Στην Ελλάδα, παρά την ηλιοφάνεια που έχουμε, παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μισή ώρα την ημέρα αν αφήσουμε τα μπράτσα μας ακάλυπτα, χωρίς αντηλιακό, εξασφαλίζουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει με ασφάλεια μόνο μέχρι τις 11 το πρωί και 5-8 το απόγευμα. Πρακτικά, μπορείτε να το συνδυάσετε με μισή έως μία ώρα περπάτημα την ημέρα, που συνιστάται έτσι κι αλλιώς ως άσκηση για την ενίσχυση του μυοσκελετικού μας συστήματος.

Τα φυσικά συμπληρώματα ασβεστίου είναι απαλλαγμένα από τις ενδεχόμενες παρενέργειες της υπερκατανάλωσης γαλακτοκομικών ( δερματικές αντιδράσεις, ασβεστοποίηση ιστών, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαρροή του ασβεστίου από τα οστά στα ούρα σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης ζωϊκής πρωτεΐνης ). Ακόμα και τα φυσικά συμπληρώματα όμως δεν αποτελούν από μόνα τους μία αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών ήταν η λύση στο πρόβλημα της μειωμένης οστικής πυκνότητας, τότε οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου θα είχαν το μικρότερο ποσοστό οστεοπόρωσης σε σχέση με τους κατοίκους των ασιατικών χωρών, οι οποίοι καταναλώνουν ελάχιστα ή καθόλου γαλακτοκομικά. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο.

Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: "Η αδιαφορία". Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφτηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: "Να το αντιληφθείτε".

Η δυνατότητα του σώματος να αυτοθεραπευτεί όταν του δίνεται η ευκαιρία, αποτελεί θεμελιώδη αρχή στην πρακτική της Φυσικής Ιατρικής. Η αυστηρή απόρροια αυτού, όπως ανέφερε κατά λέξη ο Ιπποκράτης είναι «να μην κάνεις κακό» . Θα πρέπει να αποφεύγονται και πρακτικές που εξασθενίζουν την ικανότητα του σώματος για αυτοθεραπεία και θεραπείες που παρεμποδίζουν λειτουργίες του σώματος.

Ο υπερσύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου και η «αυθεντία» των μηχανημάτων και των πολύπλοκων πανάκριβων διαγνωστικών μεθόδων, έχουν αντικαταστήσει πλήρως την κλινική εξέταση και την προσωπική επαφή με τον ιατρό, με αποτέλεσμα η θεραπευτική διαδικασία να είναι απρόσωπη, ψυχρή και να απέχει από τον ουσιαστικό ρόλο της ιατρικής, ως ανθρωποκεντρική επιστήμη.

Για άλλη μια φορά η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική μας υπενθυμίζει ότι το σώμα και ο νους είναι μια αχώριστη οντότητα και ότι τα συναισθήματά μας είναι το όχημα της επικοινωνίας. Είναι ξεκάθαρο ότι θεραπεύοντας το σώμα διεισδύουμε βαθύτατα στα συναισθήματα, και ηρεμώντας τα, ο θεραπευτής δείχνει στους ασθενής τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χειριστούν το stress και το άγχος τους, και να κατανοήσουν καλύτερα αυτή την οντότητα σώμα-νους.

Ο βελονισμός μειώνει την δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αρκετοί ασθενείς νιώθουν πιο ενεργητικοί ακόμη και μετά από μερικές μονό συνεδρίες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει ειδικές ευεργετικές επιρροές στο άγχος και το stress, δρώντας στις περιοχές του εγκέφαλου, οι οποίες σχετίζονται με τον πόνο και με αυτόν τον τρόπο ηρεμούν τον «υπερδραστήριο νου».

Όταν τοποθετούμε τις βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία απελευθερώνονται νευροχημικές ουσίες από τον εγκέφαλο, όπως είναι η σεροτονίνη και ενδορφίνες, οι οποίες έχουν βαθύ χαλαρωτικό αντίκτυπο πάνω στο σώμα. Το αποτέλεσμα αυτών των βιοχημικών αλλαγών επηρεάζει τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος, προκαλώντας φυσική και συναισθηματική ευημερία. Συχνά οι ασθενείς αποκοιμούνται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Στην πρώτη συνάντηση λαμβάνεται ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και ανάλογα με το τι δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό, γίνεται και η επιλογή της αντίστοιχης μεθόδου. Ο γιατρός θα κρίνει αν θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστώσει τη συνολική κατάσταση της υγείας. Στην συνέχεια αποφασίζεται και εφαρμόζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών είτε σε όλο το σώμα είτε τοπικά. Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις;

Ο βελονισμός απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, όλες τις ηλικίες και δεν έχει καμία αντένδειξη, αρκεί να γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς και είναι απολύτως ασφαλής. Πώς λειτουργεί ο βελονισμός στο αδυνάτισμα

Η επαναλαμβανόμενη ένθεση βελονών στη περιφέρεια, μέσω διέγερσης περιφερικών στοιχείων, φαίνεται να ασκεί «πίεση» στο νευρικό δίκτυο και το ανοσοκύτταρο, ώστε να επαναπροσδιορίσουν τη μορφή και τον τρόπο απάντησης σε ερεθίσματα, να επαναδιαμορφώσουν τα πρότυπα δικτύων και νευρωνικών σχηματισμών και να δημιουργήσουν συνθήκες μακράς διάρκειας δυναμοποίησης των νευρώνων, στοιχείο απαραίτητο για τη διαδικασία της μάθησης.

Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική, επιστημονική, περισσότερο βιολογική «ματιά» στον βελονισμό ονομάσθηκε Βιοιατρικός Βελονισμός (biomedicalacupuncture). Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια περιγραφή των μηχανισμών ίασης που κινητοποιεί ο βελονισμός και μια ερμηνεία της δράσης του κάτω από το πρίσμα των νέων ανακαλύψεων που έρχονται στο φώς μετά από χρόνια ερευνών σε εργαστήρια φυσιολογίας μεγάλων πανεπιστημίων.

Στοιχεία της βιολογικής δράσης του βελονισμού και του ηλεκτροβελονισμού .

Το άγχος και το στρες είναι συναισθήματα που σχεδόν όλοι γνωρίζουμε. Είτε πρόκειται για εργασιακά προβλήματα, είτε για οικονομικά, είτε για δυσκολίες σχέσεων, είτε για ασθένεια ή για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση όπου μπορούμε να αισθανόμαστε ότι είμαστε εκτός της ζώνης άνεσής μας, το στρες αρχίζει να μας κυριεύει.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .