Πού Κρύβονται Τα Καλύτερα Αντικαταθλιπτικά; - Τα 15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Παρά τις κριτικές που έχουν κατά καιρούς δεχθεί τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ότι δεν είναι καλύτερα ούτε καν από την αυθυποβολή, η μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη πάνω στο θέμα, με τη συμμετοχή ενός διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, του καθηγητή ιατρικής Γιάννη Ιωαννίδη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, δείχνει ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι πιο αποτελεσματικά από τα εικονικά φάρμακα (πλασίμπο) για τη θεραπεία της οξείας κατάθλιψης στους ενηλίκους.

Τα αντικαταθλιπτικά είναι καλύτερα από τα εικονικά φάρμακα (placebo), αν και δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα, δείχνει μεγάλη έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Τρόπος Ζωής Αντικαταθλιπτικά ή placebo; Επιστήμονες απαντούν ποια είναι πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία της οξείας κατάθλιψης

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με επηρέαζε –άγχος και κατάθλιψη– και ξεσπούσα σε εκείνη. Πονούσα κάθε μέρα και δεν της το έλεγα, έτσι αναρωτιόταν γιατί ήμουν συνέχεια τόσο γκρινιάρης ή είχα μούτρα. Είναι ένας πόνος σαν κάψιμο. Ξεκινάει από το στομάχι και μερικές φορές μου ‘ρχεται να ξεράσω, ενώ πονάει και ο οισοφάγος μου – δεν είναι ευχάριστο. Είχαμε σχέση από απόσταση, έτσι ούτε αυτό βοήθησε. Τσακωνόμασταν σχεδόν αμέσως, όταν μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Σίγουρα επηρέασε κι αυτό τη σχέση μας.

Έχω στενές σχέσεις με άτομα, με τα οποία δεν συζητάμε τη ζωή μας. Είναι ωραίο. Δεν ξέρω πολλά γι’ αυτούς και δεν ξέρουν πολλά για μένα. Αλλά κάνουμε συζητήσεις σε βάθος για το τι σκεφτόμαστε, απλώς όχι για την προσωπική μας ζωή. Μ’ αρέσει που δεν ξέρουν. Είναι πολύ βαρύ και δημιουργεί μια ταυτότητα.

Η πιθανότητα ο Brady να έκρυψε το ιστορικό τραυματισμών στο κεφάλι είναι τρομακτικό και απερίσκεπτο, δεδομένου τού πόσο γνωστοί είναι στις μέρες μας οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις διασείσεις. Όμως, το ότι μοιράστηκε τουλάχιστον αυτή την πληροφορία με τη γυναίκα του, είναι αξιέπαινο.

Οι ασθενείς αυτοί λοιπόν έτειναν να βελτιώνονται ταχύτερα με την ψυχοθεραπεία, παρά με τη φαρμακευτική αγωγή ή τα placebo. Αντίθετα, οι άνδρες της λευκής φυλής είχαν καλύτερα αποτελέσματα με το placebo, ενώ οι γυναίκες αφρικανικής καταγωγής δεν είχαν διαφορές στις αντιδράσεις τους ως προς και τις τρεις θεραπευτικές τακτικές. Μόνο οι γυναίκες της λευκής φυλής είχαν το αναμενόμενο: γρήγορη ανταπόκριση στα φάρμακα και την ψυχοθεραπεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Psychiatry, η μελέτη (που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ) έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι οι συμμετέχοντες σε μελέτες που υποβάλλονται σε «πραγματικές» θεραπείες για την κατάθλιψη (από αντικαταθλιπτικά μέχρι το βότανο του St. John), τελικά δεν έχουν καλύτερο αποτέλεσμα, συγκριτικά με τα άτομα που παίρνουν placebo.

Ούτε τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ούτε και η συζήτηση έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα ανενεργά σκευάσματα (placebo) σε κλινική δοκιμή που έγινε για την θεραπεία της κατάθλιψης, αν και προέκυψαν ενδείξεις ότι οι επιδράσεις ποίκιλαν ανάλογα με το φύλο και τη φυλή των ασθενών.

Ασκηση δεν είναι μόνο το τρέξιμο, θα πουν κάποιοι. Δίκαιο. Πάντως, ακόμη κι αν παραβλέψουμε πως κυρίως οι δρομείς καυχιόμαστε για «μεταδρομική χαρά», οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως η ευεξία από την άσκηση σχετίζεται υποχρεωτικά με: αερόβια, στοχευμένη φυσική δραστηριότητα, που να ενισχύει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και να βασίζεται σε «μηχανική» διαδικασία απόλυτα ελεγχόμενης έντασης και διάρκειας, που να μην εξαρτάται από άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Ε, τι κάνει νιάου νιάου;

Εννοείται πως όλοι μας μιζεριάζουμε κατά καιρούς. Νιώθουμε θλίψη, ταραχή, ανησυχία και άγχος. Αυτό δεν μας κάνει αυτόματα καταθλιπτικούς. Οι ειδικοί διευκρινίζουν πως για να διαγνωστεί κάτι τέτοιο, τα αρνητικά συναισθήματα θα πρέπει να επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά, τις αντιδράσεις και γενικότερα την ικανότητά μας να λειτουργούμε αποτελεσματικά σε απλές καθημερινές διαδικασίες όπως ο ύπνος, η εργασία, οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του infowoman.

Επόμενο άρθρο Θέλεις ενυδατωμένη επιδερμίδα; Αυτές οι 8 τροφές θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις

Οι ερευνητές εντόπισαν αρκετά κοινά στοιχεία ως προς την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της κατάθλιψης, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι και οι δύο περιπτώσεις ενδεχομένως να έχουν τη βάση τους σε έναν κοινό μηχανισμό του οργανισμού. Για παράδειγμα, οι φλεγμονές και η ινσουλινοαντίσταση οι οποίες ευθύνονται – μεταξύ άλλων – για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων θα μπορούσαν να πυροδοτούν και την κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία εντοπίζονται στα ψάρια, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ως προς την ισορροπία της ψυχικής μας υγείας. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια, ενώ περιλαμβάνει ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, το οποίο περιέχει την ευεργετική ουσία ρεσβερατρόλη που κρύβεται στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού.


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .