Όσον αφορά τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, οι επιστήμονες διατύπωσαν την υπόθεση ότι ο λόγος που αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες του στομάχου είναι το ενδεχόμενο τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα να βλάπτουν τον βλεννογόνο του στομάχου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μολύνσεων. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει και τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες του πεπτικού. Ωστόσο και αυτή η θεωρία απαιτεί περισσότερη διερεύνηση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, έχασε τη ζωή του το 11% εκείνων που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο αναψυκτικά κάθε μέρα, ενώ 9% εκείνων που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτήρι το μήνα. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι εκείνοι που προτιμούσαν τα light αναψυκτικά έτειναν να αναπτύσσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, ενώ εκείνοι που επέλεγαν ζαχαρούχα έχαναν τη ζωή τους από ασθένειες του στομάχου ή του ήπατος.

Έρευνα: Τα αναψυκτικά μας μικραίνουν τη ζωή TOP STORY

Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο που μετέβη στην περιοχή έκανε έρευνα στην περιφερειακή ζώνη του χωριού, όπου εντόπισε ένα δηλητηριασμένο ζώο. Σημειώνεται ότι είναι η 3η φορά που η Ομάδα Ανίχνευσης μεταβαίνει στην περιοχή και «είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις αρμόδιες Αρχές για να αντιμετωπιστεί το πολύ αυτό σοβαρό πρόβλημα που πλήττει τη ζωή της υπαίθρου», υπογραμμίζει η Ορνιθολογική.

Όλα τα κρούσματα έγιναν εντός ή σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό και τα περισσότερα ζώα ήταν σκύλοι φύλαξης κοπαδιών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Έκκεντρη Τέχνη – Έκφραση Ψυχής», το...

Όσον αφορά τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, οι επιστήμονες διατύπωσαν την υπόθεση ότι ο λόγος που αυξάνουν τον κίνδυνο για ασθένειες του στομάχου είναι το ενδεχόμενο τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα να βλάπτουν τον βλεννογόνο του στομάχου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μολύνσεων. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει και τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες του πεπτικού. Ωστόσο και αυτή η θεωρία απαιτεί περισσότερη διερεύνηση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, έχασε τη ζωή του το 11% εκείνων που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο αναψυκτικά κάθε μέρα, ενώ 9% εκείνων που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτήρι το μήνα. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι εκείνοι που προτιμούσαν τα light αναψυκτικά έτειναν να αναπτύσσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, ενώ εκείνοι που επέλεγαν ζαχαρούχα έχαναν τη ζωή τους από ασθένειες του στομάχου ή του ήπατος.

Και όσο τα τελομερή μικραίνουν μπορεί να κάνουν τα κύτταρα να δυσλειτουργούν και εν τέλει να πεθαίνουν. Μάλιστα, το μέγεθος των τελομερών έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι κάποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής -συμπεριλαμβανομένης της διατροφής- μπορεί να επιταχύνουν (ή να επιβραδύνουν) τη διαδικασία σμίκρυνσης των τελομερών.

Τα τελομερή είναι ειδικές αλληλουχίες DNA στα άκρα των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν το DNA σας. Καθώς τα κύτταρα σας αναπαράγονται, τα τελομερή μικραίνουν σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Τμήμα Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Γιούτα.

Κανείς δεν κατέχει το απόλυτο μυστικό της μακροζωίας, αλλά τουλάχιστον η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η διατροφή αποτελεί σίγουρα ένα "πετραδάκι" για να ζήσετε όσο τον δυνατόν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα δεν αναφέρει τις αιτίες που καθιστούν τη δεκάωρη εργασία επικίνδυνη για την υγεία μας, προηγούμενες μελέτες μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πού έγκειται το πρόβλημα. Όταν περνάμε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας στο γραφείο, τείνουμε να αναπτύσσουμε ανθυγιεινές συνήθειες, να κινούμαστε λιγότερο και να βιώνουμε υψηλότερα επίπεδα στρες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Δυστυχώς, πριν βιαστείτε να νιώσετε δικαιωμένοι από αυτά τα αποτελέσματα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τις συνέπειες που μπορεί να έχει όλη αυτή η εργατικότητα για την υγεία σας. Νέα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι εκτός από τον ελεύθερο χρόνο μας, οι υπερωρίες ενδέχεται να περιορίζουν και την ίδια τη ζωή μας.

Κόντρα στα στερεότυπα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν περισσότερες ώρες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2018.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Medicine από την Elsevier, δείχνουν πως, ενώ μία ή δύο μερίδες καφεϊνούχων σκευασμάτων ημερησίως δε σχετίζονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων, οι τρεις ή περισσότερες φαίνεται να τους ενεργοποιούν.

Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη καθημερινά συνδέεται με την εμφάνιση πονοκεφάλων την ίδια ή την επόμενη μέρα σε ασθενείς που υποφέρουν από επεισοδιακή ημικρανία, όπως αποκαλύπτει νέα αμερικανική έρευνα.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .