Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν φυσιολογική ταχύτητα αύξησης αλλά ψηλώνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το «γενετικό ύψος - στόχο». Η κατηγορία αυτή των παιδιών θα ξεκινήσει αργότερα την εφηβεία και θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξη τους αργότερα αποκτώντας το αναμενόμενο ύψος με βάση το γενετικό δυναμικό που έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους. Στις περιπτώσεις αυτές διαπιστώνεται ανάλογο ιστορικό αναπτυξιακής πορείας στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού.

Για την πρόβλεψη του τελικού αναστήματος μπορεί να γίνει ακτινογραφία στο καρπό για υπολογισμό της οστικής ηλικίας με βάση πρότυπους πίνακες ελέγχοντας την ωρίμανση του σκελετού. Στο τελικό ανάστημα τον κύριο λόγο έχει η οστική ηλικία (αφορά την ωριμότητα των οστών) και όχι η χρονολογική (δηλαδή πόσο χρονών είναι το παιδί). Αν δηλαδή η οστική ηλικία είναι μικρότερη της χρονολογικής ηλικίας σημαίνει ότι το παιδί έχει περισσότερα περιθώρια να ψηλώσει.

Το αναμενόμενο τελικό ύψος ενός παιδιού είναι κυρίως γενετικά καθορισμένο και εξαρτάται από το ύψος των γονιών . Ένας γρήγορος αδρός υπολογισμός που θα μπορούσατε να κάνετε για να υπολογίσετε το γενετικά καθορισμένο ύψος-στόχος του παιδιού σας είναι:

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στα Γιάννενα, στο τμήμα Λογοθεραπείας, εργάστηκα ως προπονητής σε μια τοπική ομάδα μπάσκετ. Εκεί συνειδητοποίησα πως ακόμη και παιδιά με πολύ ήπιες διαταραχές δεν μπορούν να ενταχθούν σε τυπικές ομάδες. Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα πως υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία μιας οργανωμένης δομής, η οποία θα εξυπηρετεί παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και θα είναι προσαρμοσμένη πάνω στις δεξιότητές τους.

Σκεφτείτε το- και σκεφτείτε το καλά: αν ερχόταν κάποιος και σας έλεγε ότι το μπάσκετ είναι το αγχολυτικό του, θα το δεχόσασταν, έτσι δεν είναι; Το ίδιο θα κάνατε αν ισχυριζόταν πως είναι η αγάπη του, το «μέσο» στο οποίο επιβιβάζεται για να ξεφύγει από την στείρα πραγματικότητα, ο τρόπος που έχει επιλέξει για να διατηρείται σε φόρμα.

Χρόνος ανάγνωσης 5’ ΠΑΙΔΙ «Νους, Λόγος & Άθληση»: η δύναμη του μπάσκετ θεραπεύει τα παιδιά μας

Ενθαρρύνετε το παιδί στη θετική αντιμετώπιση του αθλήματος. Εφόσον εσείς είστε το μεγαλύτερο πρότυπο του παιδιού, προσέξτε τα σχόλια που κάνετε. Οφείλετε να το ενθαρρύνετε και να χαίρεστε και να μιλάτε για τους αθλητές που είναι καλοί αλλά δεν σημαίνει ότι βγαίνουν απαραίτητα πρώτοι. Όταν γυρνάει σπίτι, μην το ρωτάτε αν κέρδισε αλλά αν πέρασε καλά.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Ο ρόλος των γονέων στην καθιέρωση της σχέσης παιδιού-σωματικής δραστηριότητας είναι ιδιαιτέρως σημαντικός. Οι γονείς θα πρέπει πάντα να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασκούνται και να αποτελούν οι ίδιοι πρότυπα μιας δραστήριας και υγιούς στάσης ζωής. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα αγαπήσουν το εκάστοτε άθλημα που κάνουν, θα το καταστήσουν βασικό και αναντικατάστατο κομμάτι της καθημερινότητάς τους και θα καρπωθούν τα οφέλη που η άσκηση έχει για τη ζωή όλων!

Τα σχολεία ξεκίνησαν και πια το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών μπορεί σιγά-σιγά να αρχίσει να διαμορφώνεται. Σε αυτό είναι ουσιαστικό και σημαντικό να ενταχτούν διάφορες ενασχολήσεις που να ενισχύουν τη σωματική τους δραστηριότητα σε καθημερινή βάση.

Είναι καλό, λοιπόν, να θέτουμε στα παιδιά ξεκάθαρους κανόνες προκειμένου να αναπτύξουν τον αυτοέλεγχό τους και να αποκτήσουν σταθερές αξίες. Πρέπει να δίνουμε έμφαση στην υπομονή και το χιούμορ αντί να δείχνουμε αγχωμένοι για τις ελλείψεις τους. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουν πάντα όλα καλά. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθη. Έτσι μαθαίνουν να είναι τα ίδια υπεύθυνα για τις συνέπειες των πράξεών τους και, κάθε μέρα που περνάει, να προσέχουν περισσότερο τον εαυτό τους.

Προνοητικότητα και εξάσκηση: Για να μάθουν να είναι υπεύθυνα και ικανά να αντιμετωπίζουν σιγά-σιγά τους κινδύνους μόνα τους.

Δεν είναι όλοι για να οργανώνονται σε ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Δείτε άλλες δραστηριότητες που θα τον ενδιέφεραν όπως ο χορός, το κολύμπι, η αναρίχηση, οι πολεμικές τέχνες.. τόσα υπάρχουν. Έχετε υπομονή γιατί μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε μια-δυο φορές την δραστηριότητα που έχετε διαλέξει γιατί ίσως δεν του αρέσει. Το να βρει την κατάλληλη για αυτό ασχολία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Βοηθείστε το παιδί σας να ανακαλύψει πόσα θετικά μπορεί να έχει η φυσική άσκηση ώστε να αρχίσει να την ζητά, με κάποια μικρα tips. Σκεφτείτε μια δραστηριότητα εκτός γηπέδου


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .