Στο δεύτερο επίπεδο (όροφος), υλοποιείται η θεωρητική περιβαλλοντική εκπαίδευση σχετικά με την Ανακύκλωση. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό, οι μικροί μας φίλοι αποκτούν σημαντικές και αξιόπιστες γνώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση.

Από το 2004 μάλιστα, διαθέτει στα ράφια της επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες με στόχο τον περιορισμό της χρήσης της πλαστική σακούλας, αλλά και εξελιγμένες υποδομές, παρακινώντας έτσι τους πολίτες να ανακυκλώνουν συσκευασίες από διάφορα υλικά, λάδι και λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Η μοναξιά είναι καταστροφική τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία. Μας κάνει να αισθανόμαστε ευάλωτοι απέναντι στους άλλους, με αποτέλεσμα να γινόμαστε επιφυλακτικοί και απόμακροι. Πολλές φορές νομίζουμε πως αυτή είναι μια λογική και συνετή προσέγγιση που μας προστατεύει από το να πληγωθούμε, ενώ στην πραγματικότητα μας απομακρύνει από ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη και δημιουργική.

Όταν μιλάμε για κακές συνήθειες, συνήθως μας έρχεται στο μυαλό το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή. Ωστόσο, οι πιο ανθυγιεινές μας συνήθειες δεν αφορούν στη συμπεριφορά μας, αλλά σχετίζονται με την ψυχολογική μας κατάσταση.

Παρά τις κρίσεις, τα προβλήματα, ό,τι προκύπτει στην καθημερινότητα, μια έγκυος σκέφτεται πάντα πως πρώτο ρόλο παίζει το έμβρυό της και η υγεία σου. Γι΄αυτό και τους 9 αυτούς μήνες μαθαίνεις να είσαι πιο ήρεμη και χαλαρή και να επικεντρώνεσαι στα θετικά κάθε ημέρας. Το ίδιο οφείλεις να κάνεις και στην υπόλοιπη ζωή σου, αφού έτσι κι αλλιώς αυτό που θα έχει μεγαλύτερη σημασία πια, θα είναι το παιδί σου κι όχι η δουλειά ή η πορεία της χώρας.

Όλες οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης φοβούνται πολύ για τις αλλαγές που θα φέρει αυτή στο σώμα τους. Έτσι, κάθε έγκυος ψάχνει και βρίσκει τα απαραίτητα και ασφαλή προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας της. Αν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχεις χρόνο για να απλώσεις μια ενυδατική κρέμα ή για να βρεις ασφαλή καλλυντικά για το πρόσωπο και το σώμα σου, γιατί να μην συνεχίσεις τη συνήθεια αυτή και στην υπόλοιπη ζωή σου;

Η διατροφή της εγκύου είναι πολύ σημαντική, ιδίως τους πρώτους δύο μήνες μετά τη σύλληψη, αφού τότε δημιουργούνται όλα τα κύρια όργανα του σώματος του εμβρύου. Αν σε αυτή την περίοδο δεν ακολουθείς μια ισορροπημένη και πλούσια σε ποικιλία διατροφή, που θα καλύπτει τις θρεπτικές σου ανάγκες, διατρέχεις τον κίνδυνο να γεννήσεις λιποβαρές βρέφος, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το σακουλάκι του σάντουιτς, η συσκευασία της σαλάτας ή το μπουκαλάκι από το νερό μετατρέπονται σε απορρίμματα και κάθε πλαστικό που πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη φθείρεται μέσα στις θάλασσές μας και αφανίζει τη θαλάσσια ζωή. Η ΕΕ κάνει σοβαρές προσπάθειες να μειώσει την ποσότητα πλαστικού που πετάμε και να το εμποδίσει να φτάσει στις θάλασσές μας, ενώ απαιτεί την υιοθέτηση ανακυκλώσιμων πλαστικών υλών σε όλες τις συσκευασίες μέχρι το 2030.

Η πλαστική μπατονέτα, το κύπελλο του καφέ, τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, τα μπουκάλια μιας χρήσης, οι σακκούλες και τα περιτυλίγματα, είναι τα σκουπίδια που συναντάμε πιο συχνά στις ακτές μας. Είναι εκείνα τα προϊόντα που μας αποπλανούν με την ευκολία τους και μας κατακτούν με την έντονη παρουσία τους και τα χρησιμοποιούμε χωρίς σκέψη, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές που δεν κοστίζουν στο περιβάλλον και είναι πλήρως ανακυκλώσιμες.

Καθημερινά χρησιμοποιούμε πλαστικό μιας χρήσης σε στιγμές που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Κι εκείνο που σίγουρα δεν φανταζόμαστε είναι πως αυτό το πλαστικό θα καταλήξει σε κάποια θάλασσα και πολύ πιθανό να επιπλέει δίπλα μας τη στιγμή που θα κάνουμε το πρώτο μας μακροβούτι.

Οταν διαβάζει κανείς βιβλία γεμίζει έμπνευση το μυαλό του. Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα μπορεί να μας «ταξιδέψει», ενώ ένα ενδιαφέρον άρθρο μπορεί να μας βοηθήσει να αφήσουμε μακριά το άγχος και την πίεση της μέρας, χαλαρώνοντας. Επίσης η ανάγνωση βιβλίων όχι μόνο κάνει καλό στο μυαλό και στον ίδιο τον εγκέφαλο απομακρύνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας, αλλά συνδέεται και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Αν ακούγοντας για ανθρώπους που ξυπνούν νωρίτερα το πρωί για να κάνουν γυμναστική, να διαβάσουν ένα βιβλίο και να τραφούν σωστά, τους θεωρείς «τρελούς», τότε προφανώς και αγνοείς το πόσο σημαντικό είναι αλλά επίσης και το πόσο εύκολο να κάνεις τη ζωή σου λίγο καλύτερη.

H Cruise συλλογή του οίκου Chanel έγινε για τη γυναίκα που βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει DESIGN

Με απλά λόγια: Ενώ ένας παθολογικά ψυχαναγκαστικός άνθρωπος μπορεί να φτάσει στο σημείο να μην καταφέρνει πια να πάει στη δουλειά του και να μην έχει καιρό για τίποτε άλλο, επειδή πρέπει να πλένεται 20 φορές την ημέρα επί μία ώρα, ένας τελειομανής πρέπει να είναι και πεντακάθαρος και αψεγάδιαστος και άμεμπτος στη δουλειά του και συνεπέστατος σε όλες του τις υποχρεώσεις.

Πόση ελευθερία κινήσεων μας αφήνουν οι αυτοματοποιημένες αυτές συμπεριφορές; Είμαστε σε άμεση επαφή με τις σωματικές μας ανάγκες και τη διάθεση της κάθε στιγμής όταν ακολουθούμε μηχανικά ένα πρόγραμμα, έστω κι αν εμείς οι ίδιοι το διαμορφώσαμε έτσι; Πόσο περιθώριο μας αφήνουν οι συνήθειες αυτές να τις αμφισβητήσουμε και να τις αλλάξουμε;


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .