Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές για να πεις κάτι σε ένα παιδί είναι όταν είναι απορροφημένο στο παιχνίδι του. Το ίδιο, όμως, δεν ισχύει και με τους ενήλικες, όταν π.χ. κάποιος τους μιλά ενώ δουλεύουν; Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν ενδιαφέρεται γι'αυτό που του λέτε, αλλά ότι την στιγμή εκείνη η προσοχή και η αφοσίωσή του είναι στραμμένες αλλού.

Στον Πόντο, ο διωγμός πήρε τραγικές διαστάσεις. Σκότωναν κάθε Έλληνα που έβρισκαν στο δρόμο. Όποιος γλύτωνε απ' τις δολοφονίες, πέθαινε από την πείνα ή τις αρρώστιες. Κι όλα αυτά, για να αλλάξει ο εθνικός χαρακτήρας των περιοχών αυτών και να εκτουρκιστούν όσοι απέμεναν. Και δυστυχώς, λίγοι μόνο τούρκοι αποδοκίμασαν τη γενοκτονία των ποντίων.

Η αυτοεκτίμηση εμφανίζει διακυμάνσεις καθώς ένα παιδί μεγαλώνει. Το αίσθημα αυτοεκτίμησης αλλάζει συχνά και προσαρμόζεται, καθώς επηρεάζεται από τις νέες εμπειρίες και αντιλήψεις του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν και να αντιλαμβάνονται τα σημεία υγιούς και μη υγιούς αυτοεκτίμησης.

Η ηλικία των 4 περίπου ετών έως τα 6 έτη θεωρείται μία πρώτη εφηβεία. Τα παιδιά φεύγουν οριστικά από την ασφάλεια του σπιτιού και ξεκινούν το σχολείο κι εξωσχολικές δραστηριότητες, κάνουν γοργά βήματα κοινωνικοποίησης, αναλαμβάνουν υποχρεώσεις, προετοιμάζονται σταδιακά σε μαθησιακό επίπεδο, αυξάνουν ραγδαία τις γνώσεις τους και το λεξιλόγιο τους... Μία ανάλογη διαδικασία θα συμβεί και στην εφηβεία τους, έπειτα από 8 - 10 χρόνια.

Αρχικώς δεν περιγράφετε κάποια συμπεριφορά της κόρης σας, που να κρίνεται ανησυχητική, και να δικαιολογεί τόση αγωνία από την πλευρά σας. Ασφαλώς επιδιώκετε να φροντίσετε την κόρη σας και να της προσφέρετε μία πιο λειτουργική αναπτυξιακή πορεία... ωστόσο φορτίζεστε συναισθηματικά περισσότερο από όσο χρειάζεται , λόγω της προσήλωσης της κόρης σας στο συμμαθητή της. Κι η δική σας φόρτιση καθρεφτίζεται στο παιδί σας.

Καλησπέρα σας, η κορούλα μου έκλεισε τα 4 τον περασμένο μήνα. Είναι πολύ συγκροτημένη και το έδειχνε από μικρή, κάνουμε συχνά διαλόγους στους οποίους συνήθως είναι πολύ ανοιχτή και ζητάει ολοένα και περισσότερες απαντήσεις. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι είναι μπροστά από την ηλικία της.

Όλοι οι έφηβοι μπορούν ν’ αλλάξουν τις συνήθειές τους, παραμερίζοντας τα τρενάκια και τις κούκλες για μια εμμονή με τους ανθρώπους που θαυμάζουν. Θα μπορούσαν να σταματήσουν να είναι κοινωνικοί και να τρυπώσουν στο δωμάτιο τους, γράφοντας ποίηση ή ψάχνοντας ιστότοπους κοινωνικής δικτύ­ωσης. Αλλά, και πάλι, γνωρίζετε τον έφηβό σας. Αν τον ακούτε, τον νοιάζε­στε και τον σκέφτεστε, θα ξέρετε αν η απομόνωση από την οικογένεια είναι και απομόνωση από τη ζωή.

Σύμφωνα με τον Charles Spielberger, έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται στη μελέτη του θυμού, ο θυμός είναι μια «συναισθηματική κατάσταση που ποικίλλει σε ένταση από τον ήπιο εκνευρισμό ως την έντονη οργή και μανία». Όπως και άλλα συναισθήματα, συνοδεύεται από φυσιολογικές και σωματικές αλλαγές: Όταν θυμώνουμε, η καρδιά μας χτυπά πιο δυνατά και η πίεση του αίματός μας αυξάνεται, όπως αυξάνονται και τα επίπεδα των ορμονών αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη.

Ένας πολύ βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της ταυτότητας των γονέων (γονική ταυτότητα: το να ξέρει ο γονιός ποιος πραγματικά είναι, να ξέρει τις αξίες που έχει, τις προτεραιότητες που θέτει και να μπορεί να αναγνωρίζει τις πράξεις που αντικατοπτρίζουν ποιος είναι πραγματικά) είναι ο χρόνος που χρειάζεται να βρίσκουν οι γονείς για τα παιδιά τους, αλλά και τον εαυτό τους:

Το παιδί μου μάλωσε με ένα φίλο του στο σχολείο. Πώς μπορώ να βοηθήσω; Όταν τα παιδιά είναι στο δημοτικό, διαφωνούν και μαλώνουν συχνά αλλά συνήθως το λύνουν πολύ γρήγορα. Εάν γυρίσει στο σπίτι στενοχωρημένο, μην εμπλέξετε τους άλλους γονείς. Απλά μιλήστε και προτείνετε τρόπους διαχείρισης του προβλήματος.

Είναι φυσιολογικό που ανησυχώ για τους φίλους των παιδιών μου; Οι γονείς ανησυχούν συχνά για το αν τα παιδιά τους έχουν αρκετούς φίλους, αν είναι χαρούμενα και αν τα πηγαίνουν καλά με τα άλλα παιδιά. Μέχρι να αποκτήσουν απόλυτη ανεξαρτησία, είναι πολύ λογικό να ανησυχείτε ή να προβληματίζεστε.

Οι κλασικές ανησυχίες των γονιών για το παιδί και τις φιλίες

Eίναι γνωστό ότι οι φίλοι φιλονικούν. Η συμφιλίωση ύστερα από έναν καβγά είναι μια σπουδαία ικανότητα που το παιδί είναι καλό να καλλιεργήσει από νωρίς. Σε περίπτωση που δείχνει αδύναμο να διαχειριστεί το πρόβλημα με το φίλο του, τότε μπορείτε να επέμβετε συζητώντας μαζί του και ίσως κάνοντας κάποιες προτάσεις, π.χ., «προσπάθησε αυτό και, αν δεν έχει αποτέλεσμα, θα σκεφτούμε μαζί κάτι άλλο».

Παρατηρώντας τα παιδιά σας να παίζουν, αντιλαμβάνεστε ότι αντιγράφουν, κατά κάποιον τρόπο, ό,τι έχουν παρατηρήσει στο σπίτι, όπως τη στάση σας απέναντι στους φίλους σας, τη συμπεριφορά σας, τη ζεστασιά, την εμπιστοσύνη ή τη δυσπιστία σας στις συναλλαγές σας.

Α. Καππάτου: Όταν παρουσιάζονται δυσκολίες στις φιλίες μην τους δείχνετε υπερβολική συμπόνια.

Αν και το 80 με 90% των παιδιών λαμβάνει τα περισσότερα εμβόλια, υπάρχει και αυτό το ποσοστό που αρνείται και αντιστέκεται σθεναρά επειδή έχει ανησυχίες για την ασφάλεια του παιδιού, ακόμα κι αν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο. Η λάθος πληροφόρηση για τα εμβόλια συμβάλει στο άγχος και συχνά δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .