Δενδρολίβανο Το δεντρολίβανο θεωρείται τονωτικό και βοηθητικό της σεξουαλικής λειτουργίας. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό. Σαν προσθετικό σε διάφορα παρασκευάσματα ανακουφίζει τον πονόδοντο. Κατά της τριχόπτωση και της πιτυρίδας. Στην μαγειρική θεωρείται εξαιρετικό αρωματικό για ψητά και τηγανητά ψάρια.

Δάφνη Γνωστό φυτό της Μεσογείου, τα φύλλα του οποίου νοστιμίζουν σάλτσες, ψαρικά, κρέατα και όσπρια. Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, τη δυσπεψία και αυξάνει την όρεξη. Αντισηπτική, είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.

Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιούνται άφθονα μυρωδικά, τα οποία όχι μόνο νοστιμίζουν το φαγητό αλλά μπορούν να θωρακίσουν την υγεία σας! Δείτε ποια είναι αυτά, τα οποία υπάρχουν μάλιστα σε αφθονία σχεδόν σε κάθε κήπο και στο κάθε σπίτι.

Ένας βασικός τρόπος για να καταναλώσετε σπόρους βασιλικού και να ενισχύσετε την πέψη σας, είναι να συνδυάστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους βασιλικού με ένα φλιτζάνι νερό. Απλώς μουλιάστε τους για περίπου 10 λεπτά, ώστε να διογκωθούν. Μπορείτε επίσης να τους χρησιμοποιήσετε και σε άλλα ροφήματα όπως το γάλα και ο χυμός σας.

Έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα σπόρων βασιλικού μειώνει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και το σωματικό βάρος σε αρουραίους με διαβήτη.

Οι σπόροι βασιλικού, είναι επίσης γνωστοί ως σπόροι Sabja. Οι μικροί μαύροι σπόροι του φυτού βασιλικού θεωρούνται μία υπερτροφή, ενώ είναι δημοφιλείς για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, καθώς μπορούν να βελτιώσουν την πέψη.

Ένα βότανο που έχουμε συνδέσει μόνο με την υπέροχη μυρωδιά του όταν το έχουμε σε γλαστράκι στο μπαλκόνι μας ή όταν το τρίβουμε στη μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα οφέλη του βασιλικού ξεφεύγουν από την κουζίνα και μπορούν να κάνουν θαύματα στο δέρμα αλλά και στα επίπεδα του άγχους μας.

Στην ίδια μελέτη ανακαλύφθηκε ότι η παρουσίαση του βοτάνου στο 4% έχει υψηλή αντιμικροβιακή δύναμη ικανή να καθαρίσει το στόμα και να δημιουργήσει ένα προστατευτικό φράγμα. Συνεπώς, συνιστάται η χρήση του παρασκευάσματος πάστα σε κάθε καθαρισμό για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Παρομοίως, βοηθά στην εξομάλυνση των οδοντικών πόνων. 7- Θεραπεία για καντιντίαση

Σύμφωνα με μια μελέτη στην Ινδία, αποξηραμένα φύλλα βασιλικού κάτω από τον ήλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το βούρτσισμα των δοντιών, προσθέτοντας στο μίγμα μία κουταλιά της σούπας λάδι μουστάρδας για να κάνει μια πάστα και χρησιμοποιούνται ως οδοντόκρεμα. Αυτό για τη διατήρηση της οδοντικής υγείας και την αντιμετώπιση της κακής αναπνοής.

Ένα από τα πιο διαβόητη έρευνα παρουσιάστηκε στο Βρετανικό Συνέδριο Φαρμακευτικής (BPC) στο Μάντσεστερ, η οποία έδειξε ότι ο βασιλικός έχει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιβλαβών επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού, όταν εφαρμόζεται τοπικά. Έχουν επίσης αποδειχθεί ενυδατικές ιδιότητες. 4. Μειώστε τη φλεγμονή

Μια μελέτη που έγινε στο UST εξέτασε το πόσο μπορεί να βηθήσουν οι χουρμάδες στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι ερευνητές εξέτασαν 69 γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εκείνες που έτρωγαν αυτό το καταπληκτικό φρούτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων εγκυμοσύνης, είχαν πιο ήπιο τοκετό. βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους μετά από μια εγκυμοσύνη. Για την μείωση της υπέρτασης και την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου

Επειδή περιέχουν πολύ μαγνήσιο (που έχει αντιφλεγμονώδη δράση) οι χουρμάδες μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους και να μειώσουν το πρήξιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο στο φρούτο αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής φλεγμονής και του εν γένει κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Πιο υγιής εγκυμοσύνη

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι έχουν μερικά μεγάλα διατροφικά οφέλη. Δεν θα χρειάζεστε συμπληρώματα βιταμινών, αν τρώτε 3 χουρμάδες την ημέρα. Περιέχουν χαλκό, κάλιο, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Β-6 και μαγνήσιο. Καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν μαζί με άλλα φυτά στις ταριχεύσεις και οι Γαλάτες το χρησιμοποιούσαν σε τελετές εξαγνισμού μαζί με νερό πηγής. Πιθανόν από εκεί να κρατάει τις ρίζες του και το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού με τον βασιλικό. Οι νεοέλληνες αντίθετα με τους προγόνους τους εκτιμούν το φυτό και πιστεύουν ότι απωθεί τα κουνούπια. Είναι βέβαιο, όμως ότι οι Έλληνες τον γνώριζαν πολύ πριν από την εκστρατεία του Αλέξανδρου και τον αναφέρουν προγενέστεροι του ποιητές.

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν εκτιμούσαν το φυτό καθώς πίστευαν ότι οι σκορπιοί προτιμούσαν να φωλιάζουν κάτω από τις γλάστρες του και ότι η έντονη μυρωδιά του ήταν είδος κατάρας. Τον θεωρούσαν λοιπόν σημάδι θανάτου. Αντίθετα οι Ρωμαίοι το θεωρούσανερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .