Ποια Θέματα Ανησυχούν Τους Εφήβους - Τα 13 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η εφηβεία είναι μία κρίσιμη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου. Επομένως, ο καλός ύπνος είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Ωστόσο, ο έφηβος μπορεί να αποκτήσει θέματα ύπνου που προκαλούν ανησυχία. Τα πιο κλασικά μοτίβα που δημιουργούν ανησυχία είναι όταν κοιμάται λιγότερο από 5-6 ώρες ή όταν ξαπλώνει και ασχολείται με το κινητό ή τον υπολογιστή του χωρίς να κοιμάται. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει στην υπερδιέγερση και την αϋπνία.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην εφηβεία οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές οι οποίες ξεκινούν μερικά χρόνια πριν η εφηβεία γίνει εμφανής. Για αυτό τα παιδιά - έφηβοι μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα της συμπεριφορά ς, της ψυχολογικής κατάστασης πολύ πριν μπουν πραγματικά στην εφηβεία.

Τα θέματα που απασχολούν τους εφήβους και κατά συνέπεια και τους γονείς τους ποικίλλουν ανάλογα με τη δομή και τα χαρακτηριστικά της κάθε οικογένειας και είναι πραγματικά ανεξάντλητα: επιθετικότητα, αποκλίνουσα ή/και παραβατική συμπεριφορά, αθέτηση οικογενειακών κανόνων, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής και παραίτηση από τις μαθησιακές υποχρεώσεις...Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί της επιτυχίας των γονέων είναι να διαφυλάξουν την ποιότητα της ψυχικής επαφής και της επικοινωνίας.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος-'κλειδί' στη ζωή κάθε ατόμου, κατά την οποία συχνά προκαλούνται εντάσεις ανάμεσα στους εφήβους και στους ενηλίκους. Οι γονείς καθώς και οι καθηγητές καλούνται να αποδείξουν τις προθέσεις τους ούτως ώστε να αναγνωριστούν ως φιλικοί παρά να απορριφθούν ως αντίδικοι.

Δίκτυο Συνεργατών | Α’ Βοήθειες | Τηλέφωνα Α’ Ανάγκης | Προειδοποιήσεις Φαρμάκων

Τα μισά περίπου από τα αγόρια ηλικίας 15 με 17 ετών αποκτούν την πρώτη τους ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία σ' αυτήν την ηλικία. Και μπορεί η έφηβη να έχει πολλούς λόγους να αγχώνεται για την πρώτη της σεξουαλική επαφή, το ίδιο όμως ισχύει και για το αγόρι. Λόγω της απειρίας της ηλικίας του, του άγχους των «καλών επιδόσεων» και μιας στρεβλής εικόνας της σεξουαλικής πράξης που έχει στο μυαλό του, η πρώτη του φορά σπάνια είναι επιτυχημένη και ευχάριστη.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μελέτες του Ιατρικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, μία στις δύο γυναίκες οδηγείται στην πρώτη φορά παρορμητικά, παρασυρμένη συνήθως από την επιθυμία του συντρόφου της, χωρίς να νιώθει η ίδια έτοιμη (ιδιαίτερα όταν η πρώτη φορά συμβεί σε μικρότερες ηλικίες). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχεί το άγχος, η αμηχανία και η έλλειψη σιγουριάς που οδηγεί συνήθως σε αποτυχημένη ερωτική επαφή.

Μεταξύ των εφήβων, ένα από τα βασικά θέματα σκέψης, συζήτησης, προβληματισμού και αποριών είναι η πρώτη τους σεξουαλική επαφή: ποια ηλικία είναι ιδανική, με ποιον/ποιαν παρτενέρ, υπό ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες; Περιττό βέβαια να πούμε ότι και οι γονείς με παιδιά στην εφηβεία έχουν το άγχος και την ανησυχία για τη σεξουαλική συμπεριφορά και υγεία των παιδιών τους.

Τελευταία και σημαντικότερη συνιστώσα πρόληψης είναι η σχέση γονέα-εφήβου. Όταν υπάρχει ισχυρός δεσμός, όταν ένα παιδί αισθάνεται κοντά στους γονείς του, όταν αισθάνεται πως το αγαπούν, το θέλουν και το ακούν, τότε ένα παιδί έχει λιγότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Σε γενικές γραμμές οι έρευνες υποδεικνύουν πως η υπερβολική χαλαρότητα όσο και η υπερβολική αυστηρότητα παρουσιάζουν συνάφεια με αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Επίβλεψη στην ηλικία αυτή σημαίνει να γνωρίζουν οι γονείς που βρίσκεται το παιδί, τι κάνει και με ποιον είναι μαζί. Όπως έχει προκύψει από αρκετές έρευνες οι έφηβοι με γονείς που επιβλέπουν το που βρίσκονται και τι κάνουν είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα, χρήση παράνομων ναρκωτικών και γενικότερα να εμφανίσουν επικίνδυνη συμπεριφορά.

Και όλα αυτά νομίζοντας ότι δεν θα πάθουν ποτέ τίποτα. Πώς λοιπόν μπορούμε να τους κάνουμε να αντιληφθούν τις συνέπειες όλων αυτών που κάνουν και θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο; Να τους πιάσουμε στο φιλότιμο, ότι δηλαδή εμείς οι γονείς ανησυχούμε πολύ; Να τους πάμε μία «επίσκεψη» στο ΚΑΤ, όπως κάνουν πολλοί γονείς;

Πώς θα αλλάξει τις σκέψεις που προκαλούν ανησυχία Αν ένα συγκεκριμένο γεγονός ανησυχεί πολύ τον έφηβο, μπορεί να καταγράψει όλες τις σκέψεις, κυρίως τις πιο αρνητικές. Μιλήστε για καθεμία από αυτές τις σκέψεις ώστε να δείτε πού υπάρχει λογική και πού όχι Βρείτε μαζί πιο βοηθητικές σκέψεις που λειτουργούν υπέρ του. Πείτε στο παιδί να πει δυνατά τα πράγματα που τον ενθαρρύνουν και ότι μπορεί να τα καταφέρει.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .