Γιατί Κάποιοι Άνθρωποι Θυμούνται Τα Όνειρά Τους Και Άλλοι Όχι; - Τα 17 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ο νους είναι η ενέργεια του εγκεφάλου, εφόσον ο εγκέφαλος πεθάνει, δεν μπορεί να υπάρχει ο νους. Η συνείδηση είναι κάτι υλικό, κανείς δε ξέρει τι είναι ακριβώς, ξέρουμε όμως, ότι έχουμε περισσότερη συνείδηση τώρα που κουβεντιάζουμε και λιγότερη σαν έμβρυα ή όταν είμαστε σε άνοια. Ο νους είναι ο αφηγητής και η συνείδηση είναι η υποκειμενική αντίληψη, το πως αισθανόμαστε όταν πονάμε, όταν αγαπάμε, όταν βλέπουμε τα χρώματα του ουράνιου τόξου..

Όταν ένας ασθενής πάσχει από Αλτζχάιμερ, τα διανοητικά σημεία και κυρίως και κυρίως οι καινούριες αναμνήσεις, εξαφανίζονται. Ο ίδιος ο Γερμανός Αλτζχάιμερ, τοποθέτησε μία πινέζα στο χέρι μιας ασθενούς και η ασθενής την επόμενη φορά το θυμήθηκε και τράβηξε το χέρι της. Ένας ασθενής με Αλτζχάιμεμρ, μπορεί να μην σκεφθεί λογικά, έχει σημασία όμως να μην υποφέρει. Ο αφηγητής νους και η πολύχρωμη Συνείδηση

Συναντηθήκαμε στο Βαθύ της Ιθάκης τον περασμένο Αύγουστο, όπου περνά σταθερά κάθε χρόνο τις διακοπές του και είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όχι μόνο για τον εγκέφαλο, αλλά και για το νου, την συνείδηση, την ελεύθερη βούληση, τον έρωτα, την ψυχή, την νευροψυχολογία και το brain drain, την οδυνηρή μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, στα χρόνια της ύφεσης.

Μια άλλη μελέτη του 2013, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανταποκρίνονται περισσότερο όταν ακούν το όνομά τους ενώ είναι ξύπνιοι, τείνουν να θυμούνται τα όνειρά τους πιο εύκολα. Οι ερευνητές πίστευαν ότι όσοι μπορούσαν εύκολα να ανακαλέσουν τα όνειρά τους «ενδέχεται να εμπλέκουν περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου όταν επεξεργάζονται τους ήχους ενώ είναι ξύπνιοι». Έτσι, ο εγκέφαλός τους είναι περισσότερο προετοιμασμένος για να επεξεργαστεί τους «ήχους» των ονείρων.

Μία μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ήταν σε θέση να θυμούνται τα όνειρά τους, είχαν «περισσότερη δραστηριότητα στην κροταφικο-βρεγματική διασταύρωση» ενώ ονειρεύονταν. Αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου που ασχολείται με την επεξεργασία πληροφοριών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περισσότερη δραστηριότητα σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, μπορεί να σημαίνει ότι «τα όνειρα είναι καλύτερα ενσωματωμένα στη μνήμη αυτού που κοιμάται».

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους και κάποιοι άλλοι όχι;

Μία μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ήταν σε θέση να θυμούνται τα όνειρά τους, είχαν «περισσότερη δραστηριότητα στην κροταφικο-βρεγματική διασταύρωση» ενώ ονειρεύονταν. Αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου που ασχολείται με την επεξεργασία πληροφοριών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περισσότερη δραστηριότητα σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, μπορεί να σημαίνει ότι «τα όνειρα είναι καλύτερα ενσωματωμένα στη μνήμη αυτού που κοιμάται».

Μπορεί να έχει να κάνει με το μέρος του εγκεφάλου σου που συμμετέχει ενώ κοιμάσαι και ξυπνάς

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους και κάποιοι άλλοι όχι;

Είσαι αυτό που τρως, λέει το ρητό.Έτσι, οι διατροφικές συνήθειες μπορούν επίσης να καθορίσουν αν θυμάσαι τα όνειρα ή όχι. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν παράξενα όνειρα. Εκτός απ’ τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά κρέατα όπως η μπριζόλα και τα τηγανητά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα όνειρά σου. Όταν απολαμβάνεις βαριά γεύματα πριν πέσεις για ύπνο, τότε το σώμα παράγει θερμότητα λόγω πέψης και αυτό οδηγεί σε περίεργα όνειρα.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 στο Πανεπιστήμιο της Λυών, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν βαθύ ύπνο με λίγες ή και καθόλου ώρες διακοπή είναι λιγότερο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους από αυτούς που ξυπνάνε με το παραμικρό.

Αν στο τέλος της ημέρας, έχει απλώς «χυθεί» στον καναπέ έτοιμος να σε πάρει ο ύπνος, η επιστήμη λέει πως τότε είσαι ο τύπος που δεν θυμάται κανένα του όνειρο.

Με λίγα λόγια, όσο πιο καθαρά θυμόμαστε ένα όνειρο, τόσο μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας λειτουργούσε την ώρα που το είδαμε. Και συνήθως αυτό συμβαίνει όταν «βλέπουμε» ένα έντονο όνειρο. Όμως, στην περίπτωση αυτή ο εγκέφαλός μας δεν ξεκουράζεται αρκετά, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ποιοτικό ύπνο και να ξυπνάμε με μειώμενη διάθεση.

Η απάντηση των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην βλέπει όνειρα. Απλά δεν τα θυμούνται όλοι ή δεν τα θυμούνται πάντα. Τα όνειρα έχουν σχέση αποκλειστικά με την μνήμη μας, η οποία μπορεί να εξαφανίσει κάθε ίχνος τους. Τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και πώς λειτουργεί η μνήμη;

Ανήκετε σε αυτούς που βλέπουν τακτικά όνειρα; Ξυπνάτε αρκετές φορές με την αίσθηση ότι ονειρευτήκατε αλλά δεν θυμάστε τίποτα συγκεκριμένο; Τελικά, τί συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν κοιμόμαστε;

Η μελέτη έδειξε ότι αυτοί που θυμούνταν τα όνειρα περνούσαν πολύ λιγότερη ώρα στο στάδιο του βαθέως ύπνου (ύπνος βραδέων κυμάτων). Ο χρόνος που κοιμόντουσαν ελαφρά και μισοξυπνούσαν κατά τη διάρκεια του ύπνου ήταν διπλάσιος σε σχέση με αυτούς που δεν θυμούνταν τα όνειρά τους. Επιπλέον, ο εγκέφαλός τους αντιδρούσε περισσότερο στα ακουστικά ερεθίσματα, όχι μόνο όταν κοιμόντουσαν αλλά και όταν ήταν ξύπνιοι.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Περίν Ρουμπί, από το Κέντρο Μελέτης της Νευροεπιστήμης της Λυόν (CRNL) του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας, μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε δύο ομάδες εθελοντών εστιάζοντας σε δύο περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ανάκληση στη μνήμη των ονείρων.


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .