα, κατέφυγαν ως ύστατη λύση στη βοήθεια των Αρχών, προκειμένου το παιδί τους να βοηθηθεί μέσω ειδικών επιστημόνων και να επιστρέψει στην πραγματική ζωή που είχε, πριν πέσει σε αυτή την παγίδα.

Τον δικό της «Γολγοθά» ανεβαίνει οικογένεια στο Ηράκλειο, βλέποντας τον έφηβο γιο τους να έχει εθιστεί στο διαδίκτυο και στα παιχνίδια μέσω internet, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το παιδί εγκατέλειψε το σχολείο, ενώ έχει αναπτύξει μία εξαιρετικά βίαιη συμπεριφορά!

Το κατά πόσο επηρεάζουν τη ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά των εφήβων τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ανέλυσαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ιντιανάπολις (Indianapolis) των ΗΠΑ. Η μελέτη θεωρήθηκε από τις πλέον σημαντικές στον τομέα της καθώς είναι η πρώτη που τεκμηρίωσε με αντικειμενικά κριτήρια τις λειτουργικές επιδράσεις των «σκληρών» βίαιων ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον εφηβικό εγκέφαλο .

Tον Ιούνιο του 2018 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη λίστα με τις ψυχικές ασθένειες , δίνοντας στην εν λόγω ασθένεια την ονομασία «gaming disorder». Την ίδια χρονιά ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες δυτικές χώρες, η λειτουργία κλινικών για τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Δεν είναι λύση να απαγορεύσετε στο παιδί σας να παίζει με το αγαπημένο του ηλεκτρονικό, επειδή φοβάστε ότι θα εθιστεί ή ότι δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Πάνω σε όλα τα παιχνίδια, τόσο για ηλεκτρονικό υπολογιστή όσο και για κονσόλες, υπάρχει ειδική ένδειξη σχετικά με την ηλικία για την οποία είναι κατάλληλα. Αφότου επιλέξετε το κατάλληλο για την ηλικία του παιχνίδι, θα πρέπει επιπλέον να:

Πολλοί πιστεύουν πως τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν εθισμό στα παιδιά. Ο εθισμός αυτός είναι πιθανό να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και καταναλωτικής συμπεριφοράς, καθώς και κακή επίδοση στο σχολείο. Βέβαια, για να φτάσει ένα παιδί να εθιστεί, υπεύθυνος θα είναι ο γονιός που δεν ασχολείται και δεν έχει τον έλεγχο του παιδιού του, και όχι το παιχνίδι.

Ορισμένα παιχνίδια, που ενσωματώνουν διαφορετικές Γλώσσες, αναδεικνύουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των πολιτισμών, δηλαδή αποτελούν χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία και μεθόδους ομαλής κοινωνικοποίησης.

Παθολογική χαρακτηρίζεται η ενασχόληση με το Διαδίκτυο για περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό οι γονείς να βάζουν όρια στην ενασχόληση των παιδιών τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ώστε να προλάβουν καταστάσεις εξάρτησης. Εξάρτηση αποτελεί η απώλεια ελέγχου όταν τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης κάθε φορά που δεν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν.

Τα παιδιά εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά όταν οι γονείς προσπαθούν να περιορίσουν την ενασχόλησή τους με το παιχνίδι, ξεχνούν όλα τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά τους και ασχολούνται μόνο μ’ αυτό. Η συμβολή του συγκεκριμένου παιχνιδιού στον εθισμό των παιδιών στα video games είναι, πλέον, καθοριστική, και μεγάλος αριθμός παιδιών οδηγούνται σε κέντρα αποτοξίνωσης.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .