Αντιθέτως η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πρόβλημα, ακόμα και θάνατο. Ποιά είναι τα κοινά συμπτώματα της αντίδρασης Τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: Μούδιασμα στο στόμα. Κνίδωση, κνησμό ή έκζεμα. Οίδημα των χειλιών, της γλώσσας, του λαιμού ή άλλα μέρη του σώματος. Προβλήματα στην αναπνοή. Κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία ή εμετό. Ζάλη, λιποθυμία. Μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίσει ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο είναι επιβλαβές ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα για την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Ε (lgE, αντισώματα που απευθύνονται σε ειδικές πρωτεΐνες των τροφίμων), για την καταπολέμηση της ένοχης τροφής ή συστατικού τροφίμου.

Ο όρος 'τροφική αλλεργία' αναφέρεται σε ανοσοβιολογικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα. Δηλαδή είναι μια αντίδραση του ανοσολογικού συστήματος σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου, που το σώμα λανθασμένα πιστεύει ότι είναι επιβλαβές.

Τα μισά παιδάκια έτρωγαν τροφές που περιείχαν φιστίκι (σε μορφή πουρέ), τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα , ενώ τα υπόλοιπα δεν έφαγαν καθόλου φιστίκι, εωσότου γίνουν πέντε ετών. Η έρευνα έδειξε ότι λιγότερο από το 1% των παιδιών της πρώτης ομάδας που είχαν φάει φιστίκι από μωρά, εκδήλωσαν τελικά αλλεργία, όταν έγιναν πέντε ετών, έναντι ποσοστού 17,3% των παιδιών στη δεύτερη ομάδα, που είχε αποφύγει το φιστίκι.

Ερχεται έτσι να ανατρέψει τις έως τώρα ιατρικές συμβουλές ότι τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται σε φιστίκια, γιατί κινδυνεύει η ζωή τους . Ομως, άλλοι επιστήμονες συστήνουν προσοχή στους γονείς και επεσήμαναν πως είναι ακόμη πρόωρο να συστήσει κανείς στους γονείς να ταΐζουν μόνοι τους στο σπίτι τους με φιστίκια τα μωρά τους, προτού συνεννοηθούν με τον παιδίατρο ή κάποιο ειδικό αλλεργιολόγο.

Η «αιρετική» έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της και η πρώτη που δείχνει ότι η πρώιμη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από αλλεργίες. Ερευνα που ανατρέπει τις συμβουλές των παιδιάτρων

Η αλλεργία είναι αποτέλεσμα, κατά κάποιο τρόπο, δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού το οποίο αντιδρά υπερβολικά σε κάποιο τρόφιμο με αποτέλεσμα να έχουμε την «αλλεργική αντίδραση». Αυτή η αλλεργική αντίδραση ποικίλει: μπορεί να είναι ήπια (π.χ. δερματικό εξάνθημα με ερυθρότητα ή λίγους πομφούς), μπορεί όμως και να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή, καθώς ενδέχεται να εμφανίζει συμπτώματα όπως δύσπνοια, έμετοι, ζάλη και πτώση πίεσης.

Υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι αλλεργικό σε κάποιο τρόφιμο, αλλά δεν είστε απόλυτα σίγουροι; Πώς θα καταλάβετε πότε το παιδί σας υποφέρει από κάποια αλλεργία και πώς θα την διαχωρίσετε από την δυσανεξία; Τι πρέπει να κάνετε ως γονείς αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας υπέστη αλλεργικό σοκ;

Αν ανάβεις το κλιματιστικό αμέσως μόλις μπεις στο αυτοκίνητο βάζεις την υγεία σου σε κίνδυνο – Διάβασε γιατί

Υπάρχουν χιλιάδες αλλεργιογόνες ουσίες στη φύση, οι οποίες εκδηλώνονται επιλεκτικά, δηλαδή σε άλλους ανθρώπους δρουν και σε άλλους δεν δρουν ως προκλητές αλλεργιών. Μπορεί να βρίσκονται στα τρόφιμα (προκαλώντας τροφικές αλλεργίες), μπορεί να βρίσκονται στη φύση (λουλούδια), μπορεί να βρίσκονται στα ζώα (τρίχες γάτας, αλόγου κ.λ.π.).

Οι εποχικές αλλεργίες αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο, που ταλαιπωρεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, ιδιαιτέρως κατά τους μήνες όπου έχουμε κλιματική αλλαγή με έντονη ανθοφορία των φυτών.

Πολλά παιδιά είναι αλλεργικά σε συνηθισμένα πράγματα του σπιτιού και του περιβάλλοντος, όπως η σκόνη, τα έντομα, τα κατοικίδια, το γρασίδι και η γύρη. Μπορεί όμως να παρουσιάσουν αλλεργία σε κάποια φάρμακα αλλά και στο λάτεξ. Τα ήπια συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι τα εξανθήματα, το πρήξιμο στο πρόσωπο, οι εμετοί και η διάρροια αλλά και το έκζεμα. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στη γλώσσα, επίμονο βήχα, χαμηλή πίεση και χλωμό δέρμα.

Πολλά παιδιά είναι αλλεργικά σε συνηθισμένα πράγματα του σπιτιού και του περιβάλλοντος, όπως η σκόνη, τα έντομα, τα κατοικίδια, το γρασίδι και η γύρη. Μπορεί όμως να παρουσιάσουν αλλεργία σε κάποια φάρμακα αλλά και στο λάτεξ. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι τα εξανθήματα, το πρήξιμο στο πρόσωπο, οι εμετοί και η διάρροια αλλά και το έκζεμα. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στη γλώσσα, επίμονο βήχα, χαμηλή πίεση και χλωμό δέρμα.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .