Απόρριψη. Πώς Να Την Αντιμετωπίσουμε - Τα 14 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι έχουμε έναν αριθμό. Ο δικός σας μπορεί να είναι μεγαλύτερος από κάποιου άλλου, που σημαίνει ότι χρειάζεται να έρθετε αντιμέτωποι με περισσότερες απορρίψεις, πριν καταφέρετε τον στόχο σας, είτε εξαιτίας λιγότερων εμπειριών, δεξιοτήτων, συνδέσεων, ατυχίας ή άλλων παραγόντων, αλλά και πάλι θα έχετε έναν αριθμό μετά τον οποίο θα πάρετε το «ναι» σας.

Έχοντας εργαστεί σε επιχειρηματικό περιβάλλον, έχω αναπτύξει μια στενότερη σχέση με την απόρριψη. Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που ποτέ δεν θα καταλάβετε 100%, αλλά που μπορείτε σίγουρα να μάθετε να αντιμετωπίζετε με παραγωγικό τρόπο, περίπου όπως και με τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου ή του θυμού.

Πριν μιλήσουμε για την αντιμετώπιση της απόρριψης, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η απόρριψη σχετίζεται κυρίως με το τι συμβαίνει στο κεφάλι σας. Βέβαια, προκαλείται από ένα εξωτερικό γεγονός, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει στο δικό σας μυαλό αμέσως μετά.

Όλα τα τεχνάσματα γοητείας έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή μας. Όπως ορισμένοι άνθρωποι έχουν μανία να κάνουν αλόγιστα ψώνια, εντελώς άχρηστα πράγματα, έτσι υπάρχουν άλλοι που έχουν ανάγκη να ασκούν συνεχώς γοητεία στους άλλους. Ακόμα και στις πιο ασήμαντες στιγμές επικοινωνίας, νιώθουν την ανάγκη να επιβεβαιωθούν από τος άλλους, για να έχουν την απόδειξη ότι τους αγαπούν και τους εκτιμούν.

Επάνω στην απόρριψη που δεχόμαστε από το άλλο πρόσωπο, κάνουμε το ολέθριο λάθος να απορρίπτουμε και να κατηγορούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας . Και αυτό είναι πραγματικά έγκλημα απέναντι στον εαυτό μας που εκείνη τη στιγμή χρειάζεται συμπόνια και αγάπη . Πολλοί άνθρωποι αλλάζουν μάλιστα και εντελώς τον εαυτό τους, προσπαθώντας να κερδίσουν την έγκριση και την εκτίμηση από το άλλο πρόσωπο.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η απόρριψη ενεργοποιεί το μέρος στον εγκέφαλό μας το οποίο είναι υπεύθυνο και για το σωματικό πόνο . Η απόρριψη είναι ικανή να πυροδοτήσει την ανασφάλεια ή να μας υπενθυμίσει παλαιότερες αποτυχίες οι οποίες μπορούν να επιστρέψουν στη μνήμη μας και να αρχίσουν να μας βασανίζουν.

Το να ξεπεράσει κάποιος μία απόρριψη δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση : ο τρόπος αντιμετώπισής της εξαρτάται από τα διάφορα βιώματα, την εμπειρία , τα συναισθήματα που τρέφουμε για το πρόσωπο που μας απορρίπτει, το βαθμό ωριμότητας και αντίληψης του καθενός.

Το δύσκολο είναι να αποδεχτούμε ότι πολλά από τα ερωτήματά μας θα μείνουν αναπάντητα και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Μπορεί να μας θυμώνει, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν περνούν όλα από το χέρι μας και χρειάζεται να παραιτηθούμε από την προσπάθεια να ελέγξουμε αυτά που δεν ελέγχονται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και να αντέξουμε το τραύμα στον εγωισμό και ναρκισσισμό μας.

Άλλοι μας προτρέπουν να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με συγγενείς και φίλους (δεν είναι «λάθος», η σύνδεση με τους ανθρώπους προκαλεί έκκριση των φυσικών οπιοειδών που απαλύνουν τον πόνο), ενώ άλλοι μας παροτρύνουν να το ρίξουμε στην άσκηση (ούτε αυτό είναι «λάθος», επίσης προκαλεί έκκριση των φυσικών οπιοειδών).

Οι άνθρωποι γύρω μας, «ειδικοί» ή μη, συνήθως έχουν τη δική τους άποψη για το «φυσιολογικό» ή «επιτρεπτό» προβλεπόμενο διάστημα προκειμένου κάποιος να ξεπεράσει μια απόρριψη και, πολλές φορές, έχουν τα ανάλογα μέτρα να προτείνουν, τα οποία υποτίθεται συντομεύουν ή διευκολύνουν τη διαδικασία.

Τι γίνεται λοιπόν μετά το πρώτο σοκ; Τα συναισθήματα της απογοήτευσης γίνονται ένα παραπέτασμα το οποίο κόβει τη «θέα» από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι το απογοητευμένο άτομο αδυνατεί να δει τα πράγματα πέρα από τον εαυτό του ή να λάβει υπόψη του άλλες πληροφορίες. Ο θυμός τον οποίο βιώνει το απογοητευμένο άτομο, τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τους άλλους, αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο στο να ξεπεράσει την άσχημη κατάσταση.

Πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσει κανείς μια απογοήτευση; Η πρώτη στιγμή που δέχεται κανείς την απογοήτευση υπάρχει σοκ, έκπληξη, θυμός, φόβος, πόνος, ίσως η αίσθηση της κατάρρευσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανατρέχοντας στο κοντινό ή το μακρινό παρελθόν τους μπορούν να εντοπίσουν τουλάχιστον μια περίπτωση κατά την οποία αισθάνθηκαν μεγάλη απογοήτευση.

Και στην τελική αυτό που οφείλει να σκέφτεται ο καθένας ή καθεμιά, είναι ότι δε ταιριάζουμε όλοι με όλους. Όλοι οι άνθρωποι είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, έχουμε στο μυαλό μας κάποιους ορισμένους τύπους ανθρώπων που θέλουμε να ερωτευτούμε για δικούς μας προσωπικούς λόγους. Αν κάτι δεν ευσταθεί με αυτό που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας, το απορρίπτουμε. Αυτό δε σημαίνει ότι άλλος ή άλλη δε διαθέτει γοητεία και χαρίσματα. Απλώς δεν είναι αυτό που εμείς επιθυμούμε.

Δε μπορείς να ξεφύγεις εύκολα από το φόβο που προξενεί και όλοι ψάχνουν το κατάλληλο γιατρικό για να θεραπευτούν. Όποιος καταφέρει να το βρει, θα θεωρείται ο σπουδαιότερος ευεργέτης της ανθρωπότητας.


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .