Το WWF Fish Guide app είναι διαθέσιμο δωρεάν από συσκευές Android κα iOS και δίνει στους καταναλωτές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να έχουν όταν αγοράζουν ψαρικά από το σούπερ μάρκετ ή το ιχθυοπωλείο. Επίσης, το WWF Fish Guide app περιλαμβάνει τις ψαροσυμβουλές του WWF, χρήσιμα tips, όπως για παράδειγμα πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι ή τι πρέπει να προσέχουμε στη σήμανση, αλλά και πεντανόστιμες συνταγές θαλασσινών από διάσημους σεφ απ’ όλο τον κόσμο.

Σαπουνάς ή προσκυνητής (Cetorhinus maximus) : Ο μεγαλύτερος καρχαρίας στη Μεσόγειο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καρχαρίας του κόσμου μετά το φαλαινοκαρχαρία. Είναι εντυπωσιακός αλλά τελείως ακίνδυνος, αφού τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν. Απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία, η διακίνηση και η εμπορία του.

Ποια είναι όμως τα είδη των οποίων η αλιεία και η εμπορία απαγορεύεται και τα οποία φτάνουν παράνομα στην αγορά και στις κουζίνες των εστιατορίων;

Στη Χαβάη οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι θαλάσσιες χελώνες εξαφανίζουν τεράστιες ποσότητες θαλάσσιας χλωρίδας επειδή απουσιάζουν οι καρχαρίες – τίγρεις, οι οποίοι τρώνε τα συμπαθή θηλαστικά. Επιπλέον οι καρχαρίες ενίοτε τρώνε τα μολυνσμένα ή ετοιμοθάνατα ψάρια κι έτσι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης ασθενειών και μολύνσεων στους ωκεανούς.

Οι περισσότεροι καρχαρίες τρέφονται με μικρότερα ψάρια και ασπόνδυλα, ενώ τα μεγαλύτερα είδη καταναλώνουν φώκιες, θαλάσσιους λέοντες και άλλα θηλαστικά. Ετσι διατηρείται ο θαλάσσιος πληθυσμός και ακμάζει μια ευρεία βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του προγράμματος WildAid, οι κορυφαίοι θηρευτές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του πληθυσμού των ψαριών και κατ’ επέκταση στην ισορροπία της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας.

Όμως υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη όσον αφορά το γιατί οι καρχαρίες έρχονται σε επαφή με ανθρώπους. Μήπως υπάρχουν περισσότερα ψάρια που λειτουργούν ως δόλωμα; Μήπως πλησιάζουν περισσότερο τις ακτές; Και τι ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες; Επίσης, δεν θα έπρεπε να μιλάμε για «επιθέσεις». Κι αυτό διότι τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά είναι περιπτώσεις λανθασμένης αναγνώρισης. Σε περνούν για κάτι άλλο, σε δαγκώνουν, σε αφήνουν και φεύγουν.

H κλιματική αλλαγή επηρεάζει πράγματι τους καρχαρίες; Αν το δούμε συνολικά –γίνονται περίπου εκατό επιθέσεις από καρχαρίες τον χρόνο παγκοσμίως–, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να συνδεθεί με τις αυξομειώσεις στις επιθέσεις. Μπορούμε να πούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας; Βέβαια. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην παραλία είναι περισσότεροι, όπως και αυτοί που μπαίνουν μέσα στο νερό, εφόσον έξω έχει περισσότερη ζέστη.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αν αυτές οι μαλακίες με τους καρχαρίες εξακολουθούν να είναι απλώς μια μόδα των ΜΜΕ, ρωτήσαμε τον James Sulikowski, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας και ειδικό στους καρχαρίες, αν το κορυφαίο αρπακτικό των ωκεανών είναι όντως κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε copy-paste σε άρθρα από το διαδίκτυο. Αυτή την φορά τον καρχαρία που βλέπετε, αναφέρουνε ότι είναι ο Λευκός Καρχαρίας δίνοντας λάθος εντυπώσεις. Έτσι από το πρωί όλες οι εφημερίδες και τα blogs αποφασίσανε να το αντιγράψουνε το θέμα, αλλά χωρίς κανένας να σκεφθεί να το ερευνήσει περαιτέρω το θέμα. Πρόκειται για τον Carcharhinus Plumbeus – Σταχτοκαρχαρίας.

Δείτε όλα τα είδη καρχαρία που συναντάμε στις Ελληνικές θάλασσες - Ποιοι είναι επικίνδυνοι και ποιοι ακίνδυνοι.

Έσφιξα τα δόντια μου. Είχα ήδη δει αρκετά. Έπρεπε κάπου να απομονωθώ. Άρχισα να προχωράω προς το τελείωμα της αγοράς όπου πρόσεξα κάποια παιδάκια που έπαιζαν με μια μπάλα. Νόμιζα πως εκεί θα έβρισκα λίγη ώρα ηρεμίας και μια πιο όμορφη εικόνα. Νόμιζα! Εκεί βρισκόταν ένας τεράστιος ξύλινος πάγκος που πάνω του είχε πτερύγια καρχαριών. Σταμάτησα να μετράω στα 150 πτερύγια. Το βρήκα ανούσιο. Ίσως να μετρούσα για να απασχολήσω το μυαλό μου με κάτι.

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο αντιθέσεις. Η απληστία των εύπορων χωρών, καθοδηγεί τις ενέργειες του τρίτου κόσμου. O ψαράς που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μπορέσει να ζήσει την οικογένεια του, δε γνωρίζει τη σημασία αλλά ούτε και την αναγκαιότητα του καρχαρία στο θαλάσσιο μας οικοσύστημα. Το μόνο το οποίο γνωρίζει, είναι η δική του επιβίωση καθώς και της οικογένειάς του.

Δυστυχώς όμως ο κόσμος τους δεν είναι ονειρικός και χρειάστηκε να το μάθω και αυτό. Σε όλον τον κόσμο, οι καρχαρίες σκοτώνονται για τα πτερύγια και το κρέας τους. Με εξαγριώνει το γεγονός ότι οι ψαράδες «αδειάζουν» τις θάλασσες από ένα τόσο υπέροχο πλάσμα, όμως αυτό που προσπερνάμε είναι η πραγματικότητα πίσω από αυτό το γεγονός.

Τα μυρμήγκια φροντίζουν και μερικά είδη πεταλούδας, όταν αυτά βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της κάμπιας. Η μεγάλη γαλάζια πεταλούδα, λόγου χάρη, έχει συμβιωτική σχέση με τα κόκκινα μυρμήγκια. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής της χωρίς τη βοήθειά τους. Όταν είναι κάμπια, ανταμείβει τους ξενιστές της με τις σακχαρώδεις εκκρίσεις της. Αργότερα, όταν η χρυσαλλίδα γίνει πεταλούδα, αφήνει σώα και αβλαβής τη φωλιά των μυρμηγκιών.

Τα πρόσφατα χρόνια παρατηρείται κατακόρυφη μείωση στον αριθμό των επικονιαστών, ιδιαίτερα των μελισσών, σε μερικές περιοχές. Αυτή είναι δυσοίωνη τάση, δεδομένου ότι σχεδόν το 70 τοις εκατό των ανθοφόρων φυτών βασίζονται σε έντομα για την επικονίασή τους. Επιπλέον, το 30 τοις εκατό της τροφής μας προέρχεται από καλλιέργειες που επικονιάζονται από μέλισσες.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .