Τι να κάνω αν το παιδί έχει δυσανεξία στη λακτόζη; Μπορείτε να δώσετε εναλλακτικές που να περιέχουν ασβέστιο. Υπάρχει το γάλα αμυγδάλου αλλά και άλλα προϊόντα χωρίς λακτόζη. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί τρώει σωστά και είναι σωματικά δραστήριο. Αφήστε το να παίζει έξω για να παίρνει βιταμίνη D από τον ήλιο.

Μέχρι την ηλικία των 30, προστίθεται ασβέστιο στα οστά. Μετά, σταδιακά, ξεκινά η μείωση της πυκνότητας. Αν όμως το παιδί έχει λάβει μπόλικο ασβέστιο στην εφηβεία, τότε θα έχει γερά κόκαλα καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ποιες είναι οι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο;

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Το Ασβέστιο είναι ένα από τα περισσότερο χρήσιμα στοιχεία του οργανισμού. Η χρόνια έλλειψή του οδηγεί στην εμφάνιση Οστεοπόρωσης και καταγμάτων των οστών. Οι ημερήσιες ανάγκες του για τους Έλληνες κυμαίνονται γύρω στα 1000 mg την ημέρα με την προϋπόθεση ότι το άτομο διαθέτει επάρκεια βιταμίνης D. Το απαραίτητο Ασβέστιο μπορεί κάποιος να το λάβει είτε από τις τροφές είτε από χάπια ανάλογα με την περίπτωση.

Πολλοί ασθενείς ρωτούν ποιο Ασβέστιο είναι το καλύτερο και πρέπει να προτιμούμε και να λαμβάνουμε συστηματικά, αυτό της φυσικής διατροφής ή αυτό που περιέχεται στα χάπια. Η απάντηση είναι αρκετά δύσκολη και πρακτικά δεν έχει μελετηθεί, πιστεύω όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος ασθενής είναι υποχρεωμένος να λάβει το απαραίτητο Ασβέστιο μόνο από χάπια και κάποιος άλλος έχει και τις δύο επιλογές.

Δίκτυο Συνεργατών | Α’ Βοήθειες | Τηλέφωνα Α’ Ανάγκης | Προειδοποιήσεις Φαρμάκων

Η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που σχετίζονται με διατροφικές ελλείψεις. Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου που οφείλεται στον αυξημένο όγκο αίματος και στην αυξημένη μυϊκή μάζα κατά την ανάπτυξη τους. Αυτά αυξάνουν την ανάγκη για σίδηρο ώστε να δημιουργηθεί αιμοσφαιρίνη. Η αύξηση στην άλιπη μάζα σώματος (ΑΜΣ), που αποτελείται κυρίως από μύες, είναι πιο σημαντική στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Η εφηβεία είναι μία κυρίως αναβολική περίοδος, με αύξηση του ύψους και του βάρους, και αλλαγές στη σύσταση του σώματος, οι οποίες καταλήγουν σε αύξηση της μυϊκής μάζας, σε αλλαγές στην ποσότητα και στην κατανομή του λίπους και στη μεγέθυνση των κυριότερων οργανικών συστημάτων.

Ο κίνδυνος για τη διατροφική ασφάλεια των ψαριών δεν έγκειται τόσο στην κατάψυξή τους, όσο στη σωστή απόψυξή τους, τονίζουν οι ειδικοί ΥΓΕΙΑ

Στη διάρκεια της νοσηλείας τους το φαγητό και τα ροφήματά τους περιείχαν ακριβώς τις ίδιες ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου που κατανάλωναν στο σπίτι τους, με βάση τα ημερολόγια διατροφής που είχαν κρατήσει οι γονείς τους. Οι αναλύσεις έδειξαν πως η ποσότητα του μαγνησίου που κατανάλωναν τα παιδιά και απορροφούσε ο οργανισμός τους αποτελούσε ισχυρό δείκτη της οστικής πυκνότητάς τους, ενώ αντιθέτως το ασβέστιο δεν ήταν και τόσο ισχυρό.

Οι ειδικοί συνιστούν δεκαετίες τώρα στα παιδιά να πίνουν αρκετό γάλα για να έχουν γερά οστά, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι εξίσου σημαντικές είναι οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα και τα ρεβίθια.

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τα οστά όσο το ασβέστιο

Η Susan Thys-Jacobs, η ενδοκρινολόγος που δημιούργησε το συμπλήρωμα Premcal για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αναφέρει ότι «αν οι γυναίκες δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D, οι ορμόνες που ρυθμίζουν το ασβέστιο αντιδρούν αρνητικά με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη να προκαλούν προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Η ειδικός επί αυτών των συμπτωμάτων προτείνει την ημερήσια κατανάλωση 1000 milligrams ασβεστίου μαζί με αρκετή ποσότητα βιταμίνης D.

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί υποδεικνύουν ότι το ασβέστιο μπορεί να προλάβει την αύξηση βάρους, καθώς ωθεί τις καύσεις και εμποδίζει τη συσσώρευση του λίπους. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά, με παράλληλη μείωση των θερμίδων σε άλλα σημεία της διατροφής για να εξισορροπηθεί η αύξηση των γαλακτοκομικών.

Το ασβέστιο είναι πολύ χρήσιμο στοιχείο για τον οργανισμό, τόσο των παιδιών όσο και των εφήβων, που το χρειάζονται για να χτίσουν γερά οστά. Η απορρόφηση του ασβεστίου και η ανάπτυξη των οστών βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της στην ηλικία των 20 ετών και έπειτα μειώνεται περίπου στην ηλικία των 30 ετών, όταν αρχίζει η διαδικασία απώλειας ασβεστίου.

Είναι το πιο διαδεδομένο από όλα τα μεταλλικά στοιχεία, έτσι το βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά, στα μικρά ψάρια που καταναλώνονται μαζί με τα κόκαλα, αλλά βρίσκεται και σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως: τα κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) βρίσκεται επίσης στα όσπρια, στα αμύγδαλα και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και στο μεταλλικό νερό.

Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και στα δόντια και το υπόλοιπο 1% συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες όπως είναι η ρύθμιση της πήξης του αίματος, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η μεταβίβαση των νευρικών και ορμονικών σημάτων και η μυϊκή σύσπαση.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .