Η όσφρηση είναι μια από τις πρωταρχικές αισθήσεις και συνδέεται στενά με τη μνήμη και το συναίσθημα. Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε πάντα, ο εγκέφαλος σας είναι πολύ ευαίσθητος στα μόρια του αέρα που σας περιβάλλει τα οποία φέρουν οσμές. Οι οσμές παρέχουν πληροφορίες για το περιβάλλον και επηρεάζουν με ανεπαίσθητο τρόπο τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τα ενεργειακά επίπεδα.

Τα πρώτα στοιχεία του οσφρητικού συστήματος εμφανίζονται στις έξι εβδομάδες της εμβρυικής ηλικίας. Αν και δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί με ακρίβεια πόσο γρήγορα και πόσο καλά μπορεί ένα έμβρυο να αντιληφθεί μυρωδιές, ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί ότι αμέσως μετά τη γέννα ένα βρέφος είναι σε θέση να αναγνωρίσει οικεία αρώματα και ευωδιές.

Με το που γεννιούνται τα μωρά έχουν ήδη αναπτυγμένη την όσφρησή τους.

Να θυμάστε ότι κατά τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού η ακοή είναι η πιο σημαντική αίσθηση για την ψυχοκοινωνική του εξέλιξη (είναι πιο σημαντική ακόμη και από την όραση). Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια γίνεται στην ηλικία των 3-4 μηνών έλεγχος της ακοής του βρέφους με τις λεγόμενες ωτακουστικές εκπομπές. Επιπλέον, οποιαδήποτε στιγμή αμφιβάλλετε για το κατά πόσο ακούει το παιδί σας, συζητήστε άμεσα τον προβληματισμό σας αυτόν με τον παιδίατρο.

Ήδη από τις 20 εβδομάδες ενδομήτριας ζωής το έμβρυο μπορεί να αρχίζει να αντιλαμβάνεται θορύβους. Στη μήτρα το πιο πιθανό είναι ότι ακούει τακτικά τη φωνή σας, έστω κι αν είναι κάπως αλλοιωμένη - και μάλιστα περισσότερο κι από την καρδιά σας. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου μπορείτε να αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται ανταποκρινόμενο σε εξωτερικούς θορύβους και ήχους.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, τους τελευταίους 1-2 μήνες της ενδομήτριας ζωής το κύημά σας μπορεί να διακρίνει το έντονο φως μέσα στη μήτρα. Ανάλογα με το πάχος του κοιλιακού λίπους, των μυών και το ρουχισμό της μητέρας αρκετό φυσικό φως μπορεί να φτάσει μέχρι τη μήτρα καθιστώντας το έμβρυο ικανό να βλέπει τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών του.

Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε πάντα, ο εγκέφαλος σας είναι πολύ ευαίσθητος στα μόρια του αέρα που σας περιβάλλει τα οποία φέρουν οσμές. Οι οσμές παρέχουν πληροφορίες για το περιβάλλον και επηρεάζουν με ανεπαίσθητο τρόπο τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τα ενεργειακά επίπεδα.

Η όσφρηση είναι μια από τις πρωταρχικές αισθήσεις και συνδέεται στενά με τη μνήμη και το συναίσθημα.

Έγκυος για δεύτερη φορά η Φανή Χαλκιά (pics+vid)

Υπάρχουν μυρωδιές που το ανακουφίζουν; Η οικεία μυρωδιά της μαμάς ή του μπαμπά είναι η αγαπημένη του. Μία κουβερτούλα ή το αγαπημένο του παιχνίδι είναι μυρωδιές που καθησυχάζουν το μωρό. Μπορεί λοιπόν να μην χαρεί αν το πλύνετε και χάσει την οικεία μυρωδιά. Αν έχει κολικούς, το μασάζ με έλαια λεβάντας ηρεμούν πολύ το μωρό. Μην ψεκάζετε κατευθείαν το έλαιο στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

Η αίσθηση της όσφρησης στα μωρά είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξής τους. Συνδέεται άμεσα με τη γεύση, άρα το επηρεάζει στο τι του αρέσει να τρώει. Αλλά η μυρωδιά έχει και μία πολύ δυνατή σύνδεση με τα συναισθήματα και τη μεταξύ σας σχέση.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Παρόλο που κάποιοι πιστεύουν ότι η ώρα του μπάνιου αφορά απλώς και μόνο τον καθαρισμό του μωρού, στο JOHNSON’S® πιστεύουμε ότι είναι πολλά περισσότερα. Στη διάρκεια του μπάνιου τόσο ο καθαρισμός όσο και το μασάζ αποτελούν αφορμή για ένα παιχνίδι διέγερσης των αισθήσεων, ενώ οι γονείς και τα μωρά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς και να ανακαλύψουν πράγματα μαζί.

Στο JOHNSON’S® πιστεύουμε ότι κάθε μωρό αξίζει πολλά περισσότερα. Περισσότερες αγκαλιές και επαφή δέρμα με δέρμα. Περισσότερος χρόνος δεσίματος. Μεγαλύτερη διέγερση των αισθήσεων. Πιο υγιής ανάπτυξη.

Συμβουλή Ειδικού: Τα αρώματα και οι μυρωδιές συμβάλλουν σημαντικά στη συναισθηματική υγεία του βρέφους γιατί αποτελούν το συνδετικό κρίκο, ώστε το βρέφος να βιώσει ασφάλεια και να δημιουργήσει ευχάριστες συναισθηματικές αναμνήσεις που θα το συντροφεύουν σε όλη τη ζωή του. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και κάνετε έναν αναπτυξιακό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας αναπτύσσει σωστά όλες τις αισθήσεις του.

Η όσφρηση, οι μυρωδιές και τα αρώματα είναι από τα πρώτα ερεθίσματα που προσπαθεί να αναγνωρίσει και να κωδικοποιήσει ο βρεφικός εγκέφαλος. Μέσα από την αίσθηση της όσφρησης το μωρό μπορεί να εξερευνεί αλλά και να διαχωρίζει, π.χ. μπορεί και συνδυάζει κάποιες οσμές με ανθρώπους, φαγητά και αντικείμενα.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .