Υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στην απιστία και στην απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στα μάτια των ανδρών. Οσο πιο μακριά είναι το ένα μάτι από το άλλο, τόσο πιο εύκολα ένας άνδρας βαριέται, οπότε έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να μπει στον πειρασμό για να απιστήσει. Οι μονογαμικοί σύντροφοι είναι εκείνοι των οποίων τα μάτια είναι αρκετά κοντά. Από τη στιγμή που θα δεσμευτούν, δεν υπάρχει περίπτωση να κοιτάξουν άλλη γυναίκα.

Και επειδή η απιστία δεν είναι καθόλου ευχάριστη εμπειρία για αυτόν που μαθαίνει τα κακά μαντάτα, η Τρέισι Κοξ δίνει τη λύση και σας βοηθάει να αποφύγετε δράματα, περιπέτειες και χρόνο.

Σοκ, θυμός, πόνος, απογοήτευση, προδοσία. Ολα αυτά τα συναισθήματα γεννιούνται όταν μαθαίνει κανείς πως τον έχουν απατήσει.

Η μελέτη εξέτασε και κάποιες άλλες γενικές τάσεις σχετικά με το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να είναι άπιστες σε σχέση με τους άντρες, όπως και οι άνθρωποι που ήταν ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους. Υπήρξε επίσης ένας άλλος ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, το πολιτιστικό πλαίσιο.

Αντίθετα, τα άτομα που ήταν ιδιαίτερα «ανοιχτά» ήταν πιο πιθανό να είναι άπιστα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, τείνουν να είναι πιο δεκτικοί σε νέες εμπειρίες, πιο δημιουργικοί και ευφάνταστοι, σεξουαλικά πιο απελευθερωμένοι και πιο χαρούμενοι σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 576 ενήλικες, εξετάζοντας την προσωπικότητά τους, τη συμπεριφορά τους και τους λόγους που τους εμπόδιζαν να απατήσουν τον σύντροφό τους.

Η εντολή δηλαδή για εξάρτηση από το σεξ είναι σε πρώτη ερμηνεία βιολογική, αλλά σε δεύτερη και κοινωνική. Οι πολυγαμικοί άνθρωποι μοιάζει να διψούν για μεγαλύτερο βαθμό εξουσίας και θαυμασμό που τους δίνει η σεξουαλική σχέση. Άνδρες κυρίως με πολιτική και οικονομική εξουσία, είναι πιο επιρρεπείς σε απιστία γιατί ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι από αυτά που ήδη κατέχουν. Αν ήταν ικανοποιημένοι, δεν θα πετύχαιναν στις δουλειές τους αλλά και στην πολιτική...

Η σχέση χωρίς συγκρούσεις και ο φόβος για τη σύγκρουση με τον/την σύντροφο, κρύβει μια εφιαλτική και καταπιεστική κατάσταση, όπου τα θέλω δεν ονομάζονται για να μην ενοχλήσουμε, αλλά και για να μην προδοθούμε ως οι αδύνατοι κρίκοι της σχέσης˙ τα γνωστά όπως «τα αγόρια δεν κλαίνε» και «οι γυναίκες είναι πρώτα απ’όλα κυρίες και μετά όλα τα άλλα».

Τα καλά - και ίσως απρόσμενα - νέα είναι ότι το κέρατο όχι μόνο συγχωρείται, αλλά και παραβλέπεται σε κάποιες περιπτώσεις, κάνοντας τα «στραβά μάτια», χωρίς να αποτελεί λόγο χωρισμού, όπως αναφέρει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης , πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, ανέφερε ότι «η απιστία, το σεξ και η εξουσία είναι το καυτό τρίγωνο της αμαρτίας, όπου οι άνθρωποι μυστηριωδώς αναρωτιούνται για τα αυτονόητα της ζωής και των παθών της και ιδίως της γνωστής συνήθειάς τους να είναι φανατικοί της πίστης σε θεσμούς, όπου συνήθως εξασκούνται ως άπιστοι.

Κι όμως, το ύψος και η απιστία σχετίζονται , όπως αποκάλυψε έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου , που έγινε σε δείγμα 1000 ανδρών από όλη τη χώρα.

Μουστάκι. Από σύμβολο αρρενωπότητας μέσα στους αιώνες και χαρακτηριστικό στοιχείο στυλ των ανδρικών προτύπων του Χόλυγουντ, μέχρι τη νέα διάσταση που αυτό παίρνει: αυτήν του κινήματος Movember και της ευαισθητοποίησης και πρόληψης της ανδρικής υγείας, όπου λάθη και παραλείψεις δεν χωρούν.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιστράτευσε ένα διάσημο ζευγάρι για την καμπάνια για την προστασία της οικογένειας – Όμως οι πρωταγωνιστές είναι viral για τη φωτογραφία με την οποία ο νεαρός κοιτάζει μια τρίτη γυναίκα

Όμως η ζήλια και ο φόβος της απιστίας, αυτό το ισχυρό αρνητικό συναίσθημα με το οποίο κατά κάποιο τρόπο γεννιόμαστε, παρουσιάζει ορισμένς διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Για παράδειγμα οι άνδρες εξοργίζονται πολύ με την απιστία της γυναίκας τους στα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου αλλά δεν φαίνεται να πολυνοιάζονται αργότερα. Οι γυναίκες πάλι ίσως να έχουν μια πιο σταθερή σχέση με το φόβο της απιστίας.

Το πως και γιατί επικράτησε η μονογαμία στις εξελιγμένες κοινωνίες είναι ένα μεγάλο θέμα, ωστόσο φαίνεται πως έχει βιολογική βάση: οι άνθρωποι, αλλά και ορισμένα ζώα, φαίνεται πως εξελίχθηκαν έτσι ώστε να ζηλεύουν στην περίπτωση που ο/η σύντροφός τους δεν τους παρέχει αποκλειστικότητα.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .