Έχετε Ξεπεράσει Τη Δική Σας Εφηβεία; - Τα 15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο έφηβος προσπαθεί να αναδείξει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, να κάνει την επανάστασή του, αλλά ταυτόχρονα να ανήκει σε μια ομάδα. Τις περισσότερες φορές, όπως περνάει μια μόδα, έτσι περνάει και η ανάγκη του έφηβου να επιβάλει το στίγμα του. Τα τατουάζ και τα τρυπήματα, εκτός από διαφορετικότητα, δηλώνουν δύναμη και αντοχή στον πόνο και σε κάποιες περιπτώσεις εκφράζουν ψυχικό πόνο.

Η μαζική επένδυση στην ομάδα και η απομάκρυνση από την οικογένεια συχνά αγχώνει τους γονείς διότι νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο. Γνωρίστε τους φίλους του παιδιού σας και μιλήστε μαζί τους, ενθαρρύνετε τον έφηβο να προσκαλεί τους φίλους του στο σπίτι σας. Βάλτε όρια στον χρόνο και τις ημέρες που θα βρίσκεται με τους φίλους του. Προσπαθήστε να προγραμματίζει τις εξόδους του για το Σαββατοκύριακο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης συμβαίνουν διάφορες βιολογικές, σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν το πώς ο έφηβος αισθάνεται βλέπει τον εαυτό του και το σώμα του και πόσο εκτιμά τον εαυτό του αλλάζει ενδιαφέροντα, απόψεις και ιδέες συμπεριφέρεται γενικά συμπεριφέρεται προς τους άλλους σκέφτεται το μέλλον του πώς οι άλλοι αντιμετωπίζουν τον έφηβο

Με ιδιαίτερη προσοχή καθοδηγείται ο αναγνώστης να διακρίνει τη φυσιολογική από την παθολογική συμπεριφορά του εφήβου. Μέσα από λίγα αλλά σωστά επιλεγμένα παραδείγματα περιπτώσεων, αναδεικνύεται η αξία της ψυχοθεραπείας ή της ψυχανάλυσης, διαδικασία που συχνά φαντάζει τρομακτική στην οικογένεια. Κι όμως, πολλές φορές αρκούν λίγες συναντήσεις για να αποκατασταθεί ο διάλογος, για να σπάσει μια σιωπή που βολεύει όλους και να αρχίσουν να υποχωρούν τα όποια συμπτώματα.

Βεβαίως η ανάγνωση και απόλαυση του βιβλίου προϋποθέτει έναν στοιχειώδη βαθμό αποδοχής των θεωριών των «κλασικών» ψυχαναλυτών: του Φρόυντ και του Βίννικοτ. Το επισημαίνουμε γιατί δεν είναι σπάνια η δυσθυμία απέναντι σε θέματα όπως η σεξουαλικότητα του παιδιού και το Οιδιπόδειο. Η κατανόηση αυτών των όψεων όμως της παιδικής ηλικίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να την κατανόηση της εφηβείας και της διαδικασίας της αυτονόμησης του προσώπου από την οικογένεια.

Σοφία Πελοποννησίου, Οικία Κατακουζηνού- αντίβαρο στην αγριότητα που υπάρχει γύρω μας…

Για να ξεπεράσει τον χωρισμό πρέπει να αποδεχθεί ότι η σχέση έχει τελειώσει και να κατανοήσει ότι ο πρώην σύντροφος δεν θα αλλάξει γνώμη. Αυτό θα το καταφέρει μόνο αν δει γιατί τελείωσε η σχέση, τι έφταιξε, τι ρόλο έπαιξαν αμφότεροι, αλλά κι αν απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο τον κάλυπτε η σχέση, ώστε να διαχειριστεί τα συναισθήματα που βιώνει (λύπη, θυμό κ.ά.).

Φρόντισε λοιπόν να μην αντιμετωπίσεις το θέμα με αδιαφορία, λέγοντας εκφράσεις του τύπου «θα περάσει». Να είσαι σοβαρός, αφού για έναν έφηβο, που μπορεί να νιώθει ότι βρίσκεται μετέωρος, η όλη κατάσταση δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

Αν και η ερωτική απογοήτευση στην εφηβική ηλικία είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, κάποιος που δεν χωρίζει με δική του πρωτοβουλία ενδέχεται να βιώσει πιο έντονα την εγκατάλειψη και την απόρριψη. Τι μπορείς να κάνεις;

Πάντως, το πιο σημαντικό για κάθε κοπέλα είναι να συνειδητοποιήσει πως η πρώτη φορά πρέπει να γίνει όποτε αυτή το θελήσει και νιώσει ώριμη και έτοιμη να το βιώσει. Να μην επιτρέψει σε κανέναν να την επηρεάσει και να μην αφήσει στο αγόρι της να της επιβάλει τη θέλησή του με τη λογική πως εάν δεν κάνουμε μαζί έρωτα, εγώ θα πάω με κάποια άλλη. Εάν το αγόρι της είναι πράγματι ερωτευμένο μαζί της, θα περιμένει τη δική της απόφαση και αυτό κάθε κοπέλα πρέπει να το θυμάται.

Τα όμορφα, μικρά κοριτσάκια με τις κορδέλες στα μαλλιά και τα ροζ μάγουλα, μεταμορφώνονται σιγά, σιγά, σε κοπέλες. Η διάπλαση του σώματος, η συμπεριφορά και οι ιδέες τους πλησιάζουν πολύ αυτές των νεαρών γυναικών καθώς οι έφηβες βιάζονται να πάρουν τη θέση τους στη ζωή.

Ο ι απορίες που έχουν οι κοπέλες είναι πολλές και είναι σχετικές τόσο με τον ψυχικό τους κόσμο όσο και με τη δυνατότητά τους να γίνουν μητέρες. Φυσικά, οι σχέσεις τους με τα αγόρια τις προβληματίζουν αρκετά…

Ο θάνατος ενός γονιού, ενός συγγενικού ή αγαπημένου φιλικού προσώπου, είναι ένα επώδυνο γεγονός στη ζωή των παιδιών, των εφήβων, αλλά και όλης της οικογένειας. Οι γονείς και όσοι βρίσκονται κοντά στα παιδιά, αναρωτιούνται αν μπορούν να τους μιλήσουν για το θάνατο, για το τι θα καταλάβουν και ποιες επιπτώσεις θα έχει η απώλεια στην ψυχική τους υγεία.

Γιατί οι έφηβοι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο διάβασμα και τι μπορείτε να κάνετε για να τους κινητοποιήσετε να διαβάσουν

Video Games: Έλλειψη ανοχής στη ματαίωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και επιθετική συμπεριφορά στην προεφηβική ηλικία


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .